Kaolin: mineralul natural care iti micsoreaza porii si iti mentine tenul curat

1
De Teodora Tirca
20 mart. 2019

Ingredientul „kaolin”, asa cum il gasesti pe eticheta mastilor purifiante este, de fapt, caolinul, o argila compusa in mare parte din mineralul caolinit. Numele rocii vine de la localitatea chineza Gaoling.

Mastile cu argila sunt pur si simplu necesare in ritualul nostru de ingrijire, pentru ca ajuta la procesul natural de detoxifiere a pielii, netezesc rapid porii si indeparteaza sebumul si impuritatile care pot provoca acnee. Produsele care contin kaolin au de obicei o baza naturala, pe care pielea ta o va recunoaste, asa ca cel mai probabil vorbim despre un ingredient care nu-ti va aduce iritatii si alte neplaceri.

BHA – Ingredientul inteligent care te scapa de acnee si iti micsoreaza porii

Pentru ce se foloseste?

Caolinul nu se foloseste doar in industria de frumusete, ci si pentru confectionarea unei game largi de obiecte pe care le folosim zilnic, de la vase din ceramica, pana la hartie. Cu toate astea, atunci cand este folosit in produsele de frumusete, este maruntit pana cand se transforma intr-o pudra fina, care poate fi apoi amestecata cu uleiuri esentiale si alte ingrediente emoliente pentru a crea o pasta. Are proprietati absorbante uimitoare, insa este mai bland decat alte tipuri de argila, ceea ce inseamna ca e ideal pentru a absorbi excesul de sebum si impuritatile de pe orice tip de ten, chiar si cel sensibil. Atunci cand e aplicat pe piele, caolinul matifiaza instant, si e folosit de sute de ani ca ingredient de infrumusetare – in principal in Asia.

Alegerile editorului: 5 masti cu argila pentru piele curata si uniforma

Care sunt avantajele si dezavantajele caolinului?

Aceasta argila este ideala pentru reducerea sebumului, curatarea in profunzime a tenului si prevenirea acneei, netezind totodata porii si conferind un aspect uniform, catifelat. Te va ajuta mai ales daca ai piele predispusa la acnee sau puncte negre – caz in care ti-as recomanda sa folosesti o masca cu argila de doua ori pe saptamana. Este de asemenea populara si pentru eficienta cu care scade inflamatia, ceea ce inseamna ca te va ajuta daca suferi de roseata si iritatii ale pielii – le va reduce si le va preveni totodata. Asa cum spuneam, poate fi folosita si pe tenurile sensibile, insa cu masura, deoarece aplicarile repetate pot usca pielea. Daca ai ten normal/sensibil, e de ajuns de „detoxifiezi” pielea o data pe saptamana, folosind o masca ce are la baza acest ingredient.

In ce produse o vei gasi?

Caolinul se gaseste cel mai adesea in gelurile de curatare, in masti, scruburi si peelinguri.

1. Pellamar Masca pentru acnee BioActive S Acne

Pellamar Masca pentru acnee BioActive S Acne, 31,50 lei la Farmacia Tei

E masca mea preferata in perioada aceea a lunii, cand tenul meu o ia razna si apar eruptiile acneice. Imi place pentru ca, pe langa caolinul purifiant, contine si ingrediente hidratante si calmante, precum sucul de aloe vera, glicerina si extractul de musetel. Folosita cu regularitate, masca impiedica formarea punctelor negre si regleaza activitatea glandelor sebacee. In plus, porii sunt vizibil micsorati!

5 produse care iti micsoreaza porii (in mai putin de un minut)

2. AslaVital apa micelara cu argila

AslaVital apa micelara cu argila, 15,50 lei la Farmacia Tei

E surprinzator ca argila poate fi un ingredient al apei micelare, insa cei de la Farmec au reusit performanta. Aceasta apa micelara are avantajul de a curata mai in profunzime decat o apa micelara obisnuita, insa face acest lucru cu blandete, asa ca nu trebuie sa te temi daca ai ten sensibil. De asemenea, porii sunt micsorati, iar aspectul tenului este mai uniform.

3. Kakadu C Amethyst Clay Detox Mask

DERMAdoctor Kakadu C Amethyst Clay Detox Mask, 49,25 euro, Beautybay.com

Asigura detoxifierea si iluminarea tenului, continand o cantitate mare de caolin. Absoarbe impuritatile fara sa usuce pielea si ofera in acelasi timp o exfoliere usoara care ajuta la uniformizarea culorii tenului, la reducerea petelor si la micsorarea porilor. Acidul lactic contribuie si el la reducerea petelor pigmentare.

Foto: Instagram/Kelsey Merritt