Cum sa recunosti un program de wellness inselator: 5 semne ca ai de-a face cu un produs toxic

1
De Irina Constantin
31 aug. 2021

La o simpla cautare pe Google, gasesti zeci sau chiar sute de programe care iti promit transformare totala.

Dezvoltare personala, self help, psihologie, slabire rapida sau toate la un loc, intr-un singur program de wellness. In prezent, daca vrei sa investesti intr-un produs de acest tip, vei fi chiar coplesita de varietate. Pare ca exista un program perfect pentru oricine!

Cu toate acestea, multe dintre produse sunt inselatoare. Cum iti dai seama care merita banii si atentia ta si care este, pur si simplu, un produs tip scam?

5 semne ca ai de-a face cu un program de wellness inselator si toxic

1. Iti promite lucruri imposibile sau nerealiste

Vei slabi 10 kilograme in doar 10 zile. Ti se va schimba viata radical intr-o saptamana. Vei reusi sa-ti rezolvi cele mai adanci traume in doar cateva sedinte. Vei avea abdomenul plat antrenandu-te doar 14 zile.

In mod sigur, ai auzit toate aceste promisiuni sau alte versiuni asemanatoare. Daca ti se pare ca suna prea bine ca sa fie adevarat, probabil ca… asa si este!

2. Critica alte abordari sau programe

„Abordarea noastra este cu adevarat eficienta, nu ca…” sau „Programul nostru da rezultate, spre deosebire de altele”. Daca programul pe care vrei sa-l cumperi critica alte produse sau le face reclama negativa pentru a se promova pe ele insele, stai departe.

Un program cu adevarat bun nu injoseste niciodata alte programe, alti traineri sau alti terapeuti. Este de ajuns sa vorbeasca despre propriile metode si rezultate.

3. Sustine ca este singura solutie existenta pentru problema ta

Este normal ca persoanele ce vand un program sa il promoveze si sa apeleze la tactici de marketing. Daca nu ar face-o, probabil ca nici nu ar putea ajunge la tine sau la alti oameni care au nevoie de el.

Cu toate acestea, daca un program de wellness sustine ca reprezinta unica solutie existenta, cu siguranta exagereaza. Mai mult, s-ar putea sa fie mai mult marketing decat eficienta reala.

4. Nu iti ofera instrumente, ci solutii care te fac sa depinzi de program pe termen lung

Un program de wellness eficient, prin care creatorul sau isi doreste sa te invete cum sa duci o viata mai buna, se bazeaza pe tactici, metode si exercitii practice pe care, odata ce le inveti, le poti aplica ori de cate ori ai nevoie de ele.

Pe de alta parte, un program inselator iti va vinde lucruri de care sa depinzi intotdeauna. Mai mult, iti va cere sa investesti sume si mai mari, cu promisiunea ca vei primi din ce in ce mai multe beneficii – bineinteles, atat timp cat ramai dependent!

5. Sustine ca reprezinta solutia universala, iar daca nu functioneaza in cazul tau, este doar vina ta

Probabil ca nu exista niciun program care sa se potriveasca absolut oricui. De fapt, unele programe chiar returneaza banii persoanelor care nu s-au regasit in metoda sau care au simtit ca exercitiile propuse nu sunt pentru ele.

In cazul in care creatorul programului da vina pe tine pentru faptul ca „nu ai reusit” sa evoluezi cu ajutorul sau, este un semn clar ca ai de-a face cu un program de wellness inselator. Stai departe si incearca sa gasesti un program care sa te sustina in mod real!

Foto: Instagram/@camilacoelho