7 ingrediente din produsele de machiaj pe care sa le eviti daca ai acnee

1
De Denisa Toma
27 dec. 2019

Daca ai un ten predispus la aparitia acneei, atunci sigur stii ca unele cosmetice iti agraveaza problemele pielii.

Cea mai buna metoda de a evita aparitia cosurilor este sa afli exact ce ingrediente cauzeaza agravarea acneei.

„Atunci cand ai pielea predispusa la aparitia acneei, secretul este sa eviti ingredientele care au potential comedogenic (de blocare a porilor)”, declara medicul dermatolog Yoram Harth pentru byrdie.com. Daca un produs este numit „comedogenic”, inseamna ca ar putea sa-ti blocheze porii, ceea ce duce la aparitia cosurilor. Toate produsele pe care le folosesti ar trebui sa fie non-comedogene.

Din fericire, exista numeroase studii asupra ingredientelor cosmetice si sunt cunoscute substantele sau ingredientele cosmetice care ar putea sa duca la aparitia cosurilor. Iata ce ar trebui sa eviti:

Uleiuri

Aici sunt incluse uleiul de avocado, migdale si chiar deja celebrul ulei de cocos, pe care le gasesti in numeroase produse naturale pentru machiaj si ingrijirea pielii. „Doar pentru ca sunt naturale nu inseamna ca nu pot face rau”, declara medicul dermatolog Rhonda Klein. „Aceste uleiuri sunt puternic comedogene si ar trebui evitate daca ai tenul predispus la aparitia acneei”, spune medicul.

Cele mai mari greseli pe care le faci cand aplici machiajul, potrivit unui makeup artist

Silicon

Siliconul este un alt ingredient din produsele de machiaj pe care sa-l eviti, in special in primere, in care este adaugat pentru a fi rezistent la apa si a oferi pielii un efect de netezire. „Siliconul este deshidratant si blocheaza porii. Un ingredient cu efect hidratant cu care sa-l inlocuiesti este acidul hialuronic”, spune dermatologul.

Parfumuri

Este valabil pentru toate parfumurile sintetice adaugate in produsele de machiaj, dar cel de care sa te feresti in mod deosebit este benzaldehida. „Benzaldehida este un parfum artificial folosit de unii producatori de cosmetice. La fel ca in cazul altor parfumuri, poate bloca porii”, spune Harth. Toate parfumurile ar trebui evitate daca ai pielea sensibila sau acneica. „Parfumurile sunt foarte iritante si pot cauza alergii si acnee”, adauga dermatologul.

8 produse esentiale din trusa personala a make-up artistilor – le folosesc zilnic

Lanolina

Lanolina este un ingredient pe care sa-l eviti neaparat daca ai tenul predispus la aparitia acneei. Pericolul este acela ca se poate ascunde in produsele de machiaj sub mai multe denumiri, deci trebuie sa fii foarte atenta cand verifici lista de ingrediente. „Lanolina este sebumul produs de pielea oilor”, spune specialistul. „Din pacate, lanolina este puternic comedogena si poate cauza agravarea acneei”, adauga acesta. Alte denumiri sub care poti gasi lanolina pe lista de ingrediente sunt „acetylated lanolin alcohol”, „ethoxylated lanolin”, „PEG 16 lanolin”, „solulan 16”.

Ingrediente petrochimice

Nu vei gasi direct aceasta denumire pe lista de ingrediente. „Substantele petrochimice pot aparea pe lista de ingrediente mascate sub denumiri precum ceara de parafina, ulei mineral sau petrolatum. Acestea sunt folosite pentru a prelungi perioada de valabilitate a unui produs si pot bloca porii”, declara Dr. Harth.

Ceaiul de urzica trateaza acneea hormonala si accelereaza cresterea parului

Clorura de sodiu

Probabil nu te-ai fi gandit ca sarea, sau clorura de sodiu, s-ar putea afla pe lista de ingrediente a produselor tale de machiaj. Este adaugata uneori ca agent de ingrosare. Daca esti predispusa la aparitia acneei, ar trebui sa o eviti. „Clorura de sodiu, denumirea pentru sarea obisnuita, este folosita in anumite tipuri de fond de ten. La fel ca alimentele sarate, poate bloca porii si cauza aparitia cosurilor, in special pe barbie si in jurul gurii”, spune medicul.

Rosu D & C

Acest ingredient se gaseste in special in blush, fiind un pigment rosu. Dr. Harth spune ca este un ingredient pe care persoanele cu piele sensibila si predispusa la aparitia cosurilor ar trebui sa-l evite. „Rosul D & C este un pigment sintetic produs din petrol sau gudron de carbune si folosit frecvent in cosmeticele colorate. Desi folosirea unora dintre aceste culori este interzisa, altele pot fi gasite in continuare pe lista de ingrediente (D & C rosu 3, 30, 36, 40, 27)”, declara specialistul.

Foto: