Rata deceselor cauzate de aceasta boala agresiva este in scadere, spun studiile

1
De Mara Ionescu
1 apr. 2020

Cancerul de piele este una dintre cele mai intalnite forme de cancer, peste 100.000 de cazuri fiind diagnosticate anual doar in Statele Unite ale Americii.

Melanomul nu reprezinta decat 1% din totalul cazurilor de cancer de piele, dar este dificil de tratat odata ce apuca sa se raspandeasca. 

Studii recente arata ca in cazul melanomului, rata deceselor este in scadere. Veste buna, avand in vedere agresivitatea acestui tip de cancer de piele. 

In ultimii ani, studiile efectuate de echipele de cercetatori de la New York University si Harvard University au indicat o scadere a numarului de decese provocate de melanom. 

Cercetatorii au dezvaluit alimentele care „programeaza” sistemul imunitar sa distruga cancerul   

Melanomul: rata deceselor este in scadere. Care este explicatia acestui fapt?

Noi tratamente eficiente

Melanomul metastatic este o forma agresiva de cancer de piele care se poate raspandi in organism. Statistic, numarul deceselor provocate de melanomul metastatic a crescut anual cu 7,5%, din 1986 pana in 2013. Insa, din 2013 pana in 2016, s-a observat o scadere accentuata, de 18%. 

Potrivit cercetatorilor, scaderea se datoreaza partial celor 10 noi tratamente pentru cancerul de piele care s-au dovedit foarte eficiente. Prof. Dr. David Polsky, co-autor al studiului, a afirmat ca “aceste terapii sunt considerate acum baza tratamentului pentru acest tip de cancer.”

Scaderea numarului de decese este semnificativa, mai ales raportata la rata deceselor provocate de alte tipuri de cancer. Iar noile tipuri de terapii sunt mai eificiente, dar au si mai putine efecte adverse asupra pacientilor fata de metodele mai vechi, cum este chimioterapia.

Melanomul: importanta preventiei

Desi cauza declansatoare a bolii nu este pe deplin elucidata, factorii genetici, varsta si sexul reprezinta factori de risc. Tipul caucazian este cel mai probabil sa fie diagnosticat cu melanom, iar probabilitatea creste odata cu inaintarea in varsta. Dar expunerea la razele UV (soare sau saloanele de bronzat artificial) reprezinta un factor de risc major.

Aceasta vitamina te protejeaza de boli de inima si de cancer, in timp ce te ajuta sa slabesti

De aceea, prevenirea si detectarea in stadiu incipient sunt foarte importante. Studiul recomanda evitarea expunerii prelungite la raze UV si consultarea urgenta a unui medic specialist daca observam modificari ale aspectului pielii. Detectarea timpurie inseamna un tratament mai rapid si mai usor, iar sansele de reusita cresc simtitor. Iti poti proteja pielea prin folosirea unei creme cu factor de protectie solara si reducerea nivelului stresului oxidativ.

In concluzie, noile tratamente eficiente impotriva cancerului de piele nu reprezinta un motiv ca sa exagerezi cu expunerea la actiunea razelor UV. In acelasi timp, reprezinta o veste buna pentru persoanele cu piele sensibila sau care au un istoric familial de cancer de piele.

Foto: Unsplash.com