Drumul printre stele: Cele mai bune 10 filme din toate timpurile despre calatoria in spatiu

1
De Maria Constantin
6 oct. 2019

O buna parte din genul Science Fiction este dedicata acestui vis urias al omenirii: calatoria in Univers. Iar acum, dupa spectacolul superb pe care il ofera „Ad Astra“, putem privi inapoi, spre filmele care ne-au deschis drumul catre stele.

De la primul SF, productia epica de numai 18 minute „A Trip To The Moon”, pana la complexul „First Man”, aventurile calatoriilor prin Univers au fascinat publicul cinefil de-a lungul anilor, titluri precum „Star Trek” si „Total Recall” devenind rapid fenomene inegalabile.

Ce trebuie sa stii inainte sa vezi filmul „Ad Astra“: Brad Pitt singur in Univers, in cautarea unui Dumnezeu absent

Intr-un top al celor mai bune filme despre calatoria in spatiu realizat de Screen Rant, cele mai multe titluri sunt productii de fictiune, dar aproape toate se bazeaza pe date stiintifice. Cu ajutorul unor oameni de stiinta valorosi, precum Kip Thorne si Carl Sagan, aceste productii memorabile au pastrat actiunea in limite credibile.

10. „2001: A Space Odyssey“

Pentru cei mai multi fani ai genului, capodopera lui Stanley Kubrick reprezinta superlativul in materie de film SF. Scris cu unul dintre cei mai mari autori de science fiction, Arthur C. Clarke, si bazat pe nuvela acestuia, „The Sentinel”, „2001: A Space Odyssey” a fost ceva cum nu s-a mai vazut pana in acel an, 1968.

Orice ati crede despre scenariul sau despre tema acestui film, frumusetea lui vizuala si multe dintre scene inca ne fascineaza, la peste 50 de ani dupa ce acestea au fost realizate si au influentat multe productii.

9. „Interstellar“

Unul dintre numeroasele filme inspirate de „Odiseea spatiala” a lui Kubrick este productia regizata de unul dintre marii lui admiratori, Christopher Nolan. Actiunea din „Interstellar” se desfasoara intr-un viitor nu foarte indepartat, cand aproape toate resursele de hrana de pe Pamant sunt epuizate. Un fost pilot, Cooper (Matthew McConaughey), trebuie sa gaseasca in Univers un alt loc in care omenirea sa se mute.

8. „The Martian“

Cum ar fi fost daca o intreaga echipa ar fi incercat sa-l gaseasca pe Tom Hanks inapoi acasa in „Castaway” („Naufragiatul”)? In „The Martian” despre asta este vorba – Matt Damon e un astronaut (Mark Watney) ramas singur pe Marte.

Dupa ce calculeaza ca trebuie sa supravietuiasca patru ani pana la urmatoarea misiune care va ajunge pe Marte, Mark trece la treaba si isi face o ferma in care planteaza cartofi. Apoi reuseste sa anunte NASA ca inca este in viata si face tot posibilul sa se intoarca acasa.

7. „The Right Stuff“

Cu totii stim imaginile in slow motion cu astronautii care se indreapta spre naveta spatiala, gata sa porneasca in misiune. Acele secvente au putut fi vazute pentru prima oara in „The Right Stuff”.

Filmul spune povestea unor piloti din armata, inclusiv a astronautului John Glenn, care au contribuit la testele programului spatial american care a generat Proiectul Mercury, prima misiune a Statelor Unite avand ca obiectiv trimiterea unui echipaj uman in spatiu.

6. „Apollo 13“

Ed Harris a facut un rol bun ca astronaut in „The Right Stuff”, iar Ron Howard l-a ales pe el sa fie directorul de zbor Gene Kranz din „Apollo 13”.

Filmul prezinta povestea adevarata a celor trei astronauti (interpretati de Kevin Bacon, Bill Paxton si Tom Hanks) trimisi spre Luna. Cand o explozie are loc la bord, intoarcerea spre casa in siguranta devine o misiune imposibila.

5. „Gravity“

Sa te pierzi in infinitul spatiului suna terifiant. Mai ales daca naveta ta a fost distrusa si nu mai ai unde sa te retragi. Un astronaut veteran, Matt Kowalski si colega lui, Dr. Ryan Stone, se afla la bordul lui Explorer, avand misiunea de a repara telescopul Hubble.

Misiunea ia alta turnura cand naveta lor este avariata de deseuri spatiale, fortandu-i sa se indrepte spre o statie spatiala pentru a gasi o cale de se intoarce pe Pamant. Dar pentru asta trebuie sa actioneze rapid si precis.

4. „Contact“

Bazat pe nuvela lui Carl Sagan, „Contact” este despre un alt fel de explorare a spatiului. In locul unei traversari fizice a cosmosului, Ellie Arroway si echipa sa fac asta cercetand undele radio din spatiu, in cautarea unui semn de viata inteligenta. Totul se schimba cand este detectata o secventa neobisnuita ce provine dinspre sistemul Vega, aflat la distanta de ani lumina.

„Contact” este unul dintre cele mai bune filme care prezinta procesul de cercetare din sectorul spatial.

3. „From The Earth To The Moon“

Dupa succesul cu „Apollo 13”, regizorul Ron Howard a facut echipa cu Tom Hanks pentru miniseria HBO „From The Earth To The Moon” care prezinta viata barbatilor si femeilor implicati in primele misiuni Apollo.

Seria este valoroasa pentru ca prezinta multe imagini de arhiva de la primele misiuni, combinate cu scene interpretate, dand productiei o latura de documentar in timp ce pastreaza stilul unei drame intense.

2. „First Man“

„Un pas mic pentru om, un salt urias pentru omenire” – probabil cel mai celebru citat al secolului 20. Viata lui Neil Armstrong a stat sub semnul acestor cuvinte pe care el le-a rostit in clipa cand a devenit primul om care a pus piciorul pe Luna.

Triumfurile si tragediile care l-au insotit pe Armstrong in drumul lui spre aceasta realizare istorica sunt surprinse intr-o maniera emotionanta in filmul in care rolul principal este excelent construit de Ryan Gosling.

1. „Galaxy Quest“

Un grup de extraterestri interpreteaza gresit mesajul transmis de echipajul format din cinci astronauti, ii rapeste si ii duce in spatiu pentru a-i ajuta intr-un razboi. Echipa Galaxy Quest trebuie sa se descurce si sa salveze galaxia, intr-un film plin de umor, presarat cu replici savuroase.

Desi evenimentele pe care le prezinta n-au nicio baza stiintifica, Screen Rant a desemnat „Galaxy Quest” cel mai bun film din categoria SF-urilor despre calatoria in spatiu. Nu toate productiile pe aceasta tema trebuie sa fie corecte din punct de vedere stiintific si nu trebuie sa aiba cele mai bune efecte speciale pentru a-i incanta pe spectatori. Serialul e o comedie SF, o parodie dupa „Star Trek”, si a avut un succes neasteptat dupa lansarea din 1999.

Foto: PR.