Lady Gaga se uita la filme horror pentru a se relaxa – Psihologii spun ca functioneaza!

1
De Roxana Dobrita
17 oct. 2018

Pentru unii relaxarea inseamna mancare buna, o masca de fata hidratanta sau o iesire la cafea alaturi de cele mai bune prietene.

Pentru Lady Gaga grija fata de propria sanatate mentala si emotionala implica un obicei numai bun pentru Halloween. Intr-un video recent acordat revistei Vogue, megastarul pop a marturisit ca filmele horror care-i dau fiori pe sira spinarii o ajuta sa scape de stres.

Pentru ca preferinta ei nu este deloc una comuna, cei de la Well + Good au stat de vorba cu mai multi experti pentru a afla de ce unii oameni se linistesc privind filme horror.

Conform lui Nancy Irwin, psiholog si membru al Los Angeles County Psychological Association, acest gen de cinematografie linisteste audienta dintr-o varietate de motive.

O posibilitate: Vazand lucruri rele intamplandu-se pe ecran te convingi ca nu esti singura. “Altfel simtim ca vietile celorlalti sunt perfecte si lucruri mai putin bune ni se intampla doar noua”, a explicat expertul.

O alta explicatie?

“In sinea noastra, simtim ca ne exersam muschiul mental care ne pregateste sa facem fata momentelor cand chiar ni se pot intampla lucruri rele”, spune dr. Irwin. Tot ea adauga ca stimularea raspunsului de lupta sa fugi poate fi satisfacator la nivel subconstient, mai ales pentru cei care au suferit traume in trecut.

Nu in ultimul rand, aceasta preferinta poate avea legatura cu modul cum am fost construiti genetic. Conform expertului, daca te nasti cu gena “care cauta pericolul” esti predispus biologic sa te hranesti cu adrenalina. Astfel, atunci cand protagonistul din film coboara in subsol, unde il asteapta criminalul, desi stii ca nu ar trebui sa faca asta, nu te poti opri din a privi ceea ce se intampla pe ecran.

Michael Breus, psiholog clinician, confirma aceasta teorie si spune ca mai este o gena implicata in acest proces. “Sunt oameni care au o trasatura de personalitate care-i face sa caute mereu senzