Un om moare in lume la fiecare 9 minute din cauza cancerului de piele – Analiza pe care trebuie sa o faci ca sa fii bine

1
De Andreea Raicu
18 sept. 2019

Mi-a luat foarte mult timp sa constientizez cat de agresiv e cancerul de piele si ca e mai aproape de mine decat imi imaginam.

Atunci cand auzi despre melanom, cea mai grava forma de cancer de piele, iti spui ca e o perspectiva indepartata, ca nu ti se poate intampla tocmai tie. Asa am gandit si eu multi, multi ani – ani in care m-am expus la soare fara protectie solara sau purtand ulei de accelarare a bronzului cu SPF 6.

Da, e adevarat ca bronzul e sexy, ca te face sa te simti frumoasa si feminina, parca si pielea pare mai uniforma. In realitate, atunci cand se bronzeaza fara protectie, pielea e de-a dreptul arsa, agresata si sufera – doar ca noi nu putem vedea acest lucru cu ochiul liber.

Trezirea la realitate

Atunci cand o buna prietena a fost diagnosticata cu melanom si a fost cat pe ce sa-si piarda viata, m-am trezit la realitate. Am inceput sa ma documentez mai mult, am aflat despre cum cateva ore de expunere la soare fara protectie iti pot creste semnificativ riscul de cancer de piele, despre cum o simpla pata maronie sau o alunita care nu arata deloc suspect pot semnala un diagnostic fatal.

De exemplu, stiai ca un om moare in lume la fiecare 9 minute din cauza unui melanom? In Europa si in SUA, incidenta cancerului de piele a crescut de 4 ori in ultimii 30 de ani, iar in prezent se estimeaza ca 1 din 5 persoane va suferi de cancer de piele.

Cancerul de piele este unul dintre tipurile de cancer cu cea mai rapida crestere, statistic, iar melanomul reprezinta cea mai severa forma de cancer de piele. Totusi, daca este diagnosticat si tratat la timp, este curabil in proportie de peste 90%.

Insa cu tot cu aceste statistici alarmante, oamenii inca nu constientizeza pe deplin importanta investigarii periodice a alunitelor.

Nici acum nu-mi vine sa cred ca si eu am fost unul dintre acesti oameni. Mi se face fizic rau cand ma gandesc cat de des m-am expus pericolului, fara sa-mi iau nicio masura de precautie.

O alunita care m-a ingrijorat

Eu nu am fost predispusa la alunite. Pana acum cativa ani nu aveam pe piele niciuna, asa ca ma credeam in siguranta. Insa din cauza expunerii repetate la soare fara protectie, am observat ca mi-a aparut dintr-odata o alunita care m-a speriat, mai ales pentru ca stiam prin ce experienta cumplita trecuse prietena mea.

M-am programat imediat la clinica Derma Expert by Elōs, unde mi-am facut o analiza numita dermatoscopia digitala Fotofinder, cea mai performanta metoda de diagnosticare a cancerului cutanat prin investigarea tuturor leziunilor pielii si a modificarilor pe care acestea le pot suferi. Din fericire, alunita mea s-a dovedit a fi inofensiva si am putut respira usurata.

Recomand din inima dermatoscopia digitala, cea mai rapida si performanta cale de a afla ca esti bine. Iar daca una dintre alunitele tale are potential malign, o vei identifica la timp. Nu uita, cancerul de piele se poate vindeca daca este decoperit in faza incipienta.

Aveam nevoie de campania „Nu-ti risca pielea, alege sa previi!”

Un alt motiv important pentru care iti dezvalui toate acestea este campania “Nu-ti risca pielea, alege sa previi!” prin care clinica Derma Expert By Elōs doreste atat sa atraga atentia asupra acestei afectiuni, cat si sa evidentieze usurinta prin care cancerul de piele poate fi tratat in cazul in care este diagnosticat la timp.

In perioada campaniei 16 – 30 septembrie 2019, pacientii clinicii beneficiaza de 50% discount la dermatoscopia digitala Fotofinder, un lucru minunat, care sper sa te incurajeze sa mergi sa-ti faci si tu aceasta analiza importanta.

Cand trebuie sa te ingrijoreze alunitele si sa te prezinti de urgenta la medic?

De multe ori, alunitele nu creeaza disconfort, nu dor si, uneori, sunt privite ca elemente definitorii pentru un individ.

„Avand in vedere expunerea din ce in ce mai mare la radiatii ultraviolete, orice persoana are indicatia de a efectua anual o consultatie la medicul dermatolog pentru o evaluare dermatoscopica, chiar daca are impresia ca la nivelul pielii nu exista nicio problema. De asemenea, exista unele indicatii care ar trebui sa ne duca de urgenta la medic, precum: modificari ale formei, culorii, dimensiunii unei alunite preexistente, aparitia uneia noi, simptome prezente la nivelul unei alunite cum ar fi durerea sau pruritul sau traumatizarea acesteia,” mi-a dezvaluit medicul dermatolog Dr. Ioana Pescaru.

De cand sunt informata in privinta cancerului de piele, nu mai plec in vacanta fara crema cu SPF 50. Ma expun la soare doar in orarul recomandat de medici (dimineata, intre orele 8-10 si dupa-amiaza intre 17-19) si incerc sa port cat mai multe elemente de protectie, precum palaria sau ochelarii de soare.

De asemenea, pentru ca m-am confruntat ani de zile cu petele pigmentare, port pe ten protectie solara SPF 30 in fiecare zi, indiferent de anotimp. Toata aceste masuri de precautie ma ajuta sa ma simt mai in siguranta si imi dau un sentiment bun, pentru ca am grija de corpul meu si de sanatatea mea.

Insa nu e suficient, tot trebuie sa ne verificam regulat alunitele sau orice pata aparuta din senin, a carei forma sau culoare se modifica odata cu trecerea timpului.

In ce consta dermatoscopia digitala Fotofinder, realizata de clinica Derma Expert by Elōs?

Printr-o manevra non-invaziva, rapida si nedureroasa sunt efectuate imagini standardizate, cu intreaga suprafata a corpului, cat si imagini de dermatoscopie ale leziunilor de interes care vor fi stocate in format digital, cu posibilitatea evaluarii lor in dinamica. La un nou control dermatoscopic in functie de indicatia medicului, prin repetarea pozelor de macroscopie si suprapunerea lor cu cele din cadrul primei evaluari, vom putea identifica usor leziuni noi aparute sau modificari ale celor preexistente. Astfel, pe langa o mapare a intregii suprafete a corpului, cu cartografierea tuturor alunitelor de interes, tehnologia Fotofinder ofera avantajul unor imagini de inaltta calitate, fiind metoda standard si cea mai evoluata de screening cutanat”, mi-a explicat medicul dermatolog Dr. Alice Sapca.

Asa cum iti spuneam, in perioada 16-30 septembrie 2019, in clinica Derma Expert by Elōs beneficiezi de 50% discount la evaluarea dermatoscopica Fotofinder a alunitelor de pe intregul corp. Programeaza-te acum, ca sa te asiguri ca esti in afara oricarui pericol.

Foto: Alex Rosieanu