4 trucuri care te ajuta sa retii mai bine informatiile pe care le citesti

1
De Teodora Tirca
16 ian. 2020

Daca nu repeti zilnic informatiile pe care vrei sa le retii, le vei uita cu siguranta mai repede decat crezi. Asa functioneaza creierul nostru, iar ritmul alert in care traim a accentuat aceasta tendinta a uitarii.

Imi place sa citesc. Primim constant in redactie carti sau albume de arta ce includ informatii fascinante, pe care imi imaginez ca le voi retine pentru totdeauna. Cum as putea sa nu retin aceste informatii atat de interesante? Si totusi, atunci cand ma apuc sa-i povestesc unei prietene despre ce am citit, imi dau seama ca am pierdut mai mult de jumatate din date.

„Memoria are, in general, o limitare foarte intrinseca”, spune pentru The Atlantic Faria Sana, profesor asistent de psihologie la Universitatea Athabasca din Canada.

„Curba de uitare”, asa cum este numita, este mai „abrupta” in primele 24 de ore dupa ce inveti ceva. Exact cat de mult uiti, in mod procentual, variaza, dar daca nu revizuiesti materialul, o mare parte din acesta (50%) este uitata dupa prima zi, urmand ca dupa 7 zile sa uiti cam 90% din ce ai citit.

8 filme superbe pentru iubitoarele de carti

Nu e trist ca citim si aflam atat de multe informatii, insa ele nu raman cu noi? De fapt, acest proces este absolut natural si util pentru creier, deoarece multe dintre ele nu sunt importante, iar creierul trebuie sa faca loc pentru cele care ne intereseaza cu adevarat. Din pacate, daca nu ai o strategie precisa, chiar si cele la care tii mult se vor estompa in timp scurt.

Iata care sunt trucurile care ma ajuta pe mine sa retin mai mult din cartile pe care le citesc:

1. Foloseste o aplicatie inteligenta

Foloseste-te de tehnologie pentru a deveni mai inteligenta. Noi am descoperit in redactie aplicatia Underline, care te ajuta sa scanezi pagini din cartile fizice pe care le citesti si iti subliniaza cele mai interesante fraze, adica fix ceea ce vrei sa retii pe termen lung.

E de asemenea o modalitate de a-ti digitaliza cartea, astfel incat sa ai cu tine informatiile tot timpul. Te intereseaza un rezumat al informatiilor? Aplicatia il creeaza pentru tine in timp record. Astfel, poti reveni asupra datelor importante si le vei retine pe termen lung. Poti descarca Underline de aici.

2. Incearca sa ramai prezenta atunci cand citesti o carte

Frumusetea cartilor consta in faptul ca te introduc intr-o lume noua, ajutandu-te sa evadezi din rutina zilnica, sa uiti de problemele tale obisnuite. Incearca sa ramai prezenta si sa nu te lasi furata de ganduri sau de griji. Cu cat esti mai concentrata pe ceea ce faci, cu atat vei fi mai productiva si vei retine mai mult.

3. Pune-ti constant intrebari

Daca te intrebi constat ce a vrut autorul sa spuna prin respectiva teorie, vei reusi sa faci asocieri si astfel sa retii mai mult din ceea ce citesti. De asemenea, e un mod de a ramane prezenta intre paginile cartii.

4 carti recomandate de Meghan Markle: Ducesa adora cartile de dezvoltare personala!

4. Povesteste-i imediat unei prietene ce ai invatat

Sau mamei, sau fratelui tau. Sa reproduci verbal informatia dupa ce ai terminat de citit te ajuta sa sedimentezi mai bine cunostintele. E ca atunci cand invatai la istorie si aveai nevoie sa repeti lectia cu voce tare, in oglinda.

Foto: Instagram/Alizée Gamberini