7 motive pentru care nu scapi de acnee, potrivit dermatologilor

1
De Denisa Toma
28 mai 2022

Daca suferi de acnee, probabil ai incercat toate tipurile de produse pentru a avea un ten curat. Iar daca esti aici, inseamna ca nu ai reusit.

Una dintre principalele probleme in cazul persoanelor care sufera de acnee este aceea ca nu isi inteleg acneea – de ce apare, de ce uneori se agraveze sau se reduce.

De la hormoni si pana la dieta sau chiar unele probleme de sanatate, acneea are numeroase cauze si nu este intotdeauna usor sa scapam de ea. Dar este foarte important sa stim cu ce tip de acnee ne confruntam si care sunt produsele si ingredientele care dau rezultate.

Iata sapte motive pentru care nu scapi de acnee:
Te confrunti cu acnee hormonala

Acneea apare de obicei la varsta pubertatii, atunci cand glandele sebacee incep sa produca sebum. Poate continua si la varsta adulta. „In jurul varstei de 20 si 30 de ani, acneea este cauzata de obicei de excesul de sebum, bacterii si impuritati care blocheaza porii, precum si de fluctuatii hormonale”, declara medicul dermatolog Dendy Engelman pentru byrdie.com.

In timp ce baietii adolescenti par sa fie mai afectati de acnee decat fetele adolescente, femeile adulte se confrunta mai des cu acnee decat barbatii adulti. De vina sunt hormonii. De aceea, pilule anticonceptionale, care regleaza hormonii, pot ajuta uneori la tratarea acneei.

„Desi multi oameni cred ca au scapat de acnee dupa anii adolescentei, corpurile noastre continua sa treaca prin fluctuatii hormonale la maturitate, din diferite motive, ceea ce declanseaza aparitia cosurilor”, spune medicul.

„Pot sa apara oricand, chiar daca nu te-ai confruntat niciodata cu acnee serioasa. Femeile care incep sa treaca prin menopauza se pot confrunta cu acnee in aceasta perioada pentru ca nivelul hormonului progesteron poate deveni mai mare decat cel al estrogenului (hormon care previne acneea)”, adauga Engelman. Tratamentul corect, recomandat de medic, poate sa reduca acneea hormonala.

Nu folosesti produsele potrivite

Cele mai bune produse pentru tratarea acneei, pe care le poti cumpara din magazin, sunt cele pe baza de acid salicilic si peroxid de benzoil.

„Peroxidul de benzoil distruge bacteriile care provoaca acnee si ajuta la indepartarea excesului de sebum de pe piele. De asemenea, poate elimina celulele moarte care blocheaza porii”, spune medicul dermatolog Alexander Zuriarrain.

Kurac crema, 56 lei, farmaciatei.ro

„Acidul salicilic previne blocarea porilor. Produsele care se elibereaza fara reteta au de obicei o concentratie intre 0,5 pana la 5%. Daca ai ten sensibil, incepe cu o concentratie mai mica”, explica medicul.

CLEAR Anti-Redness Exfoliating Solution with 2% Salicylic Acid - Paula's Choice | Sephora

Paula’s Choice Clear Extra Strength Anti Redness Exfoliating Solution 2% Salicylic Acid, 180 lei, paulaschoice.ro

„Retinoizii functioneaza prin accelerarea procesului de reinnoire celulara la nivelul pielii, dar pot sa provoace uscarea si inrosirea pielii. Este intotdeauna de preferat sa incepi cu o concentratie mica, pe care sa o cresti treptat”, adauga specialistul.

Dr. Engelman spune ca unul dintre produsele sale favorite pe baza de retinoizi se elibereaza fara reteta. „Imi place Differin Gel, care poate fi cumparat fara prescriptie medicala si contine o concentratie 0,1% adapalene. Elimina cosurile si previne aparitia altora noi”, spune dermatologul.

