De ce ar trebui sa introduci cosmeticele vegane in rutina ta de frumusete

1
De Monica Radulescu
16 aug. 2018

Dupa ce mi-am schimbat stilul de viata si am inceput sa mananc mai sanatos, am hotarat ca e momentul sa caut solutii naturale si pentru ce pun pe fata, mai ales ca ma machiez aproape zilnic.

Cosmeticele din magazine sunt pline de coloranti si conservanti artificiali, deci numai bine nu fac sanatatii pielii. Iar daca citesti eticheta, trebuie sa fi fost foarte bun la chimie ca sa intelegi ce e acolo. Vestea buna este ca, in ultimii ani, si in Romania au aparut tot mai multe produse de machiaj care nu doar ca respecta natura, ci si pielea celor care aleg sa le foloseasca. Despre cele vegane iti voi vorbi astazi si am rugat-o pe Marina Stoica, vegan make-up artist si fondator MA Organics, sa ma lamureasca in privinta lor.

Ce este machiajul vegan

In primul rand, VEGAN inseamna ca un produs nu contine ingrediente de origine animala sau derivate de la animale si nici nu sunt testate pe acestea. Asta inseamna ca ingredientele continute sunt cat se poate de naturale. „Cosmeticele vegane pot fi concepute din ingrediente pe baza de minerale pure, uleiuri esentiale, extracte vegetale, dar si diferiti inlocuitori ai ingredientelor de origine animala. De exemplu, in loc de miere avem nectar de agave, zahar din trestie sau sirop de artar”, imi spune Marina.

Ce contin cosmeticele vegane

Astfel, un fond de ten are doar trei ingrediente: minerale, care asigura acoperire, dar si protectie solara; emolienti, obtinuti din uleiuri naturale si extracte din plante, care au un rol calmant si dau culoarea sau mirosul produsului. „De asemenea, pudrele pentru fata contin in general minerale precum zinc, magneziu sau fier. Rimelurile vegane au ca ingrediente uleiul de masline, care ofera fermitate si intareste genele, iar ceara din plante ajuta la volum. Daca vorbim despre rujuri, trebuie sa iti spun ca in variantele vegane ceara de albine este inlocuita cu cea de soia. Se mai folosesc, in plus, uleiurile de avocado, portocala, struguri, dar si vitamina E”, imi dezvaluie make-up artistul.

Machiajul vegan are grija de sanatatea pielii

Datorita continutului ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, cosmeticele vegane repara si hidrateaza pielea, mai ales daca ai un ten sensibil. „Te simti mult mai sanatos daca mananci alimente in stare naturala si aceeasi logica se aplica si pentru ingrijirea pielii.”, este de parere Marina Stoica.

Cum citim eticheta produselor vegane

Insa ca sa te bucuri de beneficiile ingredientelor naturale, trebuie sa citesti cu atentie eticheta, asa cum e bine sa procedam cu toate produsele. „In cazul in care pe produs gasim label-ul Vegan, atunci avem garantia ca niciun ingredient nu e de proveniența animala. Exista insa si produse care, desi sunt vegane, nu au acest logo pe eticheta si atunci, pentru a fi 100% siguri, putem analiza si verifica on-line lista cu ingrediente sau putem contacta compania producatoare”, spune make-up artistul.

Diferenta intre machiajul vegan si machiajul bio

De asemenea, tot eticheta te va ajuta sa faci diferenta intre produsele vegane si cele bio. „Un produs cosmetic bio certificat va avea urmatoarele mentiuni: fara coloranti, fara parfumuri de sinteza, fara parabeni, fara silicon, fara OMG si nu este testat pe animale. Produsele bio pot conține insa ingrediente de origina animala, cum ar fi mierea si ceara de albine”. (Marina Stoica, vegan make-up artist)

De aceea, trebuie sa te informezi constant pentru ca in puterea ta sta sa faci alegerile potrivite pentru sanatatea intregului corp.

Foto: Instagram – Fashion Summer Week