Cum iti afecteaza progesteronul pielea dupa varsta de 35 de ani, potrivit unui dermatolog

1
De Denisa Toma
12 iun. 2021

Schimbarea este o constanta a vietii. Iar schimbarile se aplica si in cazul pielii, parului si intregului organism, odata cu trecerea anilor si din cauza unor diversi factori.

Unii dintre ei sunt foarte bine cunoscuti, precum expunerea la soare, poluarea, stilul de viata si hormonii.

Hormonii au un impact major asupra pielii, de la acneea aparuta in perioada adolescentei, cosurile cu care ne confruntam in perioada menstruala sau cortizolul care degradeaza colagenul.

Problema in cazul hormonilor este aceea ca sunt influentati de aproape orice: dieta, somn, mediul in care traiesti, mostenirea genetica, precum si fluctuatiile naturale care apar odata cu varsta.

Ce crema de protectie solara ti se potriveste. Si dupa ce criterii o alegi

Dar ce schimbari poti observa in jurul varstei de 35 de ani? Potrivit medicului dermatolog si endocrinolog Keira Barr, in aceasta etapa te poti confrunta cu o scadere a nivelului de progesteron.

Iata ce influente are progesteronul asupra pielii tale, dupa varsta de 35 de ani:

Progesteronul este un hormon sexual, la fel ca estrogenul sau in cazul barbatilor, testosteronul.

„Efectul progesteronului asupra pielii este mai putin cunoscut decat cel al estrogenului, insa contribuie la elasticitatea pielii, pigmentare, precum si la circulatia sanguina sau activitatea glandelor sebacee”, declara medicul pentru mindbodygreen.com.

„Nivelul progesteronului incepe sa scada dupa 35 de ani si este primul dintre hormoni in cazul caruia putem observa o scadere”, spune specialista. Menopauza nu este singura perioada in care te confrunti cu un declin al hormonilor. Acest declin poate incepe chiar si de la 30 de ani.

Cele mai bune peelinguri cu acizi AHA pentru ten neted si catifelat

Scaderea nivelului de progesteron are efecte asupra pielii si corpului

Odata cu scaderea progesteronului, vei observa ca pielea ta este mai uscata, din cauza unei productii mai scazute de sebum. De asemenea, este posibil sa iti apara mai multe pete pigmentare si riduri fine.

„Progesteronul interactioneaza cu un neurotransmitator numit GABA, care ne ajuta sa ne calmam si sa ne relaxam. Deci daca ai peste 35 de ani, acesta ar putea fi motivul pentru care te simti mai stresata si anxioasa. Schimbarile nu sunt foarte mari, dar dintr-odata esti mai anxioasa, nu mai dormi la fel de bine, iar toate acestea pot avea legatura cu nivelul de progesteron”, spune medicul.

Asa cum stim deja, stresul, somnul insuficient si anxietatea influenteaza puternic pielea. Pot duce la imbatranire prematura, o piele mai sensibila, bariera naturala de protectie afectata sau un ten lipsit de stralucire.

5 produse cu protectie solara care vor camufla porii si petele pigmentare

Dermatologul recomanda cateva trucuri pe care sa le incerci pentru a combate efectele asupra pielii ale nivelului scazut de progesteron:

Incearca exercitiile de respiratie atunci cand te simti stresata

Studiile au aratat ca persoanele care fac exercitii de respiratie pot reduce semnificativ nivelul de cortizol. Cunoscut si ca hormonul stresului, nivelul ridicat de cortizol provoaca inflamatie cronica, degradarea colagenului si sensibilizarea pielii.

Foloseste produse de protectie solara si antioxidanti

Din moment ce petele si hiperpigmentarea sunt mai accentuate in aceasta etapa de varsta, protejeaza-ti intotdeauna pielea cu un produs cu SPF si antioxidanti pentru uniformizarea culorii pielii, asa cum sunt niacinamidele si vitamina C.

Alege o crema hidratanta cu o consistenta bogata

Pentru ca pielea este mai uscata din cauza unei productii scazute de sebum, trebuie sa investesti intr-o crema intens hidratanta, cu o formula consistenta.

Foto: Instagram/@getwashedashore