Motivul pentru care suferi de acnee in perioada autoizolarii

1
De Teodora Tirca
29 mart. 2020

Pentru mine e deja a treia saptamana de lucrat de acasa si, desi credeam ca pielea mea o sa fie fericita pentru ca nu ma mai machiez, am inceput sa ma confrunt cu acnee si iritatii.

In plus, am auzit aceeasi poveste de la unele dintre prietenele mele. Pielea noastra a luat-o un pic razna in perioada asta, cu toate ca ne gandeam ca-i va fi mai bine. La urma urmei, dormim macar cu o ora in plus, mancam mese regulate si cele mai multe dintre noi au renuntat complet la machiaj.

Cu toate astea, chiar si persoane care au de obicei tenul perfect se confrunta acum cu acnee, eczeme si iritatii. Oare ce se intampla?

Halle Berry foloseste acest scrub ieftin pentru a-si curata tenul

A trebuit sa-mi analizez bine gesturile si actiunile pe parcursul intregii zile, ca sa-mi dau seama ce anume imi afecteaza pielea. Si cred ca am descoperit cel putin 4 cauze:

1. Ne spalam parul mai rar

Pentru ca am par foarte lung, nu ma spalam decat de 3 ori pe saptamana, insa acum ca stau acasa ajung sa-l spal mai rar de atat. Nu mai trebuie sa fiu prezentabila si, oricat de greu mi-ar fi sa recunosc, nu mi-e dor de procesul lung si obositor de a-mi sampona parul de doua ori, a aplica o masca pe care sa o las sa actioneze si apoi a-l usca pentru aproximativ 20 de minute.

Insa daca ai par gras, sebumul din zona scalpului, care este mai dens decat cel de pe ten, ar putea migra spre fata ta, mai ales daca iti treci mainile prin par si apoi iti atingi fruntea, obrajii, barbia. Acesta, evident, va bloca porii si acneea isi va face simtita prezenta.

Asadar, incearca sa-ti speli parul la fel de des ca inainte ca sa-ti pastrezi tenul curat.

2. Nu ne mai demachiem inainte de culcare

De ce am face-o? Nu e ca si cum iesim undeva sau ne machiem pe parcursul zilei. Cu toate astea, mama m-a invatat ca tenul se demachiaza inainte de culcare chiar si atunci cand nu porti machiaj. Sau cel putin se curata, cum preferi sa numesti procesul.

Nu e de ajuns sa te speli pe fata dimineata cand te trezesti – trebuie sa o faci si inainte de culcare, pentru ca altfel sebumul si impuritatile se acumuleaza la suprafata pielii si favorizeaza aparitia acneei.

3 trucuri pentru gene lungi si dese in mod natural

3. Ne atingem fata cu mainile constant, in timp ce lucram

Desi recomandarile spun sa „ne tinem mainile acasa”, e un gest inconstient, pe care-l facem mai ales atunci cand suntem anxiosi, plictisiti, framantati de diverse dileme. Dupa ce mi-am analizat comportamentul, mi-am dat seama nu doar ca imi ating fata constant, ci si ca tind sa umblu la eruptii mai vechi, sa „decojesc” cicatrici etc. Acest lucru nu face decat sa inmulteasca bacteriile de pe ten si sa agraveze acneea deja existenta.

4. Rontaim mai tot timpul cate ceva

Din nou: din plictiseala, anxietate, panica. Ne-am facut provizii si acum avem toata ziua la dispozitie sa le degustam. Asa ca in afara de mesele principale, ne delectam cu chipsuri, ciocolata sau chiar inghetata (cazul meu). Excesul de zahar si grasimi creste inflamatia in corp, iar acest lucru se traduce, printre altele, prin aparitia acneei.

Chiar daca stai toata ziua in casa si asta te scoate din minti, incearca sa nu abuzezi de junk food si zahar. Asigura-te ca mananci multe salate si fructe.

Foto: Instagram/Sara Sampaio