Ce este infertilitatea si cum se poate trata?

1
De Monica Radulescu
20 aug. 2018

Infertilitatea este o boala tot mai frecventa. In Romania, un cuplu din sase se confrunta cu aceasta problema, care, din pacate, este inca privita ca un subiect rusinos.

Infertilitatea este o boala tot mai frecventa. In Romania, un cuplu din sase se confrunta cu aceasta problema, care, din pacate, este inca privita ca un subiect rusinos.

Asta se intampla, in majoritatea situatiilor, din lipsa informarii. Am facut o lista cu tot ce trebuie sa stii legat de aceasta afectiune, dupa ce am discutat cu dna dr. Erna Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV.

Ce este, mai exact, infertilitatea?

Infertilitatea este o boala care este definita ca lipsa aparitiei sarcinii dupa 12 luni de contacte sexuale regulate si neprotejate.

Cauzele infertilitatii sunt impartite in mod egal intre barbati si femei.

Infertilitatea este o problema a cuplului, desi in multe situatii partenerii isi paseaza vina de la unul la altul. „Cauzele infertilitatii sunt impartite in mod egal intre barbati si femei: 30% feminine, 30% masculine, 30% mixte si 10% cauze necunoscute- infertilitatea neexplicata.”, spune dr. Stoian.

Cele mai frecvente cauze de infertilitate sunt:

1. Varsta materna inaintata. Odata cu cresterea varstei, numarul de ovocite scade rapid, la fel si calitatea lor.

2. Disfunctiile ovulatorii, adica dereglarile de ovulatie, sunt responsabile de aproximativ 25% din cazurile de infertilitate si reprezinta prima cauza de infertilitate feminina.

3. Obstructia tubara, adica trompele uterine sunt infundate.

4. Fibroamele uterine si polipii endometriali.

5. Factorii masculini de infertilitate.

6. Endometrioza.

7. Cauze necunoscute.

Cand este recomandata prezentarea la medicul specialist

Cuplurile la care femeia are varsta sub 35 de ani trebuie sa se prezinte la medicul specialist in infertilitate dupa 1 an de incercari nereusite de a obtine sarcina. Fertilitatea scade odata cu cresterea varstei mamei, asa ca intre 35 si 40 ani trebuie sa se prezinte la specialist dupa 6 luni de incercari, iar cele de peste de 40 de ani dupa 3 luni.

Ambii parteneri trebuie sa faca investigatii.

Spre deosebire de alte boli, cand trebuie investigata si tratata o singura persoana, in cazul infertilitatii trebuie investigati ambii parteneri.

Astfel, „pentru evaluarea fertilitatii feminine sunt recomandate:

– Examen fizic general, ce va cuprinde istoricul medical, date despre ciclul menstrual, date despre alte sarcini. De asemenea, se va efectua si o examinare ginecologica, ce va cuprinde si o ecografie transvaginala,
– Profilul hormonal,
– Testarea rezervei ovariene,
– Evaluarea ovulatiei,
– Evaluarea permeabilitatii tubare – histerosalpingografie,
– Histeroscopie/Laparoscopie exploratorie,
– Teste pentru boli cu transmiteresexuala,

Pentru evaluarea infertilitatii masculine, prima investigatie este spermograma. De asemenea, mai recomandam:

– Examen fizic general,
– Profil hormonal,
– Culturi uretrale si spermocultura,
– Teste pentru boli cu transmitere sexuala.” (dr. Erna Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in infertilitatea cuplului si reproducere umana asistata/FIV)

Tratamentul infertilitatii difera in functie de cauza afectiunii.

Infertilitatea se poate trata cu diverse metode: de la medicatie, la tratamente chirurgicale. Insa terapia trebuie individualizata pentru fiecare cuplu in parte si depinde de mai multi factori: varsta materna, cauze, durata si starea generala de sanatate.

Exista si tratamente pentru barbati, ce pot imbunatati sperma. „Daca aceste tratamente de prima linie nu functioneaza sau nu sunt suficiente, atunci se trece la tehnici de reproducere umana asistata, ca inseminarea intrauterina, fertilizarea in vitro sau injectia intracitoplasmatica de sperma”, explica medicul.

De aceea, prezentarea cat mai devreme la medic este necesara atunci cand va confruntati cu astfel de probleme. Timpul este un bun pretios si nu trebuie irosit. Cu cat ajungeti mai repede la specialist, cu atat cresc sansele sa va impliniti visul de a avea un copil.

Foto: Shutterstock.com