Esti dezordonata si crezi ca nu te poti schimba? Specialistii spun ca se poate!

1
De Georgiana Dorobantu
9 ian. 2024

In timp ce unii oameni pun curatenia si organizarea pe primul plan, altii pot trai la fel de bine intr-un spatiu in care lucrurile nu sunt tocmai puse la punct.

Adevarul este ca nicio abordare nu este gresita – cel mai mult conteaza ce anume te deranjeaza si cum te face sa te simti nivelul de ordine sau dezordine din spatiul tau. Dar este posibil ca o persoana dezorganizata sa adopte un stil de viata mai disciplinat in privinta curateniei, daca isi propune acest lucru? Este posibil sa schimbi aceasta abordare si sa-ti transformi obiceiurile?

Specialistii sunt de parere ca se poate si exista unii pasi pe care ii poti urma.

Pentru inceput, analizeaza-ti intentiile

In primul rand, este important sa intelegi de ce vrei ca spatiul tau sa fie mai organizat. „O persoana ordonata nu este mai buna decat o persoana care are tendinta de a fi dezordonata”, spune specialista in organizare Nonnahs Driskill pentru purewow.com. Dar sa intelegi motivul pentru care iti doresti o casa mai ordonata te poate motiva sa obtii acest lucru. De exemplu, poate ca te deranjeaza faptul ca irosesti mult timp cautand diverse lucruri. Sau poate crezi ca te va ajuta sa te concentrezi mai bine atunci cand lucrezi de acasa. Sau poate vrei sa ai un spatiu care este intotdeauna primitor, chiar si pentru vizite neanuntate. Dupa ce o persoana dezordonata intelege motivul pentru care vrea sa se schimbe, ii va fi mai usor sa priveasca in ansamblu si sa faca aceasta schimbare.

Concentreaza-te pe mici obiceiuri de curatenie si organizare

Acest lucru ar putea insemna sa-ti stabilesti un interval de 15 minute pe zi in care sa faci curatenie. Pune-ti o alarma si porneste cronometrul. De asemenea, poti sa personalizezi procesul si sa dedici aceste minute unei anumite zone din casa ta, precum un sertar in care strangi tot felul de lucruri sau dulapul cu medicamente. O alta tehnica simpla pe care sa o incerci este regula de un minut – nu amana niciodata sa faci acele mici gesturi care dureaza mai putin de un minut, cum ar fi sa agati un halat in cuier, sa pui capacul tubului de pasta de dinti, sa iti duci cana cu cafea la bucatarie etc.

In cele din urma, secretul este simplu: imparte curatenia si organizarea in proiecte mici. Este cel mai eficient mod de a incepe, spune specialista in organizare Nonnahs Driskill.

Aminteste-ti ca dezordinea si stresul sunt strans legate

Este important sa ai in vedere si aspectul psihologic, recomanda experta. „Unii oameni apreciaza in mod nativ spatiile minimaliste, libere, mai mult decat altii. Nivelul de stres variaza foarte mult, dar nu in functie de cat de dezordine este, ci in functie de cum esti obisnuit si ce ti se pare confortabil”, spune Driskill. Iar asta inseamna ca si daca nu esti deranjata de dezordine, este de preferat sa incerci sa depui efort pentru a-ti organiza mai mult spatiul si sa observi daca acest lucru te face sa te simti mai calma si mai relaxata.

Pe de alta parte, daca esti obsedata de ordine si curatenie, specialista recomanda ca in unele zile sa te abtii de la aseza totul la linie, pentru a observa daca iti provoaca atat de mult stres pe cat ai fi crezut.

Este posibil sa te dezobisnuieste de dezordine

Tendinta de a fi ordanat sau nu este o caracteristica pe care o dobandim de-a lungul timpului, spune Driskill. Dar din moment ce curatenia si organizarea fac parte din viata noastra de zi cu zi, trebuie sa ne aliniem asteptarile legate de curatenie cu ale celorlalti, pentru ca obiceiurile tale pot avea un impact asupra altcuiva. „Este complet nepotrivit ca o persoana dezordonata sa spuna ‘Asa sunt eu. N-am ce face'”, spune specialista. Scopul este eliminarea tendintei de a judecata si in schimb concentrarea pe metode eficiente de a deveni mai organizat. De asemenea, experta avertizeaza ca „mai organizat” poate insemna cu totul altceva pentru fiecare persoana.

Foto: freepik.com