Aceasta vitamina te protejeaza de boli de inima si de cancer, in timp ce te ajuta sa slabesti

1
De Cristina Tudor
15 ian. 2020

Banala vitamina D trebuie luata din anumite alimente sau din pastile, nu doar din expunerea la razele soarelui.

Pe langa faptul ca intareste oasele, vitamina D ne protejeaza impotriva diabetului, a sclerozei, dar si a cancerului, a bolilor de inima si a depresiei. In plus, ajuta la pastrarea siluetei sau la eliminarea unor kilograme in plus.

Vitamina-minune se asimilieaza de la soare, dar si din cateva alimente, putine la numar. Va oferim un scurt ghid despre ce inseamna si cum trebuie luata o astfel de vitamina care este esentiala pentru intarirea oaselor, atat pentru copiii de varsta mica, cat si pentru adulti.

E de amintit ca prezenta vitaminei D in corp ajuta la absobtia calciului din alimente. La adulti, o doza zilnica de vitamina D si calciu previne fracturile si entorsele. Pentru cei mici este si mai important deoarece oasele lor sunt in formare. Dozele recomandate de medici micutilor trebuie luate strict in primii ani de viata.

GRUPURI LA RISC

Factorii care cresc riscul ca o persoana sa aiba deficienta de vitamina D: varsta de peste 50 de ani, pielea de culoare inchisa, locuinta indreptata spre nord, obezitate, alergii sau intolerante la lactate, boli de ficat sau digestive.

Tine diabetul la distanta

Multe studii au aratat ca exista o legatura intre nivelul de vitamina D din corp si diabet. Persoanele cu deficiente de vitamina D sunt mai vulnerabile in fata declansarii acestei boli. Cu toate astea, dovezile nu au fost suficiente pentru a-i convinge pe specialisti sa prescrie suplimente de vitamina D persoanelor care prezinta un risc mai ridicat de a face diabet.

SEMNELE DEFICIENTEI

Cei mai multi oameni care au un nivel scazut al acestei vitamine in sange nu prezinta simptome. O deficienta severa in cazul adultilor poate duce la ruperea usoara a oaselor. Alte manifestari sunt durerile de oase si de muschi.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.