Cea mai importanta cauza a caderii parului: verifica produsele pe care le folosesti

1
De Maria Constantin
7 aug. 2023

In ultimii ani, industria frumusetii a reusit sa transmita cu succes mesajul ca ingrijrea scalpului este la fel de importanta precum ingrijirea pielii. Aceasta zona e o prelungire a tenului si ar trebui tratata cu ingrediente si tratamente de calitate.

Potrivit unui dermatolog american, ingrijirea parului poate influenta ingrijirea pielii – chiar daca produsele sunt folosite doar pentru tratarea fibrelor parului, acestea pot afecta scalpul, scrie Mind Body Green.

„Cred ca ingrijirea parului inseamna ingrijirea pielii: produsele pentru par pot ajunge pe piele si infunda porii, pot sa irite si sa usuce pielea sau sa cauzeze eczeme si alte afectiuni ale pielii. Iar in unele cazuri aceste probleme ale scalpului pot chiar sa duca la caderea parului”, a spus Iris Rubin, medic dermatolog specializat in sanatatea scalpului si fondatoarea SEEN Hair Care, o marca de produse care nu irita pielea si scalpul.

Rubin mentioneaza ca multi oameni ar putea beneficia de pe urma formulei de protejare a scalpului: „Tot ce aplici pe par ajunge in piele. Cand folosesti sampon sau balsam, chiar daca esti atenta si il aplici doar pe par, se scurge pe scalp, pe fata, pe piept, pe spate. Si s-a dovedit ca multe persoane au pe piele o pelicula subtire de urme ale produselor de ingrijire a parului, chiar daca s-au spalat.”

Iar ramasitele nu sunt mereu un lucru rau. Lotiunile de fata sunt remanente. Dar trebuie sa te asiguri ca aceste reziduuri sunt prietenoase cu pielea”, a adaugat ea.

Acest aspect este important in special pentru persoane predispuse la acnee, eczeme, uscarea pielii si alte forme de iritatii.

Ce poti adauga in sampon pentru a preveni ruperea si caderea parului

Persoanele care se confrunta cu o cadere accelerata a parului ar trebui sa caute produse de ingrijire care sprijina sanatatea scalpului, in loc de cele care pot irita si sufoca foliculii, spune experta. „Daca produsele tale de ingrijire au ingrediente care irita pielea, acestea pot afecta foliculii de par (…). Alergenii, de exemplu, pot irita scalpul si foliculii, ceea ce poate duce la caderea parului in unele cazuri”, a explicat ea.

Desigur, pierderea parului este o problema foarte complexa, cu multi potentiali factori declansatori, asa ca simpla schimbare a rutinei de ingrijire ar putea sa nu fie un pas magic, dar poate fi de mare ajutor.

Rubin a mentionat ca un test efectuat recent, timp de sase luni, in colaborare cu Hair Loss Clinic de la Harvard, a descoperit ca persoanele care si-au schimbat samponul si balsamul, produse care de obicei contin alergeni, pe durata studiului au avut cu 40% mai putine episoade de cadere a parului. Asadar, daca ai scalp sensibil sau te confrunti cu o cadere accelerata, ia in considerare folosire unor produse de spalare clean, fara potential iritant. Printre cele mai cunoscute branduri din aceasta categorie se numara Briogeo, Aveda, Gisou sau Pureology.

Foto: Instagram/@aniu_ta