Sporeste absorbtia retinolului cu ajutorul alimentatiei pentru un ten radiant. Fructe si legume bogate in vitamina A

1
De Cristiana Astefanoaiei
20 apr. 2024

Retinolul are un rol crucial in mentinerea sanatatii pielii. Este implicat in procesele de regenerare celulara si in sinteza colagenului, contribuind la mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii. De asemenea, retinolul poate ajuta la reducerea ridurilor si la tratarea problemelor de piele precum acneea si petele pigmentare.

Din fericire, exista o multime de produse cosmetice cu retinol, care au efecte uimitoare la nivelul tenului. Dar o veste si mai buna este faptul ca poti sa le sprijini beneficiile din interior, cu ajutorul alimentelor care sprijina absorbtia retinolului.

Retinolul este una dintre formele active ale vitaminei A, esentiala in special pentru imunitate, sanatatea pielii si a vederii.

Alimente ce sporesc absorbtia retinolului

Ficatul este una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina A. Consumul moderat de ficat poate furniza o cantitate semnificativa de vitamina A necesara pentru mentinerea sanatatii pielii. De exemplu, 100 de grame de ficat de vita gatit contin 7.730 micrograme (mcg) de retinol, ce reprezinta 859% din doza zilnica recomandata. Ficatul de miel contine (per 100 de grame) 7.780 mcg de retinol si uleiul de ficat de cod are 4.080 mcg de retinol per 14 ml.

Morcovii sunt cunoscuti pentru continutul lor ridicat de beta-caroten, care este transformat in vitamina A in organism. Consumul regulat de morcovi poate contribui la mentinerea sanatatii pielii. 155 g de morcovi contin 1.280 mcg RAE, sau 142% din doza zilnica recomandata.

Vitamina B poate netezi aspectul tenului si te scapa de imperfectiuni. Unde o gasesti si cum se foloseste corect

Pestele gras este o sursa excelenta de vitamina A. Consumul de peste gras poate contribui la mentinerea sanatatii pielii si poate oferi si alte beneficii pentru sanatate. 100 de grame de somon gatit contin 69 mcg de retinol. 100 de grame de macrou gatit = 252 mcg de retinol. Aceeasi cantitate de ton rosu gatit contine 757 mcg de retinol sau 84% din doza zilnica recomandata.

Ouale sunt o sursa buna de vitamina A, in special galbenusul, care contine retinol. Consumul de oua poate contribui la aportul de vitamina A necesar pentru sanatatea pielii. Un ou mare (50 g) fiert tare contine 75 mcg de retinol.

Dovleacul este un alt aliment bogat in retinol: contine 1.140 mcg per suta de grame.

Daca iti plac fructele, alege sa consumi grapefruit (89 mcg per 100 de grame) sau mango (89 mcg), pentru a spori absorbtia retinolului.

Crema pentru ochi cu retinol pentru care Jennifer Garner a dat toate produsele scumpe. Este un produs extrem de accesibil

Cum sprijini absorbtia vitaminei A, astfel incat corpul sa o foloseasca imediat

Deoarece vitamina A este liposolubila, aceasta este absorbita mai eficient in fluxul sanguin atunci cand este consumata cu grasimi.

Nucile, semintele si unturile de nuci, de exemplu untul de arahide, sunt surse bogate de grasimi sanatoase si pot imbunatati absorbtia vitaminelor liposolubile (adica vitaminele A, D, E si K).

Uleiurile vegetale nerafinate, cum ar fi uleiul de masline extravirgin, uleiul de cocos si uleiul de avocado, pot ajuta la absorbtia mai buna a vitaminei A datorita continutului lor ridicat de grasimi sanatoase.

Legumele cu frunze verzi, spanac sau frunze de kale, contin cantitati semnificative de vitamina K, care poate juca un rol in absorbtia adecvata a vitaminelor liposolubile.

Consumul de alimente bogate in vitamina C, citrice, patrunjel, rosii, kiwi, ardei rosu si broccoli, sprijina sanatatea pielii si poate imbunatati absorbtia altor vitamine, inclusiv a vitaminei A.

Vitamina care ajuta fierul sa se absoarba mai eficient

Aportul alimentar de vitamina A recomandat: 900 micrograme (mcg) pentru barbati, 700 mcg pentru femei si 300-600 mcg pentru copii si adolescenti. Asigurandu-te ca respecti aceasta doza in fiecare zi, vei avea un ten sanatos si luminos.

Foto: Freepik.com