Care sunt cele mai importante ingrediente din cosmeticele bio?

Shutterstock
1
De Maria-Anca Zarnescu
1 mai 2018

Printre cele mai importante ingrediente din cosmeticele bio se numara gelul de aloe vera, uleiurile esentiale si uleiurile vegetale.

Cosmeticele bazate pe ingrediente naturale au devenit din ce in ce mai populare in ultimul timp. Lipsa parabenilor si a substantelor chimice sunt unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora, insa care sunt cele mai importante ingrediente din cosmeticele bio? La recomandarea celor de la Republica Bio, am intrebat-o pe Sibel Grigore, Estetician Organic, care sunt cele mai importante ingrediente din cosmeticele bio!

Fie ca vorbim despre un sampon, despre o masca pentru par sau ten, ori despre o crema hidratanta, fiecare are in componenta anumite ingrediente naturale, care o fac sa lucreze asupra pielii. In functie de tipul de ten pe care stii ca il ai, este indicat sa alegi cele mai bune produse pentru tine.

Eu m-am gandit doar sa te ajut putin si sa iti spun care ar putea fi cele mai importante ingrediente din cosmeticele bio si cum actioneaza ele asupra pielii. Asa cum spuneam, am vorbit cu Sibel Grigore, Estetician Organic, si am aflat tot ce ar trebui sa stii:

ce sunt cosmeticele bio

Sibel Grigore, Estetician Organic

Care sunt cele mai importante ingrediente din cosmeticele bio?

Am rugat-o pe Sibel Grigore, Estetician Organic, sa imi spuna care sunt cele mai importante ingrediente din cosemticele bio si sa imi ofere cinci exemple. Insa, asa cum ma asteptam, ca in orice produse cosmetic toate ingredientele sunt cat se poate de importante si ar fi bine sa tii cont de toate daca iti doresti efecte vizibile. „Este foarte greu sa alegi doar cinci ingrediente, pentru ca acestea sunt foarte diferite si se pot alege si in functie de tipul de ten. Daca ar fi clasificate pe categorii, cateva exemple ar putea fi: gelul de ale vera, uleiurile vegetale (cocos, migdale, jojoba, susan, argan), uleiurile esentiale si pulberile exfoliante.” imi explica ea.

Cum actioneaza aceste ingrediente asupra pielii?

Probabil ai mai auzit si tu cat de eficiente sunt gelurile de aloe vera sau uleiurile vegetale, precum uleiul de cocos. Insa, am intrebat specialistul care sunt efectele acestora si cat de benefice sunt, ca sa stii exact ce si cum:

Gelul de aloe vera

Gelul de aloe vera este pe lista cu cele mai importante ingrediente din cosmeticele bio. El este cunoscut de mult timp pentru proprietatile hidratante si calmate, iar acestea il fac ideal pentru piele. Insa, el nu este renumit doar pentru hidratare, ci si pentru anumite proprietati vindecatoare. „Pe langa hidratare si calmare, echilibreaza si PH-ul pielii, este anti-oxidant, anti-bacterian, previne formarea ridurilor, calmeaza eczemele, stimuleaza cresterea parului.” imi spune Sibel.

Uleiurile vegetale

Acum sa fim seriosi, cine nu a incercat pana acum uleiul de cocos? Pana si pe mine m-a convins, de un an si ceva, ca este extraordinar, iar eu nu prea eram prietena cu uleiurile.

Insa, acum nu vorbim despre uleiul de cocos, ci despre uleiurile vegetale in general, pentru ca, pe langa el, exista o multime de alte tipuri de ulei, precum cel de migdale sau de jojoba ori de ricin, care au numeroase efecte benefice asupra pielii. „In functie de tipul de ulei folosit, acesta poate aduce un plus de hidratare pielii, poate echilibra productia de sebum, poate calma pielea, poate reface nivelul hidrolipidic.” este parerea specialistului Sibel Grigore, Estetician Bio.

Unturile vegetale

Unturile vegetale sunt potrivite remedierea si calamarea eczemelor sau a dermatitei, dar si pentru o hidratare intensa a pielii. Specialistul Sibel Grigore, imi spune ca „pot calma eczemele, dermatita, pot hidrata pielea si pot stimula regenerarea celulara. Neutralizeaza radicalii liberi si si stimuleaza cresterea firului de par. De asemeni pot incetini imbatranirea prematura a pielii, stimuland productia de colagen si redand elasticitatea pielii.”

Uleiurile esentiale

Uleiurile esentiale sunt si ele pe lista cu cele mai importante ingrediente din cosmeticele bio. Acestea au proprietati de remediere si vindecare si sunt potrivite pentru diferite afectiuni ale pielii. „– acestea se adreseaza la randul lor anumitor probleme ale pielii, cum ar fi ridurile, cosurile, eczemele, semnele ramase de la cosuri si printer cele mai importante sunt uleiul essential de lavanda, ylang ylang, geranium, tamaie, musetel, tea tree.” spune Sibel.

Pulberile exfoliante

Poate te intrebi, daca tot ti-am vorbit despre efectele de calmare si hidratare, ce se intampla cu exfolierea. Ei bine, exfolierea se bazeaza pe pulberile exfoliante. „ Acestea sunt folosite in general pentru a indeparta celulele moarte si provin din samburi macinati (cum sunt cei de migdale sau masline, caise), mai pot fi seminte de capsuni sau plante macinate si adaugate in produsele de exfoliere (ceai verge, lavanda, musetel, sunatoare)” imi spune specialistul Sibel Grigore.

Efectele adverse:

Sibel mi-a explicat si cum ar putea aparea reactii adverse. „Reactii adverse apar doar daca persoana care foloseste un produs nu se stie alergica la un anumit ingredient din acel produs. Altfel, aceste ingredient nu cauzeaza reactii adverse. Citirea etichetei si cunoastetea istoricului alergen sunt foarte importante, lucru valabil dealtfel si pentru cosmeticele necertificate bio.”

Care sunt produsele in care le gasim?

Dupa tot ce ti-am spus despre cele mai importante ingrediente din cosmeticele bio, era si timpul sa afli in ce fel de produse cosmetice le gasesti. „Cele enumerate mai sus se gasesc in toate produsele de ingrijire, pornind de la sapun sau pasta de dinti, pana la deodorante, produse de demachiere, exfoliante pentru fata si corp, crème hidratante, lotiuni pentru corp, sampoane sau masti pentru par.” spune Sibel Grigore, Estetician Organic.