Studiu fara precedent – Oamenii de stiinta au gasit un mod de a elimina ridurile

1
De Roxana Dobrita
31 iul. 2018

Pielea ridata si caderea parului sunt doua dintre cele mai regretabile simptome ale inaintarii in varsta, dar un studiu nou sugereaza ca aceste manifestari tipice ale imbatranirii nu sunt neaparat permanente – si pot fi eliminate.

Noi experimente pe soareci arata ca tratand un dezechilibru mutational al functiei mitocondriale, acestia si-au recapatat, in doar cateva saptamani, fermitatea si alura tinereasca a pielii iar parul le-a crescut la loc.

“Din cate stim noi, aceste rezultate sunt fara precedent”, spune Keshav Singh, genetician la Universitatea Alabama din Birmingham.

Ce a implicat, mai precis, studiul

Unul dintre punctele principale ale cercetarilor anti-imbatranire este investigarea asa-zisei teorii de imbatranire mitocondriala, care spune ca mutatii in ADN-ul mitocondriei contribuie, in timp, la procesul de imbatranire si la aparitia bolilor cronice si patologiilor.

Pentru a investiga aceste mecanisme, Singh si colegii sai au modificat genetic soarecii, eliminandu-le ADN-ul mitocondrial.

Au facut asta adaugand doxicilina – un antibiotic – in mancarea si apa soarecilor. Aceasta a activat o mutatie care a cauzat o disfunctie si in cele din urma o eliminare a ADN-ului mitocondrial.

In opt saptamani, soarecii pana atunci sanatosi au dezvoltat numeroase schimbari fizice asociate cu imbatranirea: albirea si subtierea parului, ridarea pielii, letargie si miscari mai lente.

Dar odata ce nu au mai primit doxicilina si mitocondria a revenit la normal, soarecii si-au recapatat, in doar patru saptamani, sanatatea parului si a pielii. Mai precis, au revenit la aspectul sanatos anterior, inainte ca ADN-ul lor mitocondrial sa sufere mutatii – ceea ce inseamna ca mitocondria este un regulator reversibil al imbatranirii pielii si pierderii parului si ca prevenirea mutatiilor poate insemna descoperirea fantanii tineretii.

“Aceste rezultate confera o oportunitate fara precedent pentru dezvoltarea de strategii terapeutice si de preventie cu scopul imbunatatirii functiilor mitocondriale, lucru care inseamna ca ridurile si caderea parului pot fi tratate mult mai simplu si cu mult mai multa eficienta”, au explicat oamenii de stiinta din spatele studiului.

Foto: Instagram – Sara Sampaio