Uleiul de pracaxi este aur lichid pentru suvitele tale: cum il folosesti ca sa obtii par de vedeta

Denisa Toma1
De Denisa Toma
6 apr. 2020

Nimic nu transforma parul uscat si lipsit de stralucire asa cum o face un ulei hidratant pentru par. Iar in prezent nu este deloc dificil sa gasesti un ulei natural care poate face minuni pentru parul tau.

Printre optiuni se numara uleiul de cocos, jojoba, argan, ricin, iar lista poate continua. Dar mai exista un tip de ulei care vine sa completeze aceasta lista precum cireasa de pe tort.

Este vorba despre uleiul de pracaxi, un ulei bogat in vitamine care are efecte de-a dreptul miraculoase asupra parului: il hidrateaza, reface varfurile degradate si stimuleaza cresterea.

Ce trebuie sa stii despre uleiul de pracaxi:
  • Tip de ingredient: ulei cu efect hidratant si emolient
  • Principalele beneficii: hidrateaza parul uscat, stimuleaza cresterea parului, fortifica parul degradat
  • Cine ar trebui sa-l foloseasca: Oricine vrea sa-si hidrateze parul, in special persoanele care au parul cu fir gros, aspru sau scalp uscat
  • Cat de des poate fi folosit uleiul de pracaxi: utilizat simplu, uleiul de pracaxi poate fi aplicat in catitati mici, pe par si scalp, de cateva ori pe saptamana.
  • Functioneaza cel mai bine in asociere cu: balsamurile cu clatire si cele leave-in, desi poate fi folosit si simplu.

6 greseli pe care le faci dupa ce iti vopsesti parul

Ce este uleiul de pracaxi?

Uleiul de pracaxi este extras din arborele numit Pentaclethra macroloba care creste in zonele tropicale. Pentru ca are una dintre cele mai mari concentratii de acid behenic (un acid gras cu efect hidratant si protector atunci cand este folosit pentru ingrijirea pielii si parului), este inclus adesea in produse cosmetice. Uleiul de pracaxi este ideal pentru persoanele care au parul cu fir gros, aspru sau cret si poate fi utilizat simplu sau poate fi inclus in formulele sampoanelor, balsamurilor de par si ale produselor de styling.

Ulei de pracaxi extravirgin, 17 lei, biopur.ro

Care sunt beneficiile uleiului de pracaxi?

Specialistii considera ca uleiul de pracaxi este un ingredient care va deveni tot mai popular datorita beneficiilor sale extraordinare pentru par si piele. Iata ce proprietati are:

Hidrateaza intens

Pentru piele, uleiul de pracaxi stimuleaza productia de colagen si ofera hidratare. Acelasi efect hidratant il are si asupra parului. Acizii grasi continuti de acest tip de ulei sunt deosebit de benefici pentru cei care au parul ondulat, uscat sau aspru.

Cele mai bune 6 suplimente care ajuta parul sa creasca mai repede si mai sanatos

Protejeaza parul

Uleiul de pracaxi poate proteja fibra capilara impotriva degradarii, fie ca este vorba de efectele soarelui, poluarii sau ale substantelor chimice din vopsele sau alte produse de styling. Pentru ca este atat de bogat in acizi grasi, protejeaza in acelasi timp parul de pierderea apei din interiorul firelor si de degradarea cheratinei, proteina din care este compus parul.

Netezeste firele rebele si ofera stralucire

Efectele uleiului de pracaxi se vad imediat: parul devine mai neted si mai stralucitor. „Dupa folosire parul isi recapata elasticitatea, devine mai moale si mai usor de coafat si pieptanat”, declara hairstilistul Giovanni Vaccaro pentru byrdie.com. Acest tip de ulei este excelent pentru persoanele care vor sa-si intinda parul, este de parere specialistul.

Trateaza matreata

„Uleiul de pracaxi poate fi salvator pentru scalpul foarte uscat datorita acidului lignoceric din compozitia sa”, spune Vaccaro. „Ajuta la protejarea si regenerarea pielii care are nevoie de atentie deosebita, asa cum este pielea scalpului, care este predispusa la uscare si la aparitia matretii”, adauga specialistul.

9 solutii simple pentru a oferi mai mult volum parului rar

Stimuleaza cresterea parului

Pentru ca poate fi folosit pentru masajul scalpului, uleiul de pracaxi imbunatateste circulatia sanguina, ceea ce stimuleaza cresterea parului. In acelasi timp are efect intens hidratant pentru scalp.

Efectele secundare ale uleiului de pracaxi

„La fel ca in cazul oricarui ulei, trebuie sa te asiguri ca nu aplici atat de mult incat sa blochezi foliculii de par. Moderatia este cheia succesului cand vine vorba de ingrijirea parului”, spune specialistul. Este de preferat sa aplici cate putin si sa mai adaugi daca este necesar in loc sa aplici de prima data prea mult.

Cum sa folosesti uleiul de pracaxi

Daca folosesti ulei pur de pracaxi il poti aplica pe par seara, inainte de culcare, ca pe un tratament pentru par pe timp de noapte, iar dimineata sa te speli pe cap. Sau poti sa aplici numai cateva picaturi dupa ce te-ai spalat pe cap, inainte de a te usca cu foehnul, pentru ca rezultatul sa fie un par stralucitor si neted. De asemenea, ai putea sa adaugi cateva picaturi de ulei de pracaxi in balsamul tau de par pentru a-i potenta efectele hidratante.

Foto: Instagram/Miranda Kerr