Tot ce trebuie sa stii despre Bakuchiol, alternativa din plante pentru botox si retinol

1
De Denisa Toma
23 oct. 2018

Este numit „botox din plante” si „retinol natural”, dar chiar functioneaza?

„Bakuchiol (pronuntat ‘bacuciol’) este un oxidant natural care se gaseste in semintele de Psoralea Corylifolia, o planta originara din Asia de Est”, declara pentru fashionista.com Jesse Werner, fondatorul Whish, unul dintre primele branduri care a inclus acest ingredient in produsele sale.

„Studiile au confirmat ca backuchiol este un compus care actioneaza precum retinolul, dar fara sa aiba efectele negative ale retinolului”, adauga Werner. Cu alte cuvinte, backuchiol este o alternativa naturala pentru persoanele cu pielea sensibila si reactiva sau pentru cele care nu vor sa se loveasca de efectele secundare ale retinolului.

Ce este retinolul?

Un membru al familiei retinoizilor, care include toti derivatii vitaminei A, retinolul este considerat un ingredient minune pentru tratarea pielii, avand proprietati anti-imbatranire sau anti-acnee. Desi sunt derivati dintr-o forma naturala a vitaminei A, majoritatea retinoizilor sunt sintetizati intr-o oarecare masura.

Retinolul se gaseste in mod obisnuit in produse cosmetice pe care le poti cumpara din magazine, dar poate fi prescris in concentratii mai mari de medicul dermatolog.

„Atunci cand este aplicat pe piele, retinolul interactioneaza cu receptori speciali ai pielii si da nastere unei cascade biochimice care duce la activarea unor gene responsabile pentru controlul productiei de colagen si scaderea inflamatiei”, declara medicul dermatolog Neil Sadick. Rezultatul este o piele neteda, uniforma, cu aspect intinerit.

Dar retinolul are si dezavantaje: provoaca iritatie la nivelul pielii si nu poate fi folosit in timpul sarcinii.

Aproape toate persoanele care folosesc retinol trec printr-o etapa numita retinizare. Este o perioada de aproximativ patru saptamani in care apar simptome precum inflamarea, inrosirea, uscarea si decojirea pielii, care se manifesta pana cand pielea se adapteaza la tratament.

Dermatologii asigura ca aceasta faza este temporara si sigura, motiv pentru care retinolul este atat de popular. Dar pentru unele tipuri de piele, aceasta etapa dureaza mai mult timp, iar unele persoane se pot confrunta cu o iritatie cunoscuta drept dermatita retinoida.

Desi ingredientele derivate din produse naturale nu sunt intotdeauna mai putin iritante decat cele sintetice, ideea ca backuchiol ar putea fi o alternativa mai putin agresiva pentru retinol este una care provoaca entuziasm.

„Cautam cele mai eficiente ingrediente pentru a preveni si estompa ridurile si pentru a oferi fermitate pielii, iar de fiecare data ne intorceam la retinol. Cu toate acestea, retinolul nu este natural, este agresiv cu pielea si este o substanta instabila. Am cautat in toata lumea un ingredient natural si eficient care sa aiba aceleasi efecte ca retinolul si am descoperit pana la urma backuchiol”, declara Jesse Werner.

Cum functioneaza bakuchiol?

Bakuchiol nu functioneaza in acelasi fel precum retinolul, dar ofera rezultate similare. „Intr-un studiu efectuat intr-o perioada de 12 saptamani, concluziile au fost ca retinol si bakuchiol nu au asemanari structurale, dar cu toate acestea dezvolta o expresie similara la nivelul genelor si proteinelor cu efect antiimbatranire”, adauga Jesse Werner.

Cu alte cuvinte, bakuchiol reduce vizibil liniile fine, ridurile si acneea, fiind considerat o alternativa pentru retinol.

De asemenea, acest ingredient are si cateva avantaje fata de retinol, in afara faptului ca este o alternativa naturala. Bakuchiol nu provoaca efecte secundare precum uscarea, iritarea si inrosirea pielii.

De asemenea, este fotostabil, ceea ce inseamna ca nu se degradeaza sub influenta luminii, asa cum se intampla in cazul retinolului, care devine mai putin eficient. Bakuchiol isi pastreaza proprietatile active chiar sub actiunea directa a razelor solare.

Daca iti place sa-ti faci masti naturale acasa, poti incerca folosirea pudrei din seminte de bakuchi. Nu este acelasi lucru ca si bakuchiol, acesta fiind un compus extras din seminte, folosind un solvent.

Dar daca preferi sa beneficiezi de efectele bakuchiolului sub forma produselor cosmetice, acest ingredient incepe sa fie folosit de tot mai multi producatori. A inceput sa fie inclus in formulele produselor cosmetice in anul 2014, iar de atunci popularitatea sa a crescut constant.

Iata cateva produse care-l au in compozitie.

Crema pentru noapte Ole Henriksen Goodnight Glow Retin-Alt Sleeping Creme, 223,99 lei, sephora.com

Masca antioxidanta Boscia Matcha Magic, 155 lei, amazon.com

Ulei de noapte StriVectin STAR Light Retinol, 404 lei, strivectin.com

Tratament Lancer Advanced Retinol, 414,97 lei, nordstrom.com

Foto: Instagram – Julia Kuzmenko McKim