Exista 5 tipuri de riduri – Cum le tratezi pe fiecare?

cum tratezi ridurile
1
De Denisa Toma
27 mai 2019

Orice femeie care isi ingrijeste cu mare atentie pielea stie ca exista modalitati prin care poti preveni aparitia prematura a ridurilor.

Dar sunt unele riduri care apar indiferent de produsele sau tratamentele pe care le folosesti.

Acestea sunt cauzate de gravitatie, de miscarile faciale sau de alti factori mai putin cunoscuti. Iar fiecare categorie de riduri ar trebui tratata diferit.

Iata care sunt cele cinci tipuri de riduri care apar la nivelul tenului si cum pot fi combatute:
Ridurile de expresie

Ridurile de expresie sunt cauzate de realizarea repetata a acelorasi miscari faciale si expresii. „Reprezinta actiunea muschilor aflati sub piele”, explica chirurgul plastician Scott Wells pentru byrdie.com. „Muschii fetei sunt diferiti fata de toti ceilalti muschi prin faptul ca sunt atasati direct de piele, ceea ce ne permite sa avem expresii faciale”, spune medicul.

De exemplu, ridurile de tip laba gastii aflate in colturile exterioare ale ochilor sau liniile care se formeaza pe frunte cand te incrunti. „In afara de a nu mai avea nicio expresie, nu sunt multe lucruri pe care le poti face pentru a preveni astfel de riduri”, spune chirurgul plastician Goesel Anson. „Cel mai bun tratament ar putea fi Botoxul, care ajuta la slabirea puterii muschilor care actioneaza direct asupra pielii in timpul expresiilor faciale”, adauga Dr. Wells.

Cum previi si diminuezi ridurile din zona decolteului

Ridurile elastice

Aceste riduri sunt cauzate de pierderea structurii elastice din interiorul pielii, provocata in special de expunerea la soare. Astfel de pliuri ale pielii se pot observa de obicei pe obraji, pe buza superioara si la baza gatului. Devin permanente odata cu trecerea timpului.

„Pot fi prevenite cu un ritual adecvat de ingrijire a pielii, inclusiv folosirea cremei de protectie solara si evitarea expunerii excesive la soare”, declara Dr. Wells. „Aspectul acestor riduri ar putea fi estompat prin tratament cu laser ce ajuta la refacerea structurii elastice a pielii”, spune Anson.

De asemenea, fumatul este un alt factor care accelereaza pierderea elasticitatii pielii si aparitia ridurilor elastice.

Riduri gravitationale

Cauza directa a acestor riduri este forta gravitationala. „In combinatie cu pierderea elasticitatii si a colagenului, care apar odata cu varsta, ridurile gravitationale capata aspectul de piele lasata”, spune Dr. Anson. Cel mai bun exemplu in acest caz sunt pliurile nazolabiale, cunoscute ca liniile de zambet.

„Pentru ca principala cauza este pierderea volumului de sub piele, corectarea lor presupune reumplerea zonei cu fillere sau grasime proprie”, spune chirurgul plastician Scott Wells.

5 produse care te scapa de ridurile de pe frunte

Riduri de compresie

Ridurile de compresie reprezinta cel mai nou descoperita categorie de riduri. Se formeaza atunci cand fata ta este lipita de perna in timpul somnului.

„Astfel de riduri pot fi prevenite dormind pe spate sau folosind o perna speciala care reduce presiunea la nivelul fetei in timp ce dormi”, spune Anson.

Ridurile de compresie se formeaza si deasupra genunchilor, odata cu inaintarea in varsta. „Exista o forma speciala de liposuctie cu laser care poate reduce greutatea la nivelul picioarelor si in acelasi timp reface elasticitatea pielii in zona ridurilor”, declara Dr. Wells.

7 moduri prin care sa previi aparitia ridurilor in timp ce dormi

Ridurile atrofice

Ridurile atrofice sunt acele linii paralele care apar pe frunte cand te incrunti. „Sunt similare cu ridurile elastice prin faptul ca reprezinta o scadere a densitatii tesutului la nivelul pielii”, spune Wells. ”

Daca ridurile elastice apar in special din cauza expunerii la soare, ridurile atrofice pot aparea din diferite cauze, de la imbatranire si pana la folosirea in exces a cremelor cu steroizi”, declara medicul.

In esenta, aceste riduri apar din cauza subtierii severe a pielii. Se numara printre ridurile cel mai dificil de corectat. Pot fi estompate cu un regim riguros de hidratare a pielii si proceduri cu laser pentru refacerea pielii.

Foto: Shutterstock.com