“Deinfluencing” – noua miscare de pe TikTok prin care utilizatorii transmit mesaje puternice

1
De Alice Papuc
16 feb. 2025

Deinfluencing a adus un nou tip de discutie pe TikTok, incurajand utilizatorii sa faca achizitii mai constiente si mai raportate la stilul lor de viata.

Intr-o era in care toata lumea isi arata doar momentele minunate din viata pe internet, iar influencerii consacrati fac zilnic videoclipuri tip “haul”, exista si utilizatori pe TikTok care prefera o miscare de tipul “deinfluencing”. Mai exact, acestia isi doresc sa arate ca totul este doar o iluzie, iar viata presupune lucruri mult mai importante decat o vacanta de lux sau cele mai noi haine din magazine.

@chelseaspursuit

Shall we talk about deinfluencing 👀 I’m here to remind you that a lot of what we see online is NOT normal. The overconsumption and the casual expensive purchases is personally what just drives me crazy. Today, give yourself a pat on the back, because you are doing great, and you are amazing, living in the normal world is pretty awesome 💗 #vancouverlife #vancouvertok #canadatok #moneytiktok #budgetingtiktok #personalfinance #financialliteracy #deinfluencing #keepingupwiththejoneses

♬ Being a Girl – Jonica

Ce inseamna „deinfluencing”?

„Deinfluencing” este o reactie la valul de promovari continue ale produselor de pe platformele de social media, oferind o abordare mai realista si transparenta atat fata de consum, cat si fata de viata de zi cu zi. Utilizatorii TikTok care urmeaza aceasta miscare incearca sa-i determine pe cei din jur sa fie mai atenti la recomandarile influencerilor si sa evite deciziile impulsive, atat in ceea ce priveste achizitia de produse, cat si modul in care isi traiesc viata.

Prin deinfluencing, creatorii de continut avertizeaza publicul in privinta produselor care nu aduc beneficiile promise sau sunt, in esenta, supraevaluate. In loc sa-i incurajeze pe oameni sa cumpere, ei ii incurajeaza sa ia decizii responsabile, raportate la nevoile reale si la stilul de viata al fiecaruia.

Nevoia de autenticitate

Cei mai multi utilizatori care fac clipuri despre ideea de “deinfluencing” isi doresc sa vada oameni normali, care duc o viata autentica. Nu totul este mereu roz, nu orice lucru pe care il ai in casa se potriveste intr-o anumita “estetica”, iar presiunea constanta de a arata mereu bine, de a tine pasul cu toate trendurile si a trai viata “perfecta” nu este doar extrem de obositoare, ci si o adevarata iluzie, de care nimeni nu are nevoie.

Astfel, utilizatorii isi doresc sa vada cat mai multi creatori de continut autentici, care sa atinga subiecte importante si care sa se raporteze la o viata normala, de zi cu zi.

Cum mi-a fost afectata viata de “teama de a nu ramane in urma”

Critica fata de produsele supraevaluate

Multi utilizatori subliniaza ca produsele aparent “indispensabile” reprezinta doar trenduri de moment, care sunt ulterior abandonate. Astfel, oamenii sunt incurajati sa fie mai selectivi cu privire la achizitiile realizate.

5 schimbari simple pe care le-am facut in viata mea pentru a ma bucura de conceptul de slow living

Produse vizate

Conceptul de deinfluencing nu se rezuma la un anumit tip de produs, ci acopera o gama larga de categorii: de la produse de beauty si fashion, pana la gadgeturi, electrocasnice, decoratiuni pentru casa si mobilier. De exemplu, multi utilizatori critica hainele de sezon care, desi populare, ajung sa fie uitate in sifonier.

Foto: Instagram/@hudabeauty