Cu cati bani poti trece la aeroport fara sa incalci legile

1
De Cristina Tudor
6 nov. 2020

In zilele noastre cei mai multi oameni prefera sa tina banii in siguranta, in conturile bancare, mai ales ca putine mai sunt locurile in care sa nu poti plati cu cardul sau cu telefonul mobil, daca ai aplicatia instalata.

Sunt insa si nostalgici ai banului cash, din portofel sau oameni care, din varii motive, prefera sa nu treaca banii prin banca. Este si cazul multora dintre cei care muncesc in strainatate si care atunci cand se intorc in Romania vin cu sume importante. Asa ajung unele persoane sa se intrebe cu cati bani poti trece la aeroport si care ar fi pedeapsa daca nu se respecta legea.

Cu cati bani poti trece la aeroport daca circuli in UE sau in afara ei

Pentru plecarea din Romania lucrurile sunt foarte simple si stabilite prin Hotarare de Guvern in regulamentul de aplicare al Codului Vamal al Romaniei. Astfel, daca ai la tine lei in valoare mai mare de 1.000 de euro esti nevoit sa declari acesti bani. Declaratie trebuie sa dai si daca ai valuta in valoare egala sau mai mare de 10.000 de euro, indiferent de moneda in care sunt banii, daca te deplasezi intr-o tara membra a Uniunii Europene sau vrei sa intri sau sa iesi de pe teritoriul UE. Este nevoie sa mentionezi in declaratie suma totala de bani detinuta, provenienta acestora, destinatarul in cazul in care banii trebuie sa ajunga in posesia altei persoane si modul in care vor fi utilizati acei bani. Declaratia trebuie depusa la birourile Vamii in momentul in care treci frontiera, formularele putand fi ridicate tot de la agentii vamali.

Care sunt riscurile daca nu declari sumele reale

Oricat de hilar ar parea, este important sa iei extrem de in serios acest lucru pentru ca nedeclararea sumelor de acest gen sau declararea unor sume false va fi santionata contraventional, iar banii nedeclarati vor fi confiscati.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.