Cum alegi o lumanare parfumata de calitate, care nu-ti va da dureri de cap

lumanare parfumata de calitate
1
De Roxana Dobrita
10 apr. 2019

Toti ne dorim o casa care miroase frumos, motiv pentru care lumanarile parfumate sunt atat de populare. Dar e important sa le alegi cu grija, pentru ca ceara si ingredientele din aceasta iti pot pune in pericol sanatatea.

Ador lumanarile parfumate! De fiecare data cand intru intr-un magazin de decoratiuni interioare sau intr-o parfumerie, imi bag nasul in toate propunerile si nu plec fara macar una pe care sa o adaug la colectie.

Pana nu demult, obisnuiam sa nu pun prea mare pret pe calitatea lumanarii (sincer, nici nu stiam ca unele sunt mai bune ca altele, ci doar ca unele pur si simplu miros mai bine, si asta e oricum un lucru subiectiv) si cumparam exclusiv din ratiuni estetice si olfactive.

Dar recent am dat peste un truc care te ajuta sa alegi o lumanare parfumata de calitate, care nu-ti va da dureri de cap din cauza ingredientelor toxice din compozitie.

Foarte multe lumanari sunt confectionate dintr-un amestec de ceara de soia si parafina, o materie prima derivata din petrol. Lumanarile 100% din ceara de soia nu-ti afecteaza deloc sanatatea, in vreme ce produsele cu prea multa parafina tind sa emita fum toxic, iar expunerea prelungita la acesta poate contribui la afectarea creierului, plamanilor si sistemului nervos central.

Ce efecte au si de ce iubim lumanarile parfumate

Ca sa te asiguri ca nu aduci in casa un produs ce-ti face mai mult rau decat bine, fa urmatorul test.

Lumanarile care contin cantitati considerabile de parafina sunt usor de identificat. Tot ce trebuie sa faci este sa le atingi si sa verifici ceara. Cu mici exceptii, in general lumanarile din parafina sunt moi, uleioase si translucide la atingere. Ceara din soia, insa, este tare si opaca. Ca regula generala, cu cat e mai multa soia in lumanare, cu atat e mai tare ceara la atingere.

Ca sa testezi lumanarea, trece-ti degetele pe suprafata acesteia, apasand usor. Daca degetul tinde sa intre in ceara, asta inseamna ca cel mai probabil lumanarea nu are prea multa ceara de soia, ci mai degraba o cantitate considerabila de parafina.

Atentie! E important totusi sa faci un pic de research inainte si sa verifici ingredientele de pe cutie, pentru ca exista si rare exceptii cand lumanarile din soia sunt mai moi.

Pana nu demult, cand aveam dureri de cap din cauza lumanarilor parfumate pe care le ardeam in casa, credeam ca de vina e parfumul din compozitie, dar acum stiu ca principalul vinovat este petrolul emis din parafina si am mare grija cand le aleg.

Simt o diferenta majora in starea mea de spirit generala atunci cand aprind o lumanare parfumata de buna calitate, care doar ma relaxeaza, fara efecte adverse ascunse.

Foto: Shutterstock.com