5 produse de ingrijire pe care ti-ai cheltuit banii inutil

1
De Teodora Tirca
3 ian. 2020

Ambalajele produselor de frumusete promit marea cu sarea, insa livreaza cu adevarat rezultate miraculoase? Exista cateva produse de ingrijire in care investesti inutil.

Pielea ta nu doar ca nu are nimic de castigat, insa poate chiar suferi de pe urma unor produse nepotrivite. Trebuie sa recunoastem ca de multe ori ambalajul irezistibil este cel care ne convinge sa cumparam un produs de infrumusetare: o sticluta frumoasa, un capac auriu, un ambalaj pastel care ne fura ochii… Sau, si mai rau, suntem seduse de mirosul unei creme de ingrijire, asa ca nu mai luam in calcul ingredientele de pe eticheta. Daca miroase bine, ne place!

Uitam, insa, ca parfumul puternic nu-i face decat rau pielii, asa ca e inutil sa-l consideram un factor decisiv atunci cand cumparam un serum sau o crema de ingrijire.

Pentru ca eu insami am facut greseala de a investi in produsele nepotrivite, iti explic mai jos de ce nu ar trebui sa arunci banii pe acestea cinci:

1. Tonerul „alcoolizat”

Din pacate, multe tonere de pe piata inca au foarte mult alcool in compozitie – principalul motiv pentru care multa vreme am ocolit acest produs. Chiar daca ai ten gras, chiar daca suferi de pori dilatati si acnee, sa nu cazi niciodata in capcana de a folosi un toner care miroase a alcool. E foarte important pentru pielea ta sa nu ia contact pe termen lung cu acest ingredient, pentru ca se va deshidrata si va capata un aspect imbatranit. Uita-te pe eticheta produsului si daca vezi „alcool denat.”, nu cumpara. Exista optiuni lejere care nu contin acest ingredient daunator. Un bun exemplu este aceasta lotiune tonica de la Kiehl’s:

Kiehl’s lotiune tonica fara alcool cu petale de galbenele, 185 lei, kiehls.ro

2. Serumurile si cremele fara ingrediente active

Ingredientele active sunt retinolul, acizii BHA sau AHA, enzimele cu rol de exfoliere, acidul hialuronic, niacinamida, ceramidele, antioxidantii (vitaminele C, E). Un serum sau o crema hidratanta buna nu trebuie sa le contina pe toate, insa daca niciunul dintre aceste ingrediente nu sunt pe eticheta, cel mai probabil platesti pentru emolientii precum glicerina sau untul de shea, care nu sunt „scumpe” sau nu justifica pretul piperat al unui produs. In plus, nu aduc nici beneficii semnificative tenului, ci doar ceva hidratare si protectie. Daca ai peste 26 de ani si te procupa prevenirea ridurilor sau petelor pigmentare, ar trebui sa folosesti creme si serumuri concentrate, care contin cel putin unul dintre ingredientele active de mai sus. Un serum bine formulat combina ingrediente de legatura, precum ceramide si glicerina, cu ingrediente care repara si regenereaza pielea (antioxidanti, retinol). Iata o optiune buna, in care merita sa investesti:

Paula’s Choice Skin Recovery Super Antioxidant Concentrate Serum, 195 lei, paulaschoice.ro

3. Serumuri si creme cu vitamina C ambalate in recipiente tip borcan

Vitamina C este printre cele mai instabile ingrediente active din serumurile tale. Daca ambalajul nu este un tub perfect opac, prin care sa nu treaca lumina, in scurt timp ea se va destabiliza si deteriora, astfel ca nu vei mai obtine beneficiile pe care le astepti. Pentru ca e un ingredient scump, ai mare grija sa nu-l cumperi in ambalaje tip borcan, care permit aerului si luminii sa patrunda din plin in interior si sa destabilizeze formula. In loc de asta, cumpara vitamina C in sticla sau tub opac:

The Ordinary Ascorbyl Tetraisopalmitate Solution 20% in Vitamin F, 93 lei, douglas.ro

4. Geluri de curatare scumpe, cu ingrediente active

Cine nu iubeste un gel de curatare luxurinat, pe a carui eticheta sunt trecute ingrediente prestigioase, precum retinolul sau acidul hialuronic? Mare atentie, insa: gelul de curatare nu este neaparat un produs in care sa investesti mult, pentru ca ingredientele respective nu vor avea timp sa patrunda in piele cat timp iti speli fata, mai ales ca multi dintre noi terminam aceasta operatiune in 30 de secunde.

Daca gelul tau de curatare contine acid salicilic, acid lactic, retinol etc. incearca sa-ti masezi tenul cu el mai mult timp – macar 60 de secunde. Chiar si-asa, doar o mica parte va patrunde in piele. Iti recomand, asadar, sa investesti mai mult in serumuri si creme care raman pe ten, si mai putin in gelurile pe care le clatesti cu apa. Ai nevoie doar de un produs bland, care curata eficient. Preferatul meu este acesta:

CeraVe gel de curatare spumant pentru piele normala/grasa, 37 lei, farmaciatei.ro

5. Scruburile abrazive

Scruburile care zgarie pielea n-ar trebui sa mai faca parte din rutina ta de ingrijire. Pe langa faptul ca pot provoca micro-fisuri care te imbatranesc prematur, acestea nici macar nu indeparteaza celulele moarte la fel de eficient precum acizii (acidul glicolic, salicilic). Alege un peeling chimic cu o combinatie de acizi, pe care sa-l folosesti de doua ori pe saptamana. Vei avea rezultate mai bune.

The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution, 39 lei, sephora.ro

Foto: Getty Images.