4 tratamente faciale non-chirurgicale pentru fermitate si estomparea ridurilor

1
De Teodora Tirca
27 ian. 2023

Traim vremuri in care aproape orice e posibil. Insa daca nu vrei sa apelezi la bisturiu pentru a-ti mentine aspectul tanar, exista alte metode eficiente, recomandate chiar de medicii dermatologi.

Ceea ce te salveaza in primul rand si amana necesitatea unor proceduri mai ample este o rutina corecta de ingrijire, aplicata cu regularitate. Ofera-le timp suficient produselor pentru a functiona si ia in considerare faptul ca dupa 30 de ani trebuie sa folosesti constant ingrediente anti-aging, precum peptide, retinol, niacinamide, acizi AHA si BHA, vitamina C. Iar crema de protectie solara pentru fata, gat si decolteu este obligatorie daca vrei sa previi imbatranirea – cu cat incepi mai devreme sa o folosesti zilnic, cu atat mai tanara vei arata la 40 sau la 50 de ani.

Abia dupa ce ti-ai stabilit o rutina eficienta de ingrijire, te poti gandi si la tratamente profesionale, pe care sa le faci in cabinetul medicului dermatolog sau la un estetician certificat. Interventiile chirurgicale ofera cele mai dramatice rezultate, dar nu sunt pentru oricine. Poti apela la metode mai soft, care imbunatatesc vizibil fermitatea si elasticitatea pielii, tinand ridurile la distanta.

1. Radiofrecventa si ultrasunete

Potrivit medicului dermatolog Lara Devgan, tratamentul de fermitate cu radiofrecventa trimite unde radio sub piele pentru a stimula productia de colagen si elastina. Pe langa acest tip de tratament, Roy Geronemus, directorul Laser & Skin Surgery Center din New York si profesor clinic de dermatologie in  cadrul NYU Medical Center din New York City spune pentru Allure ca ultrasunetele sunt o alta metoda care merita luata in considerare, deoarece incurajeaza de asemenea productia de colagen.

Desi ai putea asocia ultrasunetele cu monitorizarea sarcinii, folosirea acestora pentru intinerirea pielii este diferita. Un dispozitiv cu ultrasunete este aplicat peste o zona tinta cu un fascicul concentrat de energie pentru a crea caldura in derm, stimuland astfel productia de colagen. Dupa cateva sedinte, pielea va deveni vizibil mai ferma. Este un tratament bun mai ales daca observi ca te confrunti cu piele „lasata” la nivelul fetei.

Cea mai eficienta metoda de a incetini imbatranirea creierului

2. Microneedling

Dr. Rosemarie Ingleton crede ca tratamentele nechirurgicale ajuta la reducerea aspectului pielii lasate si mentioneaza microneedling-ul ca procedura care a dat rezultate pentru pacientii ei, relateaza Allure. Microneedlingul este un proces prin care ace foarte mici creeaza perforatii in miniatura in piele pentru a stimula productia de colagen. Potrivit dr. Ingleton, utilizarea unei proceduri de microneedling in combinatie cu radiofrecventa ofera rezultate impresionante de fermitate si intinerire.

„Dispozitivele de microneedling creeaza intepaturi minuscule in piele, prin care se introduc si substante active anti-aging, cum ar fi vitamina A si vitamina C”, explica specialistul. Acum exista aparate care pot utiliza in acelasi timp radiofrecventa, insa medicul avertizeaza ca „trebuie luate precautii speciale atunci cand se efectueaza pe piele mai inchisa la culoare”, din cauza susceptibilitatii mai mari de hiperpigmentare. Indiferent de nuanta pielii, medicii dermatologi sfatuiesc sa eviti expunerea directa la soare cateva saptamani dupa microneedling sau orice alta procedura care cauzeaza inflamatie temporara.

3. Lasere

Expertii cred ca tratamentul cu laser este benefic pentru piele din mai multe puncte de vedere, desi nu toti sunt de acord ca este eficient pentru cresterea fermitatii. Laserul – care inseamna Amplificarea luminii prin emisie stimulata de radiatii – foloseste un fascicul mic de lumina focalizat pentru a stimula productia de colagen.

De exemplu, Dr. Devgan crede in puterea laserului de a „strange” pielea si de a oferi un look mai ferm. Caldura creata de laser stimuleaza formarea de colagen, intinerind pielea.

Dermatologul Paul Jarrod Frank considera ca laserul este important pentru alte terapii de imbunatatire a aspectului pielii. „Laserele sunt cele mai bune pentru indepartarea daunelor solare, a capilarelor sparte si a melasmei, nu neaparat pentru fermitate”, explica el pentru Allure. „Cu toate acestea, eliminarea semnelor de imbatranire cauzate de radiatiile solare va imbunatati drastic calitatea si textura pielii.”

4. Fillere injectabile

Daca nu ti-e frica de ace si vrei sa vezi rezultate mai rapide, poti lua in considerare si fillerele, cu conditia sa mergi la un medic care stie ce face si care te ajuta sa obtii un efect natural.

Fillerele cu acid hialuronic precum Juvéderm si Restylane ajuta la restabilirea volumului facial, care este afectat de pierderea de colagen pe masura ce inaintam in varsta, explica pentru Allure Dr. Ingleton. „Unele dintre aceste produse cu acid hialuronic au capacitatea nu numai de a adauga volum, ci si de a ridica zonele lasate de pe fata, in functie de produsul utilizat si de tehnica de injectare a medicului”, spune ea.

8 tinute superbe pe care sa ti le cumperi de la reducerile de iarna

Dr. Devgan mentioneaza, de asemenea, potentialele beneficii ale fillerelor pentru a „construi aspectul unei structuri osoase mai bune, care sustine tesuturile suspendate pentru a oferi un efect de fermitate si intinerire”. Voluma este un exemplu de filler cu acid hialuronic aprobat de FDA pentru utilizare in zona pometilor.

La fel ca toate procedurile non-chirurgicale, fillerele trebuie repetate din cand in cand pentru a pastra efectul dorit. Majoritatea expertilor spun ca frecventa variaza in functie de persoana, dar, in general, la fiecare sase luni vei avea nevoie de o noua sedinta.

Foto: Instagram/@lorena