Daca esti o persoana anxioasa, relatia ta de iubire va fi afectata. Ce e de facut?

1
De Irina Constantin
15 nov. 2021

Anxietatea nu te afecteaza doar pe tine, ci influenteaza si relatiile tale cu cei dragi.

Cand experimentezi des anxietatea, starile tale ii pot afecta si pe cei din jur. Iar cand te afli intr-o relatie amoroasa, poate fi extrem de greu ca aceasta sa ramana „intacta”. Mai ales daca problemele nu sunt comunicate si intelese.

Anxietatea in relatie poate face ravagii, daca nu este constientizata si gestionata corect. De aceea, trebuie sa stii ce efecte poate avea aceasta si cum le poti preveni.

Anxietatea in relatie – Cum te afecteaza pe tine si pe partener?

Anxietatea te poate face sa fii irascibila, acida si violenta fata de persoana iubita

Deseori, anxietatea te poate transforma intr-o persoana extrem de irascibila, de nervoasa si chiar violenta in limbaj. Motivul din spatele acestor manifestari este teama. Teama de a nu fi respinsa, teama de a nu te face de ras intr-un context social si multe alte frici generate de anxietate.

Prin urmare, cand te simti suprastimulata, amenintata sau stresata, poti avea tendinta de a-ti „revarsa” starile pe cea mai apropiata persoana, fata de care te simti cel mai confortabil: partenerul tau.

Inainte sa te lasi dusa de val si sa reactionezi la cald, respira adanc atunci cand observi ca urmeaza sa te comporti nepotrivit. Incearca sa iti descarci frustrarile altfel – prin sport sau cu ajutorul unui jurnal. Sunt metode mult mai constructive, atat pentru tine, cat si pentru binele relatiei tale.

Cum faci diferenta intre o persoana negativa si toxica si o persoana care doar are o perioada dificila

Anxietatea te poate determina sa anulezi planuri si sa pari dezinteresata

Cand anxietatea face parte din viata ta, stii ca aceasta te poate face sa amani, sa reprogramezi sau chiar sa anulezi definitiv o multime de lucruri.

Ai stabilit sa iesi cu iubitul tau la o cina, dar anxietatea si-a facut aparitia pe nepregatite? Primul impuls este sa anulezi. Trebuia sa ii cunosti prietenii partenerului, dar anxietatea te-a coplesit cu doar o ora inainte de eveniment? Cu siguranta, vei dori sa anulezi totul si sa te retragi.

In aceste circumstante, chiar daca intentiile tale sunt cele mai bune, poti parea dezinteresata si neserioasa in fata unui partener, mai ales daca acesta nu te cunoaste inca foarte bine.

Asadar, daca simti nevoia sa te retragi, incearca mai intai sa iti exprimi ingrijorarile fata de partener. Puteti gasi impreuna o solutie sau, daca totul este prea coplesitor, puteti amana iesirea, insa nu fara ca el sa inteleaga motivele tale si sa nu perceapa gresit mesajul.

Poti parea „needy” foarte usor din cauza anxietatii

O persoana cu anxietate generalizata va avea nevoie constant de remindere ca este iubita si apreciata. In caz contrar, isi va crea in minte cele mai pesimiste scenarii. Cu siguranta, stii despre ce vorbim.

Anxietatea in relatie te poate pune intr-o postura care nu te reprezinta, dar de care poate fi foarte greu sa scapi. Cand esti anxioasa, poate parea ca ai mereu nevoie de ceva si ca, orice ar face celalalt, nu este suficient.

Pentru a evita acest efect, asigura-te ca iti comunici nevoile intr-un mod calm, explicandu-i partenerului care sunt necesitatile tale reale si ce tine mai mult de anxietatea pe care o resimti constant. Sinceritatea si deschiderea amandurora este extrem de importanta!

Foto: depositphotos.com