Cum folosesti retinolul in jurul ochilor fara iritatii pentru a ameliora ridurile de expresie – sfatul unui dermatolog

1
De Teodora Tirca
10 nov. 2021

Retinolul este unul dintre cele mai potente ingrediente anti-aging, dar are si un minus: poate provoca iritatii, mai ales in zona sensibila a ochilor.

Pentru ca mi-am sensibilizat pielea de multe ori folosind retinol in zona liniilor de expresie, am vrut sa intreb un medic dermatolog: putem folosi retinolul in jurul ochilor? Si daca da, cum putem preveni iritatiile? Dr. Monica Paun, medic dermatolog in cadrul spitalului Colentina, ne ofera sfaturi si lamuriri.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Monica Păun (@dr.monicapaun)

„Pielea din jurul ochilor este foarte subtire si delicata, fiind predispusa primelor linii fine si riduri. Pentru tratamentul lor, derivatii vitaminei A (retinoizii) sunt considerati eficienti prin stimularea sintezei de colagen si inhibarea enzimelor care degradeaza colagenul. De asemenea, retinoizii amelioreaza hiperpigmentarea (cearcanele) si netezesc pielea.

Desi retinoizii sunt un tratament tentant pentru multiple afectiuni, pot provoca reactii precum: descuamare, eritem (roseata), senzatia de usturime, arsura, prurit (mancarime), edem. De aceea, nu toata lumea ii poate tolera. Aceste reactii sunt mai frecvente la tretinoina si tazaroten, in timp ce retinaldehida si retinolul sunt mai putin iritante”, explica Dr. Monica Paun.

„Retinolul este cel mai frecvent derivat de vitamina A utilizat in cremele antirid de pe piata. Este foarte stabil in formularile de produs si bine tolerat, insa exista cazuri cand poate determina iritatii. Iritatiile la retinoizi apar de obicei de la primele aplicari.

Severitatea reactiei depinde de:

  • concentratia produsului (cu cat este mai mare, cu atat riscul de iritatie este mai crescut)
  • vehiculul utilizat: retinoizii in gel alcoolic sunt mai iritanti”, continua specialistul.

Trucuri de aplicare a retinolului in jurul ochilor fara iritatii, oferite de medicul dermatolog Monica Paun:

1. Incepe tratamentul prin aplicarea unei concentrații mici de retinoid (retinol 0,04% si ulteriorl in functie de toleranta, creste doza pana la 0,25%, 0,3% sau 0,5%). Daca ai piele sensibila, continua cu concentratia care nu ti-a provocat iritatii.

2. Testeaza toleranta pielii la acest ingredient prin aplicarea cremei pe o zona mica.

3. Aplica retinolul initial la cateva zile (2 aplicatii/saptamana) si ulterior creste frecventa la 3 aplicatii, pana ajungi la aplicarea zilnica. In cazul in care apare sensibilitate la cresterea aplicatiilor, continua tratamentul cu  numarulul de aplicatii/saptamana care nu ti-a provocat iritatii.

4. Aplica o crema hidratanta (destinata zonei ochilor) inainte si dupa aplicarea de retinoid, deoarece aceasta poate reduce semnificativ simptomele.

Reguli generale

Aplicarea retinolului se face seara, iar ziua este necesar sa porti o crema cu protectie solara completa (UVA si UVB) ca ultim pas in rutina de ingrijire, deoarece tenul tau va fi mai sensibil la radiatiile solare. Evita sa asociezi retinolul cu alte ingrediente puternice, precum vitamina C (ascorbic acid), acizi AHA si BHA.

De asemenea, aplicarea se face cu grija, strict la nivelul zonei perioculare, evitand ca prosusul sa intre in ochi.

N.B : Se recomanda evitarea aplicarii de retinoizi daca suferi de sindromul ochiului uscat. Glandele meibomiene sunt glande sebacee localizate la nivelul pleoapelor. Ele secreta un film lacrimal cu rol esential in mentinerea integritatii si sanatatii suprafetei oculare. Se pare ca derivatii de vitamina A aplicati la nivelul ochilor pot provoca disfunctia glandelor meibomiene sau determina sindromul ochiului uscat.

Foto: depositphotos.com