Ce sunt cosmeticele bio si cum trebuie sa le folosesti

1
De Maria-Anca Zarnescu
21 iul. 2018

Astazi iti voi raspunde la o intrebare care m-a facut extrem de curioasa si pe mine: ce sunt cosmeticele bio? De unde le iei si cum le alegi in asa fel incat sa se potriveasca cu tenul tau?

De cativa ani, au aparut pe piata cosmeticele bio, realizate fara substante chimice si fara conservanti. Probabil te intrebi cum este posibil ca o crema pentru corp sa aiba doar ingrediente naturale si sa fie si eficienta? Da, si eu m-am intrebat asta, trebuie sa recunosc. La inceput am fost destul de reticenta in privinta cosmeticelor bio, asa ca le-am cerut ajutorul celor de la Republica BIO si lui Sibel Grigore, Estetician Organic.

ce sunt cosmeticele bio

Sibel Grigore, Estetician Organic

Ce sunt cosmeticele bio?

Da da, intrebarea de la care a pornit acest articol a fost, evident, ce sunt cosmeticele BIO, asa ca am intrebat-o pe Sibel si am aflat ca aceste produse cosmetice nu contin parabeni, conservanti sau alte ingrediente chimice. „Cosmeticele bio (certificate bio, ecologic sau organic – nominari sinonime, diferite doar prin zone geografice) sunt produsele la realizarea carora au fost respectate reglementarile Uniunii Europene pentru cultivarea, obtinerea, prelucrarea si ambalarea produsele ecologice: nu s-au folosit substante chimice (conservanti, parabeni, etc.) sau ingrediente modificate genetic si sunt in perfecta armonie cu natura,” imi explica Sibel.

Daca nu chimic, atunci cum?

Cand auzi ca nu au fost folositi conservanti sau alte ingrediente, te intrebi, bine, dar atunci care sunt ingredientele care stau la baza acestor produse? Ei bine, se bazeaza pe ingrediente verificate, sanatoase pentru organismul nostru. „Sunt produse preparate din ingrediente cultivate, recoltate, procesate in fabrici sau unitati certificate ecologic, si analizate de un organism de verificare si certificare recunoscut si acreditat. Atunci cand vom folosi termenul “bio”, ne vom referi de fapt la produsele certificate bio, ecologic sau organic,” imi spune ea.

Ce sunt cosmeticele bio si cum stim termenul de valabilitate?

Daca nu au parabeni si conservanti, atunci cat timp rezista produsele acestea? Ma rodea intrebarea, asa ca am vrut sa aflu de la Sibel cat pot pastra un produs cosmetic bio: „Termenul de valabilitate este acelasi cu cel de la produsele conventionale si poate sa ajunga pana la 30 de luni. Este important, insa, sa se tina cont si de termenul de valabilitate dupa deschiderea recipientului, marcat separate pe ambalaj. Nici aici nu sunt diferente fata de produsele conventionale (cele necertificate bio),” mi-a spus ea.

Ce sunt cosmeticele bio si ce ingrediente au in compozitie?

Sibel mi-a explicat ce ingrediente stau la baza cosmeticelor BIO: „Incepand de la unturi si uleiuri vegetale (cocos, shea, cacao, mango, migdale, jojoba, argan, etc.) pana la ape florale, pulberi si argile, uleiuri esentiale, ceara, conservanti naturali, extracte din diverse plante. Ingredientele naturale au o multime de substante active, mai eficiente decat cele chimice si, indiscutabil, mult mai sanatoase.”

Cosmeticele bio se potrivesc pentru orice tip de piele?

Cea mai mare curiozitate, dupa ce am aflat ce sunt cosmeticele bio, a fost daca acestea se potrivesc pentru orice tip de piele. „DA. Si produsele bio, ca si cele conventionale (necertificate), sunt realizate pe baza unor formule specifice, care se adreseaza fiecarui tip de ten, piele sau par in parte,” imi spune Sibel Grigore.

Cum se realizeaza cosmeticele bio?

In timp ce Sibel imi povestea despre cosmeticele BIO, am devenit curioasa sa stiu cum se realizeaza acestea. Nu, nu intentionez sa imi prepar o masca bio pentru par in bucatarie, dar asta ma ajuta sa inteleg si mai bine ce-i cu produsele astea atat de bune pentru noi. Sibel mi-a explicat ca „fiecare companie are procesul propriu de realizare, insa in general se porneste de la un amestec de unturi si uleiuri, la care se adauga ingrediente active (cum ar fi vitaminele, anti-oxidantii), uleiuri esentiale si alte ingrediente atent alese pentru fiecare tip de ten in parte.” Uleiurile pot fi si ele infuzate cu diferite plante si atunci produsul devine mult mai eficient.
Sau poate fi o formula pe baza de apa si ulei si atunci se foloseste un emulsifiant tocmai pentru ca apa si uleiul nu se amesteca. Emulsifiantul este cel care combina aceste doua tipuri de ingrediente si care da acea textura usor cremoasa a produsului. „Orice emulsifiant trebuie sa fie unul analizat si acceptat de organismele oficiale care reglementeaza productia de cosmetice certificate bio.”

