Acizii AHA – Aliatii tenului uniform si luminos

1
De Teodora Tirca
16 feb. 2019

Poti sa-ti dai seama cat de bine va functiona o crema pentru tine doar aruncand un ochi pe lista de ingrediente? Stii cum sa folosesti retinolul? Ai idee la ce ajuta acidul ferulic? Nu te framanta prea mult, punem la punct pentru tine Dictionarul frumusetii, menit sa te transfome intr-un consumator inteligent.

Bineinteles ca de la Paula Begoun (Paula’s Choice) am aflat pentru prima data, acum ani buni, ce sunt acizii AHA si ce fac ei pentru piele, dar si cum ar trebui sa-i incorporez in rutina de frumusete. Tin minte ca termenul de „exfoliant chimic” mi s-a parut atunci destul de infricosator, insa am aflat pe parcurs ca aceasta e cea mai eficienta metoda de exfoliere, dar si cea mai sanatoasa pentru ten.

4 tipuri de ingrijire care te scapa de petele pigmentare de pe ten

Acizii AHA te scapa de celulele moarte de la suprafata pielii treptat, incurajand regenerarea, oferind luminozitate si indepartand cicatricile lasate de acnee sau alte neregularitati ale pielii fara sa lezeze in niciun fel, spre deosebire de exfolierea fizica, cu particule abrazive care pot provoca rani microscopice.

De la ce vine AHA?

Acizi alfa-hidroxizi – compusi chimici naturali sau sintetici. Cei mai multi sunt derivati din zahar organic, doi dintre cei mai populari fiind acidul glicolic (derivat din trestie de zahar) si acidul lactic (din lapte).

Pentru ce se folosesc?

Asa cum spuneam mai sus, sunt o alternativa excelenta la exfolierea fizica sau mecanica, asa cum ii spun esteticienii, pentru ca sunt mai blanzi si patrund mai bine in epiderma. Acizii alfa-hidroxizi functioneaza prin dizolvarea celulelor moarte de la suprafata pielii, ajutand-o sa ramana mereu proaspata, cu un aspect tanar si luminos, prevenind hiperpigmentarea si formarea punctelor negre. Acestea din urma se formeaza de obicei atunci cand celulele moarte se acumuleaza in exces, blocand porii. Ei, bine, folosirea regulata a acizilor AHA impiedica acest proces.

8 serumuri care te scapa de petele pigmentare (pentru orice buget)

Acidul glicolic are cea mai mica molecula, astfel ca penetreaza pielea cel mai eficient – acesta este si motivul pentru care poate produce descuamari mai rapid decat acidul lactic.

Orice exfoliant chimic vine la pachet cu riscul de iritatii, insa in concentratii mici (5-7%), acidul lactic sau glicolic pot fi folosite in siguranta acasa.

Trateaza si Keratoza pilara

Keratoza pilara este o boala de piele foarte frecventa: se manifesta prin acele puncte mici rosii (sau aspect de piele de gaina) localizate pe spatele bratelor, pe coapse, pe picioare etc. Nu este o efectiune periculoasa, insa este inestetica si nu prea are rezolvare. Singurul ingredient care o poate tine sub control este acidul lactic, combinat cu ingrediente emoliente, ce previn uscarea pielii in aceste zone.

Cum incorporezi in rutina acizii AHA

Primul si cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este folosirea concomitenta a cremei cu SPF – un SPF minimum 30 este obligatoriu ultimul pas in rutina ta de ingrijire daca aplici in mod constant acizi pe ten. Daca nu te protejezi de razele UV (chiar si iarna) risti sa dezvolti pete pigmentare persistente, pentru ca pielea e mai vulnerabila atunci cand este exfoliata in permanenta.

Apoi, ia in considerare faptul ca atat acidul glicolic, cat si cel lactic se aplica direct pe pielea curata si uscata: trebuie sa fie primul pas din rutina de ingrijire, ca sa patrunda in piele asa cum trebuie si sa-si faca treaba.

Cea mai buna rutina de frumusete pentru a scapa de cicatricile post-acnee

Eu recomand folosirea acizilor seara, pentru ca pe timpul zilei esti mai expusa la lumina solara, iar tenul e mai vulnerabil.

Cele mai eficiente produse cu AHA

Sub forma de lotiune

Paula’s Choice
Skin Perfecting 8% AHA Lotion Exfoliant, 154 lei

Se aplica prin miscari circulare pe fata curata si uscata. Apoi poti aplica crema hidratanta pe care o folosesti in mod obisnuit, dar daca ai ten gras e posibil sa nu mai fie nevoie sa aplici altceva, pentru ca aceasta lotiune lejera contine de asemenea antioxidanti si uleiuri din plante cu rol hidratant si reparator. Incepe cu 3-4 aplicari pe saptamana, pana ce pielea se obisnuieste cu aceasta concentratie eficienta de 8%.

Sub forma de toner

Pixi Glow Tonic Exfoliating Toner, 112 lei la Sephora

Contine 5% acid glicolic si se aplica folosind o discheta demachianta. Fiind sub forma de toner, este o optiune lejera si ajuta si la echilibrarea pH-ului pielii.

Sub forma de serum

The Ordinary Lactic acid 10%, 34 lei la Farmacia Tei

Este o concentratie mare, insa acidul lactic este mai bland decat cel glicolic, asfel ca pielea ta il va tolera mai bine. Are in compozitie si acid hialuronic, asigurand o hidratare eficienta.

Sub forma de cleanser

Murad Advanced Performance Aha Exfoliating Cleanser, 186 lei la Sephora

Curata pielea in timp ce o exfoliaza delicat, pentru a indeparta eficient impuritatile si celulele devitalizate de la suprafata ei, dezvaluind o piele luminoasa, mai bine pregatita pentru ritualul de hidratare.

Foto: Instagram – Kaitlynn Carter Jenner