Cat de periculosi sunt sulfatii din sampon + alternative sanatoase pentru par lung

1
De Maria Constantin
24 nov. 2019

Multe produse de ingiena si ingrijire, precum pasta de dinti sau samponul, contin sulfati. Cat de periculoase sunt aceste substante chimice?

Pe scurt, sulfatii ajuta samponul sa faca spuma atunci cand il amesteci cu apa. In lipsa lor, produsul nu ar fi la fel de atractiv si de eficient, insa unele persoane sunt ingrijorate de efectele acestor substante chimice. E bine de stiut ca, folositi in cantitati normale, sulfatii sunt in general inofensivi. Totusi, exista oameni cu o sensibilitate crescuta la anumite substante si trebuie sa evite sulfatii.

Medical News Today a analizat aceste substante si explica de ce fac parte din compozitia sampoanelor si daca sunt siguri pentru sanatate.

Ce sunt sulfatii?

Sulfatii fac parte din tipul de surfactanti, numiti si tenside, substante tensioactive care joaca un rol important in eficienta sampoanelor. Surfactantii micsoreaza tensiunea superficiala a lichidelor, pe care le ajuta sa se amestece mai usor cu apa si sa se transforme in spuma.

De ce sunt sulfati in sampon?

Fara sulfati, am avea in palme un fel de clei care nu se dilueaza usor cu apa si nu face spuma. N-ar fi o senzatie prea placuta cand vrei sa faci repede dus.

Spuma faciliteaza intinderea samponului pe o suprafata mai mare a capului, dar ajuta si ingredientele active sa lucreze mai in profunzime asupra firelor de par, indepartand murdaria si grasimea excesiva. Totodata, spuma te ajuta sa folosesti mai putin sampon, dar si mai putina apa.

Efectele secundare surprinzatoare ale samponului uscat si variante mai sanatoase pentru parul tau

Cei mai intalniti sulfati din compozitia samponului sunt lauril-sulfat de sodiu (SLS), lauret-sulfat de sodiu (SLES) si lauret-sulfat de amoniu. Si alte produse pot contine diverse cantitati din acesti compusi. Chiar daca nu sunt sulfati veritabili, au acelasi rol.

Sunt periculosi sulfatii?

Folosirea sulfatilor in sampon are cateva dezavantaje. Unul dintre acestea este ca sulfatii pot fi prea eficienti in curatare. Aceste substante ajuta samponul sa indeparteze grasimea si murdaria din par. Insa firele de par trebuie sa-si pastreze o anumita compozitie externa pentru a ramane sanatoase.

Sulfatii pot curata excesiv parul, uscandu-l si fragilizandu-l. De asemenea, pot usca scalpul si provoca iritatii.

Cat priveste riscul asupra sanatatii, acesta este redus, noteaza publicatia mentionata. Un studiu citat de Environmental Health Insights, vizand posibila toxicitate a laurilului de sulfat de sodiu, arata ca perceptia publicului asupra sulfatilor depinde de felul in care interpreteaza concluziile stiintifice.

Unul dintre cele mai raspandite mituri stiintifice este ca sulfatii ar cauza cancer. Nu exista, insa, nicio dovada stiintifica din care sa rezulte ca sulfatii pot provoca aceasta boala.

Laurilul sulfat de sodiu poate prezenta riscuri minore, precum iritarea ochilor, iratatii ale pielii si intoxicatia daca este inghitit. Insa cei mai multi oameni nu au efecte secundare cand folosesc produse ce contin sulfati.

De ce sa evitam sulfatii?

Actiunea lor este moderata, iar cei mai multi oameni au doar beneficii de pe urma sulfatilor din sampon. In special persoanele cu parul gras sau care au matreata pot observa ca sampoanele cu sulfati sunt singurele care le curata eficient parul.

Insa unele persoane ar face bine sa evite aceste substante si sa opteze pentru sampoane fara sulfati. Trebuie sa se fereasca de sulfati:

Persoanele cu pielea sensibila sau cu afectiuni ale pielii
Cei care au scalpul sensibil sau o piele sensibila pot suferi efecte secundare severe. Persoanele care au o eczema sau sufera de psoriazis pot avea semne de roseata si mancarime dupa folosirea samponului.

Persoanele cu parul uscat
Oamenii cu parul uscat si fragil trebuie sa evite sulfatii. Acestia pot usca si mai mult scalpul si firele de par, fragilizandu-le.

Persoanele care isi vopsesc parul
Vopsirea si ondularea fragilizeaza firele de par, iar actiunea sulfatilor le poate distruge. In aceste cazuri, este indicata evitarea sampoanelor cu sulfati. In plus, aceste substante decoloreaza mai repede parul vopsit.

Top 5: Cele mai eficiente sampoane pentru ingrijirea parului vopsit

Sampoanele fara sulfati

Daca ai o piele sensibila sau parul fragil si observi efecte secundare dupa folosirea sampoanelor cu sulfati, trebuie sa incerci variantele fara aceste substante si sa urmaresti daca simptomele persista. Iar daca persista, consulta un medic dermatolog!

Exista multe alternative pe piata, dar e important sa retii ca multe dintre aceste produse tot contin compusi similari sulfatilor. Asa ca tot ce poti sa faci este sa cauti optiuni cat mai naturale.

Sampoanele fara sulfati au alta textura, se simt diferit si trebuie sa folosesti o cantitate mai mare ca sa aiba eficienta. In plus, ai nevoie si de mai multa apa, pentru ca fara actiunea sulfatilor, spuma nu mai e atat de bogata si usor de obtinut. In general, insa, sampoanele fara sulfati curata la fel de bine parul ca si cele cu sulfati, deci merita sa le incerci.

Iata cateva variante eficiente pentru par lung si sanatos:

Wella Professionals Elements, 37 lei, redus de la 55 lei, notino.ro

Briogeo Blossom&Bloom Ginseng + Bioton Volumizing Shampoo, 114 lei, beautybay.com

Brazil Keratin Ayurvedic Eclipta, 49 lei, notino.ro

Foto: Instagram/Yana Gralnik