Cercetatorii au descoperit: acest tip de exercitii are efect de intinerire a pielii

1
De Alice Papuc
4 oct. 2023

Un nou studiu iti arata cat de important este sportul pentru o piele tanara si frumoasa.

Nu este un secret faptul ca sportul este grozav pentru sanatatea ta fizica si mintala. Cu toate acestea, s-ar putea sa nu iti dai seama cat de important este sportul pentru pielea ta. In afara de acel “glow” minunat pe care il ai dupa ce termini exercitiile fizice, cercetatorii au descoperit ca antrenamentele cu greutati au un impact major in ceea ce priveste intinerirea pielii. Descopera cum!

Uleiul de ricin este viral pe TikTok: ce beneficii majore iti aduce?

Cum s-a desfasurat studiul

Un studiu recent desfasurat de japonezi a impartit un esantion de 61 de femei sanatoase, sedentare, de varsta mijlocie, in doua grupuri care au facut sport de doua ori pe saptamana. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 16 saptamani. In acest interval, primul grup a facut doar un program de aerobic, in timp ce al doilea grup s-a ocupat de un program de forta, folosind aparate cu greutati.

„Efectele antrenamentului aerobic si ale antrenamentului de forta asupra corpului nostru sunt cunoscute a fi diferite, adica antrenamentul de forta induce in mod specific hipertrofia musculara [marirea muschilor], in timp ce antrenamentul aerobic imbunatateste fitness-ul cardiovascular”, sustine Dr. Satoshi Fujita, coautor al studiului si profesor la Facultatea de Sport de la Universitatea Ritsumeikan din Kyoto, Japonia. Acestea fiind spuse, studiul a pornit de la ipoteza conform careia aerobicul si antrenamentul cu greutati au efecte diferite asupra pielii.

Rezultatele studiului

La sfarsitul celor 16 saptamani ale studiului, ambele grupuri au experimentat o elasticitate a pielii superioara si o structura dermica imbunatatita. Cu toate acestea, grupul care a facut doar antrenamente cu greutati s-a bucurat si de o grosime dermica imbunatatita. Acest lucru este important deoarece derma – o structura elastica de sustinere care se afla chiar sub stratul exterior al pielii (epiderma) – se subtiaza progresiv in timp, contribuind la lasarea pielii si la alte semne de inaintare in varsta.

“Revolutia glucozei”: 8 lectii importante despre nutritie pe care le-am invatat din aceasta carte

Cum poti include antrenamentul cu greutati in rutina ta

Acum probabil ca te gandesti “Ok, dar cate greutati trebuie sa ridic pentru a avea o piele mai frumoasa si mai tanara?”. Participantele la studiu s-au antrenat de doua ori pe saptamana, facand trei seturi de 10 repetari, crescand greutatea progresiv, folosindu-se de 6 aparate de forta. Cu toate acestea, Dr. Satoshi este de parere ca poti obtine rezultate chiar si fara atat de mult antrenament. „Pentru a induce un efect antiinflamator, recomandam antrenamentul cu greutati care lucreaza muschii mai mari ai corpului, de preferinta atat muschii de sus, cat si cei de jos”, continua Dr. Satoshi.

Desi participantele la studiu au mers la sala, poti include aceste antrenamente in rutina ta chiar la tine acasa. Te poti folosi de benzi, kettlebells sau chiar de propria greutate corporala. Tot ce trebuie sa faci este sa iti dezvolti un program de care sa te tii.

Foto: Freepik.com