Cele mai bune surse de colagen pentru un ten fara riduri

1
De Mara Ionescu
21 oct. 2019

Multe vedete sustin ca aceasta este cheia tineretii. Afla care sunt cele mai bune surse de colagen.

Exista mai multe tipuri de colagen care sunt prezente in mod natural in multe zone ale organismului. Atunci cand doresti sa maresti aportul de colagen, este important sa identifici care sunt cele mai bune surse de colagen.

Pe piata este disponibila o larga varietate de suplimente pe baza de colagen, de aceea este important sa cunoastem cateva informatii de baza pentru a face o alegere cat mai buna, iar specialistii de la Goop.com ne vin in ajutor.

Cum functioneaza colagenul in organism?

Colagenul este o componenta esentiala pentru multe parti ale corpului, cele mai mari fiind pielea, oasele, discurile coloanei vertebrale, ligamentele, tendoanele, peretii arteriali si o mare parte din tesutul conjuctiv. Practic, colagenul este liantul care ne tine corpul impreuna. Si este cea mai prezenta proteina din organism, ajungand pana la 30% din totalul de proteine.

Cate tipuri de colagen exista si la ce folosesc?

Exista aproximativ 30 de tipuri de colagen. Sunt similare din punct de vedere al structurii chimice, dar unele sunt mai elastice, in timp ce altele sunt mai rigide. Cele mai importante tipuri de colagen sunt tipul I, II si III. Tipurile V si X joaca si ele un rol important.

Tipul I este colagenul prezent in structura pielii si a oaselor. Desi multi oameni sunt surprinsi cand aud asta, oasele contin la fel de mult colagen ca si calciu si alte minerale.

Tipul II este cel care formeaza cartilajele, ligamentele si tendoanele.

Tipul III, la fel ca si tipul I, se gaseste in compozitia pielii si a oaselor.

Tipul V se gaseste in placenta femeilor insarcinate.

Parfumuri de seara: 6 optiuni senzuale si misterioase

Tipul X contribuie la formarea cartilajelor si discurilor coloanei vertebrale.

Care sunt cele mai bune surse de colagen si ce beneficii aduc fiecare dintre ele?

Supa de maduva de pui, impreuna cu cartilajele, este foarte bogata in colagen de tip II. De asemenea, mai contine glucosamine si acid hialuronic. Aceste componente sunt esentiale pentru mobilitatea incheieturilor, contribuind la procesul de auto-vindecare a organismului.

Colagenul din oase de vita contine tipurile I si III de colagen si este foarte bun pentru mentinerea sanatatii pielii si oaselor.

Membrana care separa oul de coaja contine colagen de tipurile V si X.

Care sunt cele mai bune metode pentru a introduce colagenul in regimul alimentar zilnic?

Colagenul, sub forma de supliment alimentar, poate fi consumat dizolvat in cafea sau intr-un smoothie si poate fi luat oricand, dar cel mai bun moment al zilei este dimineata.

Exista si surse vegane de colagen?

Nu, dar exista suplimente vegane, care pot stimula organismul sa produca mai mult colagen. Vitamina C este unul dintre aceste suplimente. Alimentele bogate in antioxidanti sprijina productia de colagen, impiedicand distrugerea acestuia din cauza varstei, inflamatiilor si stresului oxidativ. Cele mai potrivite alimente in acest sens sunt: fructele de padure, ceaiul verde, ceaiul matcha si vinul rosu. 

Trebuie respectate anumite conditii atunci cand adaugi colagenul si aportul zilnic de calorii?

In mod ideal, ar trebui sa avem un aport zilnic de cel putin 20 de grame de proteine rezultate din colagen. Unii oameni au nevoie de mai mult, altii de mai putin.

Aceste 5 greseli de ingrijire iti fac porii sa para mai mari

Colagenul nu este o proteina completa, de aceea este important sa-ti completezi si din alte surse necesarul zilnic de proteine. Dar daca ai un regim alimentar diversificat, bazat pe alimente integrale, atunci cu siguranta nu trebuie sa-ti faci griji din acest motiv. 

De ce este colagenul bun pentru sistemul digestiv?

Colagenul este bun pentru sistemul digestiv pentru ca peretii intestinali sunt formati din colagen. Deci, daca ai o problema legata de structura intestinelor, colagenul este cel mai potrivit material pentru a repara aceasta problema.

Foto: Getty Images.