Parabenii, conservantii si cosmeticele bio

O mare curiozitate este daca cosmeticele bio au conservanti sau nu, asa ca Sibel Grigore, Estetician Organic, ma lamureste. „In produsele bio nu exista parabeni. Iar conservantii, care sunt necesari pentru a asigura o viata mai lunga produsului si pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor, sunt fie uleiuri esentiale, naturale, fie produse cu denumire generica de “conservant”, analizate si acceptate de organismele oficiale care reglementeaza productia de cosmetice certificate bio,” imi explica ea.

In cazul produselor pe baza de apa, lucrurile stau in felul urmator: produsele au nevoie de conservanti pentru a evita aparitia si formarea bacteriilor. „Trebuie stiut faptul ca in produsele pe baza de apa este absolut necesar sa se foloseasca conservanti, deoarece acestia pot impiedica dezvoltarea bacteriilor si chiar a mucegaiului. De aceea eu recomand folosirea exfoliantelor si a mastilor sub forma de pulbere, pe care oricine le poate amesteca acasa cu un ulei, cu apa florala sau orice alt ingredient lichid. Iar producatorii de produse bio folosesc doar conservanti acceptati de institutiile de certificare (cum ar fi Ecocert, Soil Association, Cosmebio) si acestia sunt de origine naturala. Exista branduri care au incercat cu success inlocuirea apei cu seva vegetala, mult mai stabile si mai eficiente decat apa,” spune Sibel.

Avantajele produselor bio

Daca tot am vorbit despre ce sunt produsele bio, ar fi bine sa stii si care sunt avantajele acestora. O piele mai sanatoasa, mai frumoasa si mai luminoasa, iar lista categoric poate continua. „Principalul avantaj este faptul ca prin piele (care este cel mai mare organ al nostru) nu mai introducem ingrediente chimice, care ajung in fluxul sanguin si care ne pot influenta sanatatea, ajungand in ficat si in alte organe. Un alt avantaj este faptul ca ingredientele naturale sunt mult mai eficiente si rezolva mai repede diverse probleme ale pielii, parului si chiar ale unghiilor. Inca un avantaj este faptul ca parfumul lor provine din folosirea de uleiuri esentiale si vegetale din culturi certificate bio. Foarte important este faptul ca metalele nocive, ca aluminiul, sunt interzise prin legislatie a fi folosite in retetele acestor produse (ex: deodorantele). Deasemenea, metalele grele sau antibioticele care ar putea contamina ingredientele in procesul de cultivare sunt inexistente, fiind interzise cu desavarsire in agricultura certificata bio, ecologic sau organic,” imi explica Sibel.

Orice produs cu ingrediente naturale este BIO?

O alta mare curiozitatea de a mea, dupa ce am aflat ce sunt produsele bio, a fost daca orice produs cu ingrediente naturale este si unul bio. „NU! Exista produse cu ingrediente naturale care nu provin din culturi certificate bio. Natural nu inseamna ca la cultivarea ingredientelor nu s-au folosit chimicale. Natural nu este un standard de calitate certificat de vreo legislatie, cum este cea pentru produse bio. Acest lucru este insa specificat pe fiecare produs in parte,” spune Sibel.

Ce trebuie sa stii cand alegi cosmeticele bio?

Sibel Grigore, Estetician Organic, mi-a oferit cateva sfaturi foarte importante:

S.G.: „In primul rand, trebuie sa studieze lista de ingrediente. Daca sunt denumiri pe care nu le cunosti, le poti verifica pe www.ewg.org – aici se pot verifica si produsele si se poate afla gradul de toxicitate, cat de daunatoare sunt sau nu, ce ingredient din produsul respectiv poate determina aparitia unor boli sau poate crea anumite sensibilitati.”

„Se mai pot orienta si dupa sigla institutiilor de certificare organic: Cosmebio, Ecocert, Soil Association, BDIH, Cosmetique Bio.”

„Daca tot se decid sa schimbe produsele de ingrijire cu unele organice, intai sa studieze brandul ales, produsele care sunt potrivite tipului lor de ten si apoi sa le achizitioneze.”

Cosmeticele bio pot cauza reactii adverse?

Este important, cand te gandesti sa schimbi produsele de ingrijire, sa stii daca te expui sau nu unor riscuri. Pot aparea reactii adverse doar in cazul persoanelor care nu stiu ca sunt alergice la anumite ingrediente. Si detoxifierea tenului poate avea cateva mici dezavantaje, precum accentuarea acneei. „Reactii adverse la produsul propriu-zis nu pot aparea, decat daca stim ca suntem alergici la un anumit ingredient si acesta se regaseste in produsul ales. Dupa cum am spus la punctul anterior, e important sa citim eticheta si ingredientele.
Insa trebuie sa se tina cont ca trecerea de la un produs conventional la unul bio poate determina o detoxifiere a pielii. Si atunci, de exemplu in cosmetica tenului, unele persoane pot intampina o accentuare pe timp scurt a acneei sau a cantitatii de sebum, chiar o usoara sensibilizare a pielii; insa acestea sunt trecatoare si odata ce pielea se obisnuieste cu produsul respectiv, ele dispar. Perioada de acomodare a pielii cu noul produs variaza de la o persoana la alta, dar rezultatele vor fi uimitoare – un ten mai luminos, mai curat, mai neted. Mai sanatos!” imi explica ea.

Foto: Instagram – Sara Crampton