7 trucuri virale de frumusete pe care dermatologii nu le recomanda

1
De Teodora Tirca
13 feb. 2024

Pe TikTok e plin de „scurtaturi” pe care le poti face pentru a-ti manifesta viata visurilor tale, pentru a avea piele perfecta sau pentru a castiga mai multi bani. Evident, nu toate au in spate cunostinte solide.

Datorita retelelor sociale, nu a fost niciodata mai usor sa descoperi trucuri de frumusete. Dar inainte de a copia noua rutina de ingrijire a altcuiva, afla care este parerea unui dermatolog. Doar pentru ca un truc de frumusete functioneaza pentru cineva, nu inseamna neaparat ca si tu vei beneficia de pe urma lui. De fapt, unele trucuri virale de beauty sunt chiar riscante, potrivit dermatologilor consultati de Shape.com. Iata ce trebuie sa eviti.

Spune nu “cocktailului” de protectie solara

Am vazut peste tot pe TikTok ca se poarta sa amesteci crema cu SPF cu diverse alte serumuri sau chiar cu produse autobronzante si iluminatoare. Dar asta diminueaza eficienta cremei UV, confirma pentru Shape.com David Kim, dermatolog certificat la IDRISS Dermatology. „Pentru ca protectia solara sa ofere ceea ce scrie pe ambalaj, trebuie sa fie distribuita in strat uniform pe piele”, explica el. Cand este amestecata cu seruri si creme hidratante nu este la fel de eficienta. Daca aplici o protectie solara chimica, aplic-o inaintea cremei hidratante si asteapta pana cand se usuca complet inainte de a aplica orice altceva. Daca folosesti o protectie solara minerala, care actioneaza ca un blocaj fizic, ar trebui sa fie ultimul produs aplicat, inainte de machiaj. „Cauta protectie solara cu SPF 30 sau mai mare”, sfatuieste Kim.

5 cele mai bune fonduri de ten cu SPF

Foloseste vitamina C cu masura

Serurile cu vitamina C au explodat recent si, desi multi dermatologi le lauda si le recomanda pentru utilizarea zilnica, Blair Murphy-Rose, un dermatolog certificat de consiliu si fondator al Skincare Junkie, spune ca nu toata lumea tolereaza aplicari atat de dese. „Majoritatea serurilor cu vitamina C contin vitamina E, iar daca ai ten predispus la acnee, e posibil sa te trezesti cu eruptii”, explica ea. Incearca sa gasesti un serum cu vitamina C care nu-ti supara pielea sau sa aplici mai rar acest ingredient. Daca nu-l tolerezi sub nicio forma, poti incerca alti antioxidanti (ceai verde, resveratrol).

Lasa microneedlingul pe mana profesionistilor

Trusele de microneedling la domiciliu au castigat popularitate in timpul pandemiei. Cu toate acestea, dermatologii sunt de acord ca pot fi mai daunatoare decat benefice. „Este posibil ca aparatul de microneedling la domiciliu sa nu patrunda suficient de adanc pentru a obtine un beneficiu semnificativ si, daca nu este facut in mod corespunzator, poate duce la un risc crescut de cicatrizare, hiperpigmentare si infectie”, spune Marisa Garshick, un dermatolog certificat la MDCS Dermatology. Daca iti doresti beneficiile microneedlingului, cel mai sigur este sa faci procedura in cabinetul unui medic dermatolog.

Renunta la dispozitivele de indepartare a parului la domiciliu

In timp ce acestea sunt fara indoiala convenabile, majoritatea dermatologilor nu le recomanda. „Daca se face incorect, indepartarea parului la domiciliu poate provoca vanatai, cicatrici si hiperpigmentarea pielii”, spune Sobel. „Apeleaza la un dermatolog sau la un expert in laser pentru rezultate sigure, pe termen lung.”

Stai departe de exfoliatii cu sare si zahar

Murphy-Rose e de parere ca scruburile cu sare si zahar nu sunt intotdeauna sigure pentru piele. „Problema este ca aceste produse abrazive pot provoca microrupturi in piele, cu risc crescut de infectie si inflamatie”, spune ea. „O alternativa mai sigura este utilizarea unui exfoliant chimic sub forma de crema sau toner care contine acizi AHA/BHA. Folosit corect, acesta nu compromite bariera naturala de aparare a pielii.”

7 piese stilate care emana senzualitate feminina

Renunta la „aspiratorul” de pori

„Pore vacuums” sunt dispozitive de aspirare folosite adesea de esteticieni sau dermatologi pentru a indeparta murdaria si reziduurile din pori. Desi aceste dispozitive sunt disponibile pentru utilizare la domiciliu, Howard Sobel, MD, chirurg dermatolog la Spitalul Lenox Hill, avertizeaza ca nu ar trebui sa le folosesti acasa. „Aspiratoarele pentru pori pot fi daunatoare, pot sparge vasele de sange si pot cauza urme pe piele in cazul utilizarii gresite”, explica el. „Actiunea de aspirare poate agrava afectiunile pielii sensibile si poate provoca iritatii si eruptii.” Sobel recomanda utilizarea serurilor si a produselor de ingrijire a pielii care contin acid salicilic si niacinamida pentru a minimiza porii.

Renunta la slugging

Slugging-ul sau utilizarea emolientilor (precum vaselina sau Aquaphor) in strat gros pentru a hidrata pielea poate aduce unele rezultate, mai ales in sezonul rece, dar are si efecte adverse. Daca ai pielea grasa, predispusa la acnee, cel mai probabil vei bloca si mai mult porii. De asemenea, daca ai o piele texturata, cu multe puncte negre si albe, slugging-ul poate agrava si acest aspect. In schimb, poti opta pentru o crema hidratanta hranitoare, dar cu textura lejera, pe care pielea sa o absoarba cu usurinta. „Cremele hidratante care contin lipide si ceramide sunt excelente si nu coplesesc pielea.”

Foto: Instagram/@canocassandra