Cum se indragostesc barbatii: 6 diferente fata de femei

1
De Maria Constantin
22 oct. 2019

In general, dragostea e dragoste, oricum ai privi-o. Dar exista diferente intre modul in care se indragostesc femeile si barbatii. De exemplu, cine crezi ca se indragosteste mai repede? Si cine spune mai intai „Te iubesc“?

Sunt atat de multi factori care intervin in felul in care ne indragostim si in care traim iubirea, incat nu-i deloc surprinzator ca barbatii si femeile pot sa simta diferit aceasta experienta.

De cele mai multe ori, iubirea e imprevizibila, greu de definit si de incadrat in reguli, iar asta o face dificil de cercetat. Femeile si barbatii se pot exprima diferit si pot experimenta altfel lucrurile, dar, in cele din urma, dragostea ramane dragoste, iar genul nu joaca mereu un rol. Insa unele modele ies in evidenta si pot fi analizate.

„E greu de studiat… indragostirea, din cauza naturii subiective a acestei experiente. Dovezile stiintifice sugereaza ca barbatii si femeile se deosebesc in exprimarea emotiilor si in descrierea a ceea ce cred despre asta”, explica Dr. Danielle Forshee pentru Bustle. Iar daca incerci sa creionezi niste linii in care sa incadrezi procesul de indragostire in functie de gen, e si mai complicat, scrie site-ul citat.

In fond, genul este doar un sablon generic, fiindca orice persoana poate avea alte experiente. In dragoste nu exista reguli, dar stiinta a descoperit cateva tendinte interesante care merita analizate. Iata ce cred cercetatorii despre modul in care se indragostesc femeile si barbatii:

1. Barbatii se indragostesc mai repede

„Un studiu recent a descoperit ca barbatii tind sa se indragosteasca si sa-si exprime sentimentele mai repede decat femeile, desi se crede ca femeile se indragostesc mai usor”, arata Jonathan Bennett si David Bennett, fondatorii site-ului Double Trust Dating.

Chiar daca filmele si cultura populara ne induc ideea ca femeile sunt mai romantice si cad mai repede in mrejele iubirii, in realitate barbatii sunt primii. Si asta din motive legate de biologie. „Autorii studiului au conchis ca este logic, fiindca, din motive ce tin de evolutie, femeile trebuie sa fie mai atente cand se indragostesc de cineva”, arata cercetatorii, explicand ca barbatii au mai putin de pierdut cand fac acest pas. Desigur, nu este cazul tuturor si poate ca asta nu mai e valabil azi, dar este ceva care trebuie luat in considerare”.

2. Barbatii spun primii „Te iubesc”

Studiul arata ca barbatii care incep o relatie spun „Te iubesc” inaintea femeilor. Desi se considera ca femeile sunt mai romantice, raspunsurile participantilor la studiu au indicat ca barbatii se indragostesc mai repede si isi exprima sentimentele inaintea femeilor.

Din nou, biologia joaca un rol: ca urmare a procesului de evolutie, femeile privesc dragostea mai pragmatic si cu mai multa atentie. Nu-i neaparat o regula cvasigenerala, mai ales in societatea moderna, insa reprezinta un model fixat de evolutie care nu poate fi negat, arata autorii studiului.

3. Femeile spun de mai multe ori „Te iubesc”

Cand cuplul s-a format, femeile spun mai frecvent „Te iubesc”. Potrivit stiintei, aceasta declaratie inseamna mai mult pentru ele decat pentru barbati. „Daca barbatii inteleg ca femeilor li se pare romantic <<te iubesc>>, le pot spune ceea ce vor ele sa auda pentru ca relatia sa avanseze”, explica Forshee. Dar ar spune-o doar pentru ca asa vor ei? Mai degraba nu.

Din nou, biologia are un raspuns: „Dintr-o perspectiva evolutionista, femeile care spun <<te iubesc>> isi comunica atasamentul si ar putea avea de castigat din asta pentru ca transmit ca vor sa fie cu partenerul lor. Iar acest lucru ajuta in procesul de reproducere”, arata Forshee.

4. Femeile sunt mai concentrate pe relatie

Desi toti suntem diferiti, genul conteaza in dragoste. Un studiu a aratat ca baietii adolescenti se indragostesc mai usor si de mai multe ori, de mai multe fete. In schimb, fetele tind sa fie atrase de mai putini baieti, arata Jonathan si David Bennett.

Desigur, asta nu inseamna automat ca toate femeile sunt atrase de un singur barbat, in timp ce barbatii se indragostesc de fiecare femeie pe care o vad; totul depinde de fiecare individ, de preferintele sale si de multe altele. Dar e o idee care merita luata in seama.

5. Femeile ies mai putin in evidenta cand se indragostesc

Cand un barbat este indragostit, afli foarte usor. Pentru o femeie, procesul dureaza mai mult, iar barbatii sunt si mai predispusi la fenomenul dragostei la prima vedere, fara sa stea sa analizeze prea mult situatia. In schimb, femeile sunt mai analitice in aceste situatii si au nevoie de mai multe informatii.

Deloc surprinzator, si aceasta diferenta are legatura cu biologia. Potrivit studiilor asupra creierului uman, barbatii tind sa fie mai directi si mai vizuali.

6. Barbatii simt mai mult ca iubirea nu este reciproca

Sunt atat de multi factori care intervin in felul in care ne indragostim si in care traim iubirea, incat nu-i deloc surprinzator ca barbatii si femeile pot sa simta diferit aceasta experienta. Un studiu realizat in 2010 de Andrew Galperin si Martie Haselton la University of California din Los Angeles, a aratat ca barbatii simt mai mult ca iubirea lor nu este impartasita, ceea ce indica faptul ca ei se indragostesc mai usor. Raspunsul intarziat al partenerelor poate fi o cauza a acestei probleme.

Cercetatorii au descoperit si faptul ca, pentru barbati, supraestimarea atractiei sexuale a unei femei este legata de faptul ca ei se indragostesc mai repede. Si acest lucru explica de ce barbatii simt mai mult ca iubirea lor nu este impartasita.

Foto: Instagram/