Care este cel mai bun laser pentru indepartarea unui tatuaj pe care nu ti-l mai doresti?

1
De Teodora Tirca
30 mart. 2021

Pentru ca am cateva tatuaje, e foarte reconfortant sa stiu ca exista solutii de indepartare, in cazul in care peste cativa ani nu o sa ma mai regasesc in design-ul pe care l-am ales.

Desi ideal e sa fii 100% sigura atunci cand decizi sa-ti faci un tatuaj, realitatea e ca uneori ne entuziasmam peste masura de un anumit design si decidem ca vrem sa-l avem pe piele pentru totdeauna. Este si cazul primului meu tatuaj, pe care l-am facut la 21 de ani, influentata, recunosc, de prietena mea cea mai buna. In timp, mi-am dat seama ca nu-mi mai place atat de mult si ca poate nu ma reprezinta atat de bine precum credeam.

Asa ca ii inteleg perfect pe oamenii care decid sa indeparteze un tatuaj. Vestea buna e ca tehnologia de ultima generatie ne permite acum sa facem acest lucru relativ rapid, fara cicatrici si durere.

M-am documentat pe marginea acestui subiect si am aflat ca la clinica Derma Expert By Elōs specialistii au testat metodele existente pe piata de indepartare a tatuajelor si au ales drept cea mai buna optiune pentru pacientii clinicii un laser care livreaza impulsuri foarte scurte, de ordinul nanosecundelor, cu o eficienta extrem de crescuta in indepartarea tuturor tipurilor de pigmenti ce pot alcatui un tatuaj.

Noul laser PicoPlus, produs de compania Lutronic, face ca procedura de indepartare a tatuajelor sa fie una cu un disconfort minim pentru pacient, fara efecte secundare si cu o eficienta crescuta. Eficienta depinde de varsta, localizarea, adancimea, tipul si compozitia de pigmenti ale tatuajului. Siguranta este data de abilitatea de a actiona strict asupra portiunii de piele tatuate, fara a afecta pielea din jur.

Ce este PicoPlus?

PicoPlus este un laser versatil si revolutionar de eliminare a tatuajelor si tratarea leziunilor pigmentare, bazat 4 lungimi de unda ale laserului Nd:YAG, care furnizeaza pulsurile de energie in picosecunde. Acest mod de actiune este superior celorlalte sisteme de indepartare a tatuajelor, bazate in buna parte pe tehnologia Q-switch (care livreaza impulsurile laser exclusiv in nanosecunde). Livrarea impulsurilor laser in picosecunde asigura un numar redus de sedinte ale tratamentului de eliminare a tatuajelor, recuperare rapida si risc minimizat de aparitie a cicatricilor post-tratament si a hiperpigmentarilor post-inflamatorii.

Cele 4 lungimi de unda incorporate in aparatul PicoPlus ii confera abilitatea de a trata orice tip de pigment, orice culoare, indiferent de vechimea tatuajului. In plus, acest laser detine capacitatea de a trata chiar si pigmentul rezidual, care nu a putut fi indepartat prin alt tip de tratamente. Noua tehnologie cu livrarea impulsurilor in 2 moduri – nanosecunde si picosecunde – face posibila obtinerea unor rezultate similare pe toate culorile.

Lumina cu lungimea de unda emisa de laser este absorbita de pigment si transformata in caldura. Astfel, tesutul tinta e distrus, fara a afecta tesuturile inconjuratoare.

Dupa tratament, expansiunea rapida a celulelor cu pigment determina ca acesta sa fie fragmentat in bucati extrem de mici, mult mai mici ca dupa un tratament conventional cu laser Q-switch, pe care drenajul limfatic secundar si sistemul imunitar il elimina de la nivelul pielii. Aceasta modalitatea de distrugere a pigmentului este foarte eficienta si asigura rezultate superioare fata de o sedinta cu un alt laser.

Un al benefeciu al laserului PicoPlus este acela ca actioneaza eficient chiar si pe tatuaje tratate anterior prin alte modalitati (atat timp cat pielea nu este foarte afectata, excesiv cicatrizata), chiar daca, clinic, acestea erau considerate un „caz inchis”.

Cum se desfasoara o sedinta de indepartare a tatuajului prin PicoPlus?

Pe parcursul sedintei de indepartare a tatuajului, in cadrul clinicii Derma Expert, pacientul va purta ochelari de protectie. Preferabil, la prima vizita se va testa reactia cutanata la laser.

Tratamentul consta in plasarea laserului la nivelul pielii si activarea impulsurilor. Numarul de pulsuri necesar este direct proportional cu marimea tatuajului. Este nevoie de sedinte repetate la 6-8 saptamani.

Este dureroasa procedura?

Sistemul PicoPlus este unul mult mai putin dureros fata de alte metode, fara a necesita un timp de recuperare indelungat. Gradul de disconfort variaza de la persoana la persoana, in functie de pragul sensibilitatii dureroase. De obicei, nu este necesar un management al durerii, dar in functie de locatia sau natura tatuajului, se poate folosi un anestezic topic.

Mai multe detalii direct de la specialistii clinicii Derma Expert gasesti aici.

Foto: PR.