Tot ce trebuie sa stii despre protectia solara – sfaturi de la experti

1
De Mia Nicolescu
30 mai 2022

Nu ma declar o fana infocata a verii, dar recunosc ca imi place sa stau intinsa pe sezlong, sa savurez un cocktail, sa simt briza marii si in tot acest timp soarele sa imi mangaie trupul. Bineinteles, cel mai tare ma entuziasmeaza ideea ca pielea mea alba o sa fie in curand aramie.

Insa oricat de frumos s-ar vedea pielea bronzata, nu pot sa ma gandesc la cat de mult rau ii fac pielii mele expunandu-ma la soare. Daca inainte de 25 de ani nu eram preocupata sa imi ingrijesc tenul si pielea asa cum este normal, in prezent incerc sa o fac dupa cum recomanda medicii dermatologi si alti specialisti preocupati de sanatatea pielii.

Ingredientele pe care sa le eviti in cremele de protectie solara daca ai pielea sensibila

Si am inceput prin a ma proteja de razele ultraviolete. Folosesc zilnic crema cu SPF, port palarie cand soarele straluceste puternic si nu stau in soare dupa ora 10:30. Cu toate astea, nu este suficient. Iata ce spun specialistii despre protectia solara adecvata:

Efectele soarelui asupra pielii

Desi suntem nevoite sa ne protejam de el, soarele are si foarte multe beneficii. Este literalmente o sursa de viata pentru hrana noastra, ne alimenteaza cu vitamina D, ne influenteaza ritmul circadian si are capacitatea de a ne influenta pozitiv dispozitia si emotiile. De cealalta parte, este sursa a aproximativ 80% din semnele vizibile de imbatranire a pielii si o cauza majora a problemelor grave ale pielii (cel mai notabil fiind melanomul).

Radiatiile ultraviolete au capacitatea de a patrunde in epiderma, unde dauneaza celulelor pielii, proteinelor si fibrelor elastice care mentin pielea ferma. In plus, poate declansa productia de melanina, ceea ce duce la pete maronii sau “pete solare”. In cele din urma, are capacitatea de a afecta ADN-ul celulelor pielii. Toate acestea duc la ceea ce numim fotoimbatranire. “Fotoimbatranirea pielii este rezultatul stresului oxidativ din radiatiile UV.”, explica dermatologul Kautilya Shaurya.

Asadar, cum profitam de beneficiile soarelui evitand in acelasi timp toate efectele negative?

5 OBICEIURI GRESITE PE CARE LE AVEM ACUM

NU FOLOSIM ZILNIC CREMA CU SPF. Ca este vara sau iarna, cat soarele este pe cer, pielea noastra este in pericol. Nu te baza pe faptul ca iarna este un ger de ingheata apele, soarele cu dinti de pe cer isi face treaba in continuare.

Cel mai eficient mod de a aplica lotiunea cu protectie solara, potrivit dermatologilor

UITAM SA REAPLICAM CREMA CU PROTECTIE, MAI ALES DUPA CONTACTUL CU APA. Dermatologii recomanda sa aplicam crema cu protectie solara la fiecare doua ore, indiferent de activitatile zilnice. Mai mult, trebuie aplicata din nou dupa ce am intrat in contact cu apa (fie ca am fost la piscina, am intrat in mare sau am transpirat).

FOLOSIM CREMA CU PROTECTIE SOLARA CA SCUZA PENTRU A FACE PLAJA. Desi crema cu SPF asigura protectie, asta nu inseamna ca este un produs perfect. Aceasta nu va bloca toate razele UV, chiar daca aplicam crema exact asa cum este recomandat. Prin urmare, este o greseala uriasa sa aplicam crema SPF si stam afara in mijlocul zilei, cand soarele este extrem de puternic.

UITAM DE CELALTE PARTI ALE CORPULUI. Este la fel de important sa nu uitam si de celelalte parti ale corpului care sunt expuse la razele UV: mainile si gatul, dar si picioarele, daca este vara si purtam pantaloni scurti sau rochie.

FOLOSIM INGREDIENTE FOTOSENSIBILIZANTE IN TIMPUL ZILEI. Unele ingrediente populare de ingrijire a pielii – cum ar fi acizii, retinolii si unele uleiuri esentiale – sunt cunoscute pentru cresterea sensibilitatii pielii la soare. Acestea trebuie folosite noaptea.

CE PUTEM FACE PENTRU A NE PASTRA SANATATEA PIELII

Daca ne-am lamurit ca ne dam cu protectie solara in orice anotimp, atunci un raft din dulapul din baie trebuie sa fie dedicat colectiei de produse cu SPF. Crema sau ser pentru fata, crema pentru maini si crema pentru gat. Se adauga un balsam de buze cu protectie sau chiar ruj, protectie solara pentru par, fond de ten cu protectie solara s.a.

