Medic: „Acesta este factorul care duce la infertilitate, atat pentru femei, cat si pentru barbati”

1
De Cristina Tudor
1 mai 2021

Chiar daca infertilitatea este, intr-adevar, o situatie stresanta, stresul nu provoaca infertilitate.

Cu toate acestea, se poate considera ca un stres extrem poate afecta fertilitatea, insa numai foarte rar intr-un mod in care sa provoace probleme pe termen lung in capacitatea unei femei de a ramane insarcinata.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate, explica ce factori pot duce la infertilitate.

Influenta acestui tip de stres se manifesta eventual in dereglari ale ciclului menstrual, in intarzierea acestuia sau facand sa devina neregulat pe perioada stresanta. Asadar, daca unui cuplu infertil i se va spune sa se relaxeze pentru ca asa „se va intampla” (referirea facandu-se la obtinerea unei sarcini), ar trebui retinut un lucru: doar o vacanta nu vindeca infertilitatea.

Cauzele infertilitatii

Stresul insa s-ar putea spune ca are legatura cu infertilitatea in mod indirect, in sensul ca el poate influenta in mod negativ stilul de viata, iar toate acele modificari de comportament sa aiba fiecare contributia lui si sa afecteze fertilitatea. De exemplu, sub stres, o persoana sa doarma prea mult sau prea putin, sa manance emotional si sa acumuleze kilograme in plus ori, dimpotriva, sa nu se mai alimenteze, sa nu aiba dispozitia necesara pentru a face miscare sau sa exagereze cu exercitiile fizice, sa consume cantitati mari de alcool, sa fumeze mai mult sau sa se reapuce de fumat desi se lasase, sa bea prea multa cafea sau sa-si piarda interesul pentru sex.

Iata cum pot afecta fertilitatea toate acestea. De exemplu somnul: cercetarile au aratat ca persoanele care dorm mai putin de cinci ore pe noapte sunt predispuse la obezitate, iar obezitatea poate duce la probleme de fertilitate. In plus, s-a constatat ca insomnia prelungita duce la dereglari ale menstrelor, ceea ce constituie un factor de risc pentru infertilitate.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.