6 alternative naturale pentru retinol

1
De Teodora Tirca
16 feb. 2023

Cu siguranta retinoizii se afla printre cele mai iubite ingrediente anti-aging. Derivatii de vitamina A sunt adesea recomandati de dermatologi pentru beneficiile lor multiple.

Acidul retinoic este cea mai puternica forma de retinoid, in timp ce retinolul si retinalul se gasesc fara prescriptie medicala. „Derivatii de vitamina A reduc liniile fine si ridurile prin stimularea productiei de colagen si elastina, determina celulele de la suprafata sa se desprinda, ceea ce duce la o piele mai luminoasa si uniforma si previn hiperpigmentarea pielii prin inhibarea unei enzime care produce melanina”, spune pentru Byrdie dermatologul certificat Robin Gmyrek.

Retinoizii sunt, de asemenea, indragiti de dermatologi pentru ca ajuta la tratarea acneei, datorita capacitatii lor de a mentine porii curati si efectului antiinflamator.

Totusi, pentru unii oameni aceste beneficii vin si cu dezavantaje. Retinoizii sunt cunoscuti pentru potentialele efecte secundare suparatoare, inclusiv roseata, uscaciunea si iritatia generala – ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nu sunt permisi in sarcina si alaptare din cauza potentialului de malformatii congenitale, explica Gmyrek.

Daca nu tolerezi bine retinolul si iti doresti ceva mai putin iritant, vestea buna e ca exista alternative naturale.

Bakuchiol

Beauty Drops Ser Bakuchiol 1% + Squalane, 30ml, Pret: 52.4 lei - Spring, Farmacia la Pret Mic

Beauty Drops 1% Bakuchiol + Squalane, 52,40 lei, springfarma.com

Bakuchiolul „este poate cea mai cunoscuta si mai bine studiata alternativa, cu rezultate care sunt foarte asemanatoare cu cele oferite de retinol”, spune expertul in ingrediente cosmetice Defne Arikan. Provine din frunzele si semintele plantei babchi si, desi nu este un derivat al vitaminei A, functioneaza in mod similar, lucrand pe aceleasi cai ca si retinolul atunci cand vine vorba de stimularea productiei de colagen si elastina, noteaza Gmyrek (dermatologul adauga ca este, de asemenea, foarte bogat in antioxidanti si are efecte antiinflamatorii).

Avantajul major pe care il are bakuchiolul fata de retinol? Este mai potrivit pentru tipurile de piele sensibila. De fapt, intr-un studiu de comparatie, s-a demonstrat ca ambele ingrediente imbunatatesc aspectul ridurilor, pigmentarea, elasticitatea si fermitatea pielii, dar bakuchiolul a fost mai bine tolerat. In plus, deoarece nu este un derivat al vitaminei A, poate fi folosit si in sarcina sau alaptare, spune Gmyrek.

Cum sa ceri cu incredere ceea ce iti doresti in pat, potrivit unui sexolog

Ulei de macese

ser mario badescu rose hips

Mario Badescu Rosehip Nourishing Serum, 100 lei, redus de la 125 lei, mariobadescu.ro

Uleiul de macese contine cantitati mici de acid retinoic, spune Gmyrek, care noteaza ca retinolul trebuie transformat in acid retinoic in piele inainte de a actiona. „Este excelent pentru regenerarea pielii, cresterea productiei de colagen si restabilirea luminozitatii tenului tern”, spune Arikan. Desi nu exista cercetari care sa-l compare cu retinolul, uleiul de macese poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea semnelor vizibile de imbatranire, prevenind pierderea de umiditate, noteaza Gmyrek.

Ulei din seminte de morcov

Leven Rose, 100% Pure & Organic, Carrot Seed Oil, 1 fl oz (30 ml)

Leven Rose, 100% Pure & Organic, Carrot Seed Oil, 67,82 lei, iherb.com

Derivat din semintele de morcovi salbatici, acesta este bogat in beta-caroten, un precursor al vitaminei A despre care cercetarile arata ca poate ajuta la regenerarea celulara, spune pentru Byrdie chimistul Yehiel Amouyal. In plus, este, de asemenea, bogat in antioxidanti (vitaminele C si E, precum si vitamina A, care poate fi transformata in retinol in piele), spune Gmyrek, care adauga ca un studiu recent a descoperit ca este eficient pentru intinerirea pielii.

Ulei de catina

Grown Alchemist Antioxidant+ Facial Oil 25ml

Grown Alchemist Antioxidant+ Facial Oil, 182,21 lei, lookfantastic.ro

„Pulpa fructelor de catina este un concentrat nutritiv bogat in vitamine, minerale si substante nutritive”, spune Amouyal. Mai precis, uleiul de catina este adesea folosit in ingrijirea pielii, in mare parte pentru concentratia sa mare de antioxidanti, inclusiv caroteni, vitaminele E si C si flavonoide, spune ea. De asemenea, este bogat in acizi grasi esentiali, ceea ce il face un ingredient exceptional de hranitor. Si, desi mecanismul exact de actiune nu este clar, cateva studii au aratat ca uleiul de catina stimuleaza productia de colagen si este util in vindecarea ranilor, subliniaza Gmyrek.

Acid azelaic

Ser acid azelaic 10%

Synergy Therm 10% azelaic acid serum, 74 lei, synergytherm.com

„Acidul azelaic este prezent in mod natural in cereale, cum ar fi graul, orzul si secara si este, de asemenea, creat de pielea noastra in mod natural, facand parte din microbiomul pielii”, explica Gmyrek. Desi nu exista nicio cercetare care sa-l compare direct cu retinolul, aceste ingrediente au beneficii asemanatoare. De exemplu, acidul azelaic este, de asemenea, un ingredient care functioneaza pentru combaterea acneei: „Ucide bacteriile care infecteaza porii, scade inflamatia si roseata si exfoliaza treptat pielea”, spune Gmyrek. In plus, s-a demonstrat ca reduce celulele pigmentare, motiv pentru care este folosit in tratamentul melasmei si hiperpigmentarii post-inflamatorii, adauga specialistul.

3 lucruri pe care sa nu le faci niciodata daca ai acnee

Niacinamide

Cosrx, The Niacinamide 15 Serum, 0.67 fl. oz. (20 ml)

Cosrx The Niacinamide 15 Serum, 133,32 lei, iherb.com

Acesta este usor diferit de celelalte ingrediente de pe lista, deoarece nu este derivat din plante, ci mai degraba o forma de vitamina B3. Niacinamida ofera multe dintre aceleasi beneficii ca si retinolul, si anume reducerea inflamatiei, cresterea productiei de colagen, tratarea acneei si reducerea hiperpigmentarii, spune Gmyrek.

Totusi, exista mari diferente: in timp ce retinolul usuca, niacinamida ajuta la mentinerea hidratarii pielii, noteaza Amouyal. Din acest motiv, este o alegere buna pentru toate tipurile de piele si uneori chiar este combinata cu retinolul in anumite formulari, pentru a contracara potentialul iritant al acestuia. „Din experienta mea clinica, cred ca niacinamida are multe beneficii asemanatoare cu cele oferite de retinol, si o recomand pacientilor cu pielea foarte sensibila”, spune Gmyrek.

Foto: depositphotos.com