Differin, Adapalene Gel 0.1 % Acne Treatment, Fragrance Free, 0.5 oz (15 g)

105,52 lei, iherb.com/ro

Folosesti in exces unele produse sau ingrediente

Cand vine vorba de tratarea pielii inflamate, probabil te gandesti ca mai multe produse inseamna mai bine. Poate ca folosesti gelul de spalare cu acid salicilic impreuna cu un scrub pentru ten si alte produse care ti-au fost recomandate. Dar prea multe ingrediente active pot sa agraveze problemele pielii. Nu ar trebui sa folosesti in acelasi timp mai mult de un produs cu acid salicilic sau peroxid de benzoil si in mod sigur nu in asociere cu Retin-A sau produse eliberat pe baza de reteta.

Nu iti curata pielea cu un gel pe baza de acid salicilic, urmat de aplicarea unui tratament cu acelasi tip de acid. Poate fi prea mult pentru pielea ta, care va deveni uscata si inflamata.

De asemenea, produsele pentru tratarea acneei sunt formulate pentru pielea adolescentilor, pentru ca multi dintre ei se confrunta cu aceasta problema. Daca esti adult, astfel de produse pot fi prea puternice pentru tine.

Ce s-a intamplat cand nu m-am mai machiat timp de 30 de zile

Nu ai o igiena corecta a tenului

„Daca nu ai grija de pielea ta si mergi la culcare fara sa te speli pe fata, acest lucru poate cauza sau agrava acneea”, spune Engelman.
Pe de alta parte, ar trebui sa-ti speli frecvent fata de perna si sa iti pastrezi pensulele de machiaj curate. Produsele de machiaj pe care le folosesti pot bloca porii, ceea ce contribuie la aparitia cosurilor. Alege farduri noncomedogene si fara uleiuri.

Ai o dieta nesanatoasa

„Dieta poate afecta hormonii, care la randul lor agraveaza acneea. Alimentele bogate in zahar duc la cresterea brusca a nivelului de insulina, care afecteaza hormonii si pielea”, spune Dr. Zuriarrain.

Prin urmare, daca urmezi o rutina stricta de ingrijire a pielii, dar tot nu scapi de acnee, ar trebui sa iti analizezi cu grija alimentatia. Produsele lactate, in mod special, sunt cunoscute pentru faptul ca pot agrava episoadele acneice.

Uleiul de corp anti-aging pe care Hilary Duff l-a folosit la o sedinta foto nud: „Revitalizeaza rapid pielea imbatranita”

Eziti sa mergi la dermatolog

Unele tipuri de acnee nu pot fi tratate cu produse din comert. „Daca ai avut grija de pielea ta si iti tratezi acneea cu produse din comert de doua saptamani sau mai mult, fara sa vezi vreo schimbare, este timpul sa mergi la dermatolog”, recomanda Engelman.

„Standardul pentru tratarea acneei este prescrierea unui retinoid impreuna cu un produs topic pe baza de peroxid de benzoil”, spune specialista.

O alta optiune de tratament include medicamente. „Antibioticele functioneaza prin eliminarea excesului de bacterii de pe piele si prin reducerea inflamatiei. Exista unele tratamente si mai puternice, care includ Accutane”, adauga dermatologul.

Te confrunti cu afectiuni care pot duce la aparitia cosurilor

Exista unele probleme de sanatate care contribuie la aparitia acneei.

„Tulburarile endocrine cauzeaza de obicei acnee pentru ca afecteaza sistemul endocrin, responsabil pentru producerea hormonilor”, spune Engelman. „Sindromul ovarelor polichistice, o afectiune in care organismul unei femei produce prea mult hormon masculin numit androgin si provoaca chisturi la nivelul ovarelor, poate de asemenea sa fie o cauza a acneei”, declara medicul.

Acesta spune ca sunt si alte afectiuni endocrinologice care provoaca acnee. Printre ele se numara acromegalia – o tulburare in care corpul produce prea mult hormon de crestere – sau sindromul Cushing, in care organismul produce un nivel prea mare de cortizol, hormonul stresului.

Foto: depositphotos.com