3 lucruri de care TikTok-ul te face sa crezi ca ai nevoie. In realitate, poti trai foarte bine fara acestea

1
De Alice Papuc
27 oct. 2023

Consumerismul este din ce in ce mai prezent in viata noastra, iar acest lucru se intampla si din cauza acelor lucruri pe care le vedem pe social media si ajungem sa credem ca sunt „indispensabile”.

Asa cum ti-am povestit intr-un articol anterior, TikTok-ul este, pentru mine, o platforma de unde poti invata multe. De la trucuri de machiaj, la retete, tendinte de moda si pana la acumularea de informatii despre anumite subiecte “abstracte”. Cu toate acestea, modul in care filtrezi informatia este extrem de important. De ce? Pentru ca poti ajunge sa cazi in capcana unui adevarat consumerism sau chiar a “fricii de a ramane in urma” (cunoscuta si sub denumirea de FOMO). Mai exact, ajungi sa crezi ca viata ta nu este suficient de buna, ca nu ai destule lucruri, ca ai nevoie de mult mai mult decat iti permiti in realitate. Iata 3 capcane des intalnite pe TikTok!

Ajungi sa crezi ca ai nevoie de o multime de haine

Fiecare femeie s-a uitat macar o data cu drag la acele videoclipuri tip “haul”, unde influenceri cunoscuti prezinta o multime de articole vestimentare in tendinte. Cu toate acestea, este important sa iti amintesti ca acela este jobul respectivului influencer. In realitate, tu nu ai nevoie de tot ce este mai nou pe piata. Nu trebuie sa mergi in magazinele de haine si sa iti lasi tot salariul acolo. Nu te vor avantaja toate hainele si, in realitate, nu le vei purta pe toate.

Ce ramane de facut? Sa inveti ce este important pentru tine. Sa iti investesti banii in piese care ti se potrivesc tie si care te avantajeaza. Sa iti faci un declutter in garderoba si sa renunti la tot ceea ce este nepurtat de mai bine de un an. Sa alegi sa cumperi doar piese de calitate, pe care te poti baza. Iar banii economisiti sa ii investesti in alte lucruri care iti aduc confort si bucurie: o vacanta, o iesire cu prietenii sau chiar in realizarea unui fond de urgenta, daca nu dispui deja de acesta.

Rutina de skincare in 20 de pasi

Repeta dupa mine: “Nu am nevoie de 20 de produse pentru a avea o rutina de skincare completa si benefica.” Este atat de comun sa dai scroll pe TikTok si sa vezi rutine de skincare atat de complexe, care presupun o multime de produse si de timp alocat. In realitate, este vorba, inca o data, despre consumerism. Poti avea un ten sanatos si frumos cu o rutina simpla, de care chiar sa te tii. Pentru ca nu vei ajunge sa termini toate acele produse: unele nu vor fi potrivite nevoilor tale, altele vor expira, pentru altele nu vei avea suficient timp. In loc de relaxare, rutina de skincare va fi o povara pentru tine.

Cafele si produse de patiserie peste bugetul tau

Daca aduni toti banii cheltuiti pe cafele in oras si pe produse de patiserie, s-ar putea sa vezi ca acestia reprezinta o parte semnificativa din bugetul tau. Nu ai nevoie de o cafea extrem de scumpa doar pentru ca ai avut o zi grea la birou. Stresul poate fi gestionat si prin alte metode benefice pentru psihicul si organismul tau. La fel cum nu ai nevoie de anumite lucruri doar pentru a “romantiza viata”, conform celor mai noi trenduri.

Foto: Instagram/@livia_auer