Cum ingrijiti corect tenul gras

1
De Maria-Anca Zarnescu
20 aug. 2018

Problemele tenului nu sunt niste noutati, fiecare dintre noi se confrunta cu ele, iar de cele mai multe ori pot aparea tot felul de situatii neplacute!

Tenul gras e mofturos si deloc simplu de ingrijit. Asa cum am mai spus in trecut, si eu sunt una dintre persoanele cu ten gras, care s-a confruntat de multe ori cu situatii neplacute sau incomode.

Cand ai tenul gras, machiajul rezista mai putin, fata devine lucioasa – si nu vorbesc despre acel glow modern -, iar pielea capata un aspect tern, lipsit de stralucire naturala si de vitalitate. Din fericire, exista cateva trucuri de ingrijire care va pot scapa de aceste probleme. Daca le urmati cu regularitate, veti obtine o piele echilibrata si sanatoasa.

Iata, asadar, cele mai eficiente metode de echilibrare a tenului gras, recomandate de Allure:

Alegerea gelului de curatare

Gelurile de curatare destinate tenului gras problematic contin, in general, acid salicic sau peroxid de benzoil. In timp ce acidul salicilic poate ajuta la deblocarea porilor si la reducerea aspectului uleios al tenului, peroxidul de benzoil poate fi prea dur, uscand in exces.

In general, medicii dermatologi recomanda folosirea unui gel de curatare bland, fara alcool, cu ingrediente simple, care ajuta la indepartarea impuritatilor si a urmelor de machiaj. Deoarece nu este un produs care ramane pe piele, ingredientele active, precum cele mentionate mai sus, nu vor avea timp sa actioneze. Asadar, daca ai un ten problematic, aplica tratamente cu acid salicilic sau peroxid de benzoil dupa spalarea tenului.

Exfolierea ajuta, dar nu o folositi in exces

Cand vorbim despre tenul gras, primul gand e sa folosim produse de curatare abrazive si matifiante, insa acestea pot face mai mult rau decat bine. Particulele abrazive dure cauzeaza zgarieturi microscopice pe piele, iar produsele care usuca excesiv determina pielea sa produca o cantitate mai mare de sebum, pentru a compensa.

Folositi, mai degraba, un exfoliant cu efect de purificare, evetual pe baza de argila sau carbune, care sa curete in profunzime porii, fara sa agreseze pielea.

Cat de des ar trebui sa exfoliati? O data pe sapatamana este suficient. Nu uitati sa folositi miscari delicate, circulare, pentru a evita iritarea pielii.

Tonerul echilibreaza productia de sebum

Daca exista un produs de ingrijire care va poate ajuta sa mentineti excesul de sebum sub control, acela este tonerul. Cele care contin acid glicolic contribuie la indepartarea celulelor moarte si la reechilibrarea pielii, conferind, in timp, un aspect sanatos si uniform. Aplicati-l pe piele cu o discheta demachianta, inainte de aplicarea serumurilor si cremelor hidratante.

Crema hidratanta si lotiunea cu factor de protectie nu trebuie evitatate

Rutina de ingrijire nu trebuie sa excluda crema hidratanta cu textura usoara, care trebuie aplicata dimineata, inainte de aplicarea machiajului, si seara, inainte de culcare. Seara puteti aplica si un serum lejer care sa contina ingrediente anti-imbatranire (antioxidanti, peptide, acid hialuronic).

Mai mult decat atat, nu uitati niciodata de lotiunile cu factor de protectie solara. Orice tip de piele este vulnerabil in fata radiatiilor solare, care produc pete pigmentare si imbatranire prematura. Pe timp de vara, recomand o crema cu SPF 30, care sa fie aplicata inainte de fondul de ten.

Adaptati rutina de machiaj la tipul de ten

Un machiaj reusit incepe, in primul rand, cu aplicarea unei baze potrivite tipului de ten. Cum am spus mai devreme, orice tip de piele are nevoie de hidratare – fie ea grasa sau uscata. In cazul de fata, aplicati inainte de machiaj o crema hidratanta lejera, cu textura de gel, insa alegeti una care nu contine alcool – in timp, acesta cauzeaza deshidratare si imbatranire prematura.

Optional, puteti introduce in rutina de machiaj un primer (baza de machiaj) cu proprietati de rafinare a porilor, pentru ca fondul de ten sa arate impecabil.

Textura fondului de ten este foarte importanta, deoarece un produs nepotrivit poate bloca porii. Pentru tenul cu exces de sebum recomand o textura usoara, fara ulei, care confera un aspect natural, fara sa incarce.

Pentru un machiaj durabil, fondul de ten mineral, sub forma de pudra, poate fi o varianta mai inspirata decat fondul de ten lichid. Mineralele lasa pielea sa respire, iar textura pudrata absoarbe excesul de sebum, conferind un aspect natural, uniform. In acest caz, recomand ca anticearcanul sa fie aplicat inainte de fondul de ten, acesta avand o textura cremoasa.

Daca nu puteti renunta la fondul de ten lichid, atunci alegeti unul „oil-free”, iar dupa aplicare asterneti o cantitate mica de pudra translucida, pentru a fixa machiajul si a reduce acel aspect lucios.

Foto: Shutterstock.com