ATENTIE LA OBICEIURILE DE ZI CU ZI

Sanatatea pielii nu se intretine doar cu creme hidratante, creme cu protectie solara, seruri si tratamente faciale. Stilul de viata are, de asemenea, un rol foarte important.

Specialistul si autorul cartii “Ingredients” – George Zaidan – spune: “Nu folosi crema cu protectie solara ca scuza pentru a sta la soare de dimineata pana seara. Singurul lucru sigur este ca expunerea in exces la soare favorizeaza cancerul de piele, dar sunt si dovezi ca o crema cu protectie solara ajuta la prevenirea cancerului de piele. Asa ca, personal, imi voi adapta comportamentul (obiceiurile) pentru a ma proteja cum trebuie. Mai exact, pe langa crema cu protectia solara, voi purta si palarie, dar si ochelari de soare. In plus, voi evita pe cat posibil sa ma expun la soare in orele periculoase.”

Cum „repari” pielea afectata de expunerea la soare, potrivit medicilor dermatologi

UTILIZAREA PRODUSELOR ANTIOXIDANTE CU PROPRIETATI FOTOPROTECTOARE

Reamintire: un antioxidant este o molecula care neutralizeaza radicalii liberi din organism. “Radicalii liberi sunt molecule instabile daunatoare care pot deteriora celulele sau ADN-ul”, spune medicul dermatolog Zenovia Gabriel. Radicalii liberi sunt numiti “instabili” deoarece le lipseste un electron, iar atunci cand sunt dezechilibrati, fac ravagii. Si acest lucru este notabil cand vorbim despre daune solare, deoarece razele UV declanseaza o cascada de radicali liberi, din care rezulta inflamatia si stres oxidativ. Deci, dupa cum iti poti imagina, a avea un stoc de luptatori de radicali liberi in apararea pielii poate ajuta la remedierea acestei probleme.

In plus, exista anumiti antioxidanti despre care s-a demonstrat, prin cercetari, ca au calitati fotoprotectoare. De exemplu, astaxantina este capabila sa imbunatateasca fotoprotectia pielii impotriva razelor UV si sa ofere un raspuns inflamator sanatos. Studiile arata ca astaxantina intarzie efectele expunerii la UV, ceea ce inseamna o piele mai putin usturatoare si rosie acum si mai putine riduri mai tarziu. O alta clasa de antioxidanti de luat in calcul este resveratrolul, care s-a dovedit ca ajuta la gestionarea efectelor nocive ale razelor UV.

APLICAREA CORECTA A PROTECTIEI SOLARE

Iata un alt aspect pe care oamenii il neglijeaza cand vine vorba de protectia solara. In primul rand, trebuie sa aplicam crema suficienta. Degeaba avem o crema hidratanta cu SPF 50, daca nu punem suficienta, acest numar (50) scade rapid. Nu te panica daca ai acum tot corpul alb, crema va intra rapid in piele. Mai apoi, trebuie sa aplici corect produsul.

“Mi-am dat seama ca am aplicat gresit protectia solara toata viata. Atat eu cat si o multime de alti oameni folosim crema cu protectie solara ca pe o crema hidratanta. Mai exact, frecam crema pe piele pana dispare complet. Si astfel ducem crema sub stratul superior al epidermei. Ceea ce vrem noi, de fapt, este ca protectia solara sa formeze o bariera deasupra celulelor pielii.

10 cele mai delicioase parfumuri cu note condimentate – perfecte pentru vara

Modalitatea corecta de aplicare a cremei cu protectie este sa o intindem usor la suprafata pielii si sa o lasam sa se usuce, fara sa insistam asupra ei. Cand aceasta se usuca, de fapt, se formeaza protectia pe stratul superior al pielii.”, explica dermatologul George Zaidan.

VIZITA LA MEDICUL DERAMATOLOG

Vizitele regulate la medicul deramatolog pentru a verifica starea alunitelor reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi in pastrarea sanatatii pielii.

“Depistarea timpurie a cancerului de piele poate ajuta la vindecarea acestuia.”, spune medicul dermatolog Joshua Zeichner. “De obicei, recomand examinari ale pielii intregului corp o data pe an dupa varsta de 30 de ani. Celor care au antecedente de cancer de piele sau alunite atipice, le recomand controlul de doua ori pe an. O intalnire de 10 minute va poate salva viata.”

Opteaza pentru bronzul artificial in cazul in care vrei sa te protejezi complet de razele solare. Nu pentru cel obtinut la solar, evident, ci prin aplicarea unui autobronzant de calitate.

Foto: pexels.ro