Cand ti-ai verificat ultima oara alunitele?

1
De Monica Radulescu
16 aug. 2018

In Romania, numarul cazurilor de cancer de piele este in continua crestere, iar cel mai periculos este melanomul. De vina este expunerea prelungita la soare, fara protectie si la ore nepotrivite.

De aceea, descoperirea la timp a bolii este extrem de importanta. Am discutat cu dr. Iuliana Lupu, medic dermatolog, despre cum recunoastem alunitele cu probleme, dar si cand trebuie sa mergem la un control.

Mai intai, daca vi se pare ca o alunita este suspecta, o puteti analiza si singuri inainte de a merge la doctor, recomanda medicul. Cum faceti asta? Exista un sistem care va ajuta sa deosebiti o alunita periculoasa de una care nu prezinta vreun risc. Acest sistem este cunoscut ca ABCD-ul alunitelor. „Criteriile ABCDE sunt un acronim pentru semnele si simptomele sugestive pentru melanom”, spune dr. Iuliana Lupu.

Iata cum „cititi” alunitele:

A (Asimetrie): daca o alunita nu are marginile rotunde si nu este simetrica poate fi un pericol

B (Borders/Margini): in cazul in care marginile sunt neregulate, este bine sa va prezentati la medic

C (Culori): orice schimbare de culoare trebuie sa va trimita la specialist

D (Diametru): o alunita cu un diametru mai mare de 6mm poate fi suspecta

E (Evolutie): orice alunita care creste in diametru, da mancarimi, este inflamata sau sangereaza poate fi semnul unui melanom si trebuie examinata de medicul dermatolog

Atentie! Nu toate alunitele care isi modifica forma sunt un melanom.

„Alunitele se pot modifica si in urma expunerii la soare sau in sarcina (cand devin mai inchise la culoare si cresc in dimensiuni), se pot inconjura de o zona deschisa la culoare sau de halou rosiatic”, spune specialistul.

De aceea, atunci cand suspectati ceva, cel mai bine este sa va prezentati la medicul dermatolog. Examinarea se face cu ajutorul dermatoscopului, dar si cu un aparat care fotografiaza toate leziunile de pe piele. „Prin intermediul dermatoscopului, putem observa detalii care nu sunt sesizate cu ochiul liber, ceea ce face posibil un diagnostic precoce al melanomului malign, dar si alte tipuri de cancere cutanate, cum ar carcinomul bazocelular sau spinocelular”, explica dermatologul.

Doctorul Lupu mai spune ca pot dezvolta melanom persoanele care au pe cineva in familie (rude de gradul intai) cu aceasta afectiune. In plus, riscul creste cu cat numarul alunitelor de pe piele este mai mare. De asemenea, persoanele cu pielea deschisa la culoare sunt mai predispuse sa faca acest tip de cancer decat cele care au pielea inchisa la culoare. Un alt factor favorizant este expunerea la soare in orele nerecomandate.

De aceea, protectia solara este foarte importanta.

Alegeti o crema cu un factor de protectie cat mai mare, dar cititi cu atentie eticheta. Este important ca produsul sa ofere protectie atat impotriva razelor UVB, cat si a celor UVA. Aplicati lotiunea nu doar pe brate, picioare si fata, ci si pe talpi, urechi sau pleoape. Fiti atenti si la cantitatea folosita. Aplicati un strat de 1-2 mm si masati bine pana intra in piele.

Nu uitati de protectie nici daca mergeti la munte. Cu cat creste atitudinea, cu atat creste si intensitatea razelor UV. Protectie nu inseamna doar lotiuni. Purtati palarii cu boruri largi, ochelari de soare si haine din tesaturi dense. Nu priviti insa soarele ca pe un dusman. Daca stati la soare pana la ora 10 si dupa ora 16 va puteti bucura de toate beneficiile lui.

De aceea, o expunere la soare responsabila, dar si un control anual la medicul dermatolog va pot feri de toate problemele.

Foto: Shutterstock.com