Cum ar fi sa-ti traiesti viata, zi de zi, ca o vacanta?

1
De Monica Radulescu
14 aug. 2018

Concediul ar trebui sa fie o perioada de odihna si relaxare, din care sa te intorci cu bateriile incarcate, dar in cele mai multe situatii se intampla sa revii din vacanta mai obosita decat ai plecat si sa iti fie greu sa te intorci la birou.

Cunosti sentimentul. Dar cum ar fi sa traiesti viata, zi de zi, ca o vacanta? Suna imposibil?

Astazi l-am intrebat pe Constantin Cornea, psihoterapeut, daca exista o solutie magica pentru asta.

„Am sa ma folosesc de doi termeni: vacanta si concediu”, spune specialistul. „Concediul reprezinta numarul de zile libere pe care il poate oferi angajatorul. Vacanta reprezinta insa o stare de spirit ce poate fi descoperita oriunde, oricand. Pentru ca se afla inauntrul nostru, pentru ca depinde doar de noi, de modul in care ne construim lumea interioara, dar si de relatiile exterioare”, imi explica psihologul.

Dar cum descoperi aceasta stare? „Cel mai simplu exemplu il avem daca privim un copil o zi intreaga. El se trezeste cu dorinta de a se juca si a se culca cu zambetul satisfactiei zilei ce a trecut si cu gustul zilei ce urmeaza sa vina. Pentru el, viata este un joc. Fara promisiuni de legaturi pe viata si fara asteptari legate de anumite calitati. Totul se stabileste atunci, de la reguli nascocite ad-hoc, la roluri care se schimba cat ai clipi. Pentru ca viata este un joc si el are puritatea copilariei, acel echilibru pe care omul matur il cauta peste tot si il gaseste din ce in ce mai rar”, continua Constantin Cornea.

Traieste fiecare zi ca si cum ai fi in vacanta

Psihoterapeutul mi-a dat chiar si cateva idei de cum sa transformi fiecare zi intr-o vacanta.  Iata secretul:

„In vacanta zilnica te bucuri de cafeaua sau ceaiul de dimineata, savurezi meniul de pranz sau privesti nostalgic de la volan sau din balcon un apus de soare, stelele sau luna. Vacanta este oriunde in jur, trebuie doar sa o vezi.

Apoi, vacanta saptamanala mai poate beneficia de o suma de ingrediente, cum ar fi: un spectacol cu una dintre trupele favorite, un dans cu partenerul, care poate reaprinde focul relatiei sau il poate intretine, un film de arta delicios, fara floricele si suc, doar cu o poveste ce te face sa visezi cu ochii deschisi. Sau un film de psihologic ce iti pune mintea la contributie. Ori o comedie? De cand nu ai mai ras? Pe saturate? Cu partenerul, cu prietenii?”, recomanda psihoterapeutul Constantin Cornea.

In plus, alege sa faci un sport care sa iti placa cu adevarat. 

„Si cand zic sport, nu ma refer la orele chinuitoare de la sala. Acela nu este sport, este chin. Din acest motiv nici nu slabesti. Sau te ingrasi repede la loc. Dupa sport nu mai simti nevoi. Dupa sport, te simti doar obosit, dar fericit”, imi mai spune psihoterapeutul.

La fel de importante sunt iesirile in oras, cu prietenii sau, de ce nu, singura. Ia orasul la pas macar o data pe saptamana. Sigur vei descoperi de fiecare data alte si alte locuri noi. Construieste-ti cat mai multe amintiri pentru ca amintirile din vacante sunt intotdeauna cele mai placute, nu-i asa? Important este sa fii deschisa si sa te bucuri de micile placeri ale vietii. Sunt chiar sub ochii tai!

Foto: Instagram – Federicola