Melanomul: semne si simptome pe care nu trebuie sa le ignori niciodata

1
De Cristiana Astefanoaiei
11 dec. 2023

Melanomul este o forma grava si mortala de cancer de piele. Aceasta afectiune apare atunci cand celulele numite melanocite incep sa creasca necontrolat si creeaza o tumoare canceroasa.

Acest tip de cancer de piele este mai frecvent in randul persoanelor in varsta, dar poate aparea la persoane de orice varsta. Daca este depistat la timp, melanomul este foarte usor de tratat.

Melanomul: semne si simptome

Folosirea regulii ABCDE te poate ajuta sa intelegi diferenta dintre o excrescenta de melanom si o alunita obisnuita.

A = asimetrie: O jumatate a excrescentei arata diferit de cealalta jumatate
B = margine: Cresterea are o margine zimtata, neclara sau neuniforma
C = culoare: Exista mai multe culori pe care le are excrescenta, inclusiv maro, negru, rosu, alb, gri sau albastru
D = diametru: Excrescenta devine mai mare de 6 milimetri(mm)
E = evolutie: In timp, excrescenta isi schimba dimensiunea, forma, culoarea sau textura (cum ar fi faptul ca devine solzoasa, grumoasa, dura, cu mancarimi

Care sunt alunitele suspecte si care sunt normale? Investigarea Fotofinder te ajuta sa previi eficient cancerul de piele

Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, dar apare adesea pe pielea care a fost expusa la soare. Acest lucru se datoreaza faptului ca deteriorarea excesiva cauzata de radiatiile UV din lumina soarelui este un factor de risc major pentru acest tip de cancer. Alti factori de risc includ un istoric familial de melanom, un sistem imunitar slabit si prezenta multor alunite pe corp.

Melanomul cu raspandire superficiala este, de departe, cel mai frecvent tip de melanom. Aproximativ 75% din toate melanoamele se incadreaza in acest tip. Tumorile melanomului cu raspandire superficiala provoaca adesea o crestere cu o margine neregulata sau crestata si cu culori si forme variate.

Aceste tumori sunt, de obicei, subtiri si localizate in straturile exterioare ale pielii (cunoscute sub numele de epiderma) si, prin urmare, sunt foarte usor de tratat. Dar, daca acest tip de melanom progreseaza fara tratament, tumorile se pot ingrosa si pot incepe sa creasca pe verticala din piele.

Cum sa-ti autoexaminezi corect alunitele. Semne pe care nu trebuie sa le ignori, potrivit unui medic dermatolog

Simptomele melanomului nodular

Fiind al doilea cel mai frecvent tip de melanom, melanomul nodular reprezinta intre 15% si 30% din toate cazurile de melanom. Acest tip de tumoare canceroasa iese in afara din piele si provoaca pete inchise la culoare. Este mai putin probabil ca aceste pete sa indeplineasca testul ABCDE, asa ca tind sa fie dificil de diagnosticat. De asemenea, petele de melanom nodular cresc, in general, rapid.

Simptomele melanomului Lentigo Maligna

Reprezenta intre 5% si 15% din toate melanoamele. Simptomele apar de obicei pe fata sau pe alte zone ale pielii care sunt expuse in mod repetat la soare sau deteriorate de acesta. Aceste tumori apar cel mai frecvent la persoanele in varsta. Ele pot lua initial forma unei pete plate de culoare maro sau cafeniu si devin mai intunecate, mai neregulate si mai ridicate.

O modalitate de a-ti supraveghea indeaproape pielea este sa iti faci fotografii sau sa folosesti o harta a alunitelor corporale pentru a urmari pielea in timp. Daca apare o alunita noua sau existenta sau o alta pata pe piele care indeplineste oricare dintre criteriile ABCDE sau o rana care nu se vindeca, mergi la dermatolog. Unele forme de melanom se raspandesc rapid, asa ca cel mai bine este sa nu amani consultul la un specialist.

Foto: depositphotos.com