Cum sa aplici retinolul ca un dermatolog

1
De Teodora Tirca
19 ian. 2021

Derivatele de vitamina A (retinol, retinaldehyde si tretinoin) sunt cunoscute pentru beneficiile lor anti-acnee si antirid. Dar cum le aplici ca sa obtii beneficii maxime?

Medicii dermatologi de la Doctorly sunt foarte pasionati de folosirea regulata a retinolului, pe care il considera un ingredient minune. „Acesta nu e doar un ingredient care ajuta cu ridurile, ci si cu acneea, cu porii, cu hiperpigmentarea. Imbunateste textura pielii si iti confera acea luminozitate spre care toata lumea tinde. Retinolul iti va schimba pielea pentru totdeauna”, spun ei.

Cu toate acestea, nu toti oamenii sunt atat de norocosi incat sa foloseasca retinol fara efecte adverse. Acesta cauzeaza de multe ori iritatii, descuamare si senzatia de arsura, astfel ca probabil ai fost nevoita de-a lungul timpului sa intrerupi aplicarea. In plus, e un ingredient despre care s-a zis ca te face sa arati mai rau inainte sa arati mai bine. Si nu oricine e dispus sa treaca prin perioada de acomodare.

Insa exista metode de a-l aplica pentru a evita pe cat posibil iritatiile, in timp ce primesti acele beneficii anti-imbatranire sau anti-acnee pe care ti le doresti. Iata cum aplica medicii dermatologi acest ingredient faimos:

5 tratamente care elimina rapid punctele negre

1. Alege concentratia potrivita pentru tine

Chiar daca crezi ca pielea ta nu e sensibila, e foarte posibil sa nu tolereze o concentratie mare de retinol. Daca nu ai mai folosit ingredientul pana acum, incepe cu o doza mica de 0,5% si aplica-l doar de cateva ori pe saptamana, pana ce pielea dezolta toleranta. Dupa cateva luni poti ajunge sa folosesti retinol 1% in fiecare seara fara sa experimentezi iritatii.

Revolution Skincare 0.5% Retinol Super Serum with Rosehip Seed Oil, 66 lei, notino.ro

Paula’s Choice 1% Retinol Booster, 284 lei, paulaschoice.ro

2. Aplica o cantitate mica de produs

Foarte multi oameni au tendinta sa aplice prea mult produs, spun dermatologii de la Doctorly. O cantitate cat un bob de mazare iti va ajunge pentru toata fata, deci renunta la teoria conform careia vei obtine rezultate mai bune daca aplici mai mult produs. Asa cum am vorbit in alte materiale, pielea noastra are o capacitate limitata de absorbtie, iar retinolul este un ingredient puternic ce trebuie aplicat in strat subtire. Asa vei evita iritatiile si vei avea produsul pe o perioada mai lunga de timp – fara ca asta sa afecteze rezultatele pe care le vei obtine.

5 idei gresite despre ingrijirea pielii, pe care sa le elimini din rutina ta in 2021

3. Aplica o crema hidratanta reparatoare imediat dupa aplicarea retinolului

Asa cum spuneam, pielea ta va fi mult mai sensibila, cu portiuni uscate si descuamari. Ai nevoie de o crema hidratanta care ajuta la repararea barierei naturale de aparare a pielii. Cremele cu ceramide, vitamina E, glicerina si acid hialuronic vor tine sub control efectele adverse ale retinolului.

CeraVe Facial Moisturizing Lotion, 51,32 lei, emag.ro

4. Protejeaza zonele foarte sensibile ale tenului

Pleoapele si pielea subtire din jurul ochilor sunt foarte sensibile la retinol, care poate cauza iritatii si dermatita in aceste zone. Dermatologii recomanda sa nu aplici direct retinol aici si sa protejezi pielea aplicand inainte de retinol un balsam calmant sau vaselina, care sa actioneze ca un scut impotriva efectelor retinolului. Daca tolerezi cu succes acest ingredient, nu trebuie sa iei aceasta masura, insa retine ca nu e necesar sa-l aplici direct pe zona ochilor – el oricum se va transfera si in aceasta zona in momentul in care aplici serumurile si crema hidratanta, ceea ce inseamna ca va actiona asupra ridurilor din zona ochilor.

5. Orice ai face, nu poti tolera retinolul? Aplica-l dupa crema hidratanta

Pentru persoanele care nu tolereaza acest ingredient, medicii propun o aplicare tip „sandvis”: crema hidratanta, retinol, crema hidratanta. Aceasta abordare ar trebui sa minimizeze iritatiile pielii si, cu toate ca retinolul isi va face efectul mai lent, tot vei obtine rezultate vizibile.

6. Nu uita de SPF!

Retinolul cauzeaza fotosensibilitate, ceea ce inseamna ca pielea ta va fi si mai sensibila in fata radiatiilor solare. Complet neprotejata, se va confrunta cu riduri adanci si pete pigmentare, ceea ce face ca aplicarea retinolului sa devina inutila. De aceea, ar trebui sa folosesti o crema cu factor mediu-mare de protectie in fiecare zi, in orice anotimp. Gaseste una cu o textura potrivita pentru tenul tau si aplic-o cu devotament dimineata, ca ultim pas in rutina de ingrijire.

Fenty Skin Hydra Vizor Invisible Moisturizer SPF 30, 167 lei, sephora.ro

Foto: Instagram/Lorena Rae