Cercetatorii au dezvaluit alimentele care „programeaza” sistemul imunitar sa distruga cancerul

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
15 feb. 2020

Un nou studiu a scos la iveala ca alimentele prebiotice, asa cum sunt usturoiul si ceapa, pot incetini dezvoltarea celulelor canceroase.

Prebioticele sunt acele ingrediente alimentare nedigerabile (fibre alimentare sau suplimente alimentare) ce au efecte benefice asupra organismului prin stimularea selectiva a cresterii sau activitatii unor bacterii care exista in mod normal in colon.

Prebioticele favorizeaza inmultirea bacteriilor intestinale ale microflorei normale a intestinului, ceea ce determina un efect inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor patogene, prevenind infectiile intestinale. Mai mult, prebioticele prezinta capacitate adsorbanta, retinand pe suprafata lor diferite substante care, astfel, nu se mai absorb de la nivelul intestinului (asa cum sunt colesterolul, o parte din acizii grasi si diferite toxine cu potential cancerigen).

Alimentele care programeaza sistemul imunitar sa distruga cancerul

In cadrul unui studiu recent, cercetatorii au adiministrat soarecilor de laborator cu melanom, apa infuzata cu prebiotice. Ei au observat, pentru prima data, cum aceste substante au activat mai multe celule ale sistemului imunitar sa atace cancerul. Progresia melanomului, un cancer de piele extrem de agresiv, a fost incetinita considerabil, scrie dailymail.co.uk.

Prebioticul analizat de oamenii de stiinta de la Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute din California, este inulina, una din fibrele alimentare care se gaseste in ceapa, anghinare, cicoare.

Imunitatea anti-tumorala a soarecilor care au primit inulina a crescut semnificativ, potrivit oamenilor de stiinta care au observat ca mai multe celule albe s-au inflitrat in celulele canceroase.

Cercetatorii spera sa creeze noi tratamente pentru cancer, bazate pe prebiotice, dupa ce vor fi facute mai multe studii pe subiecti umani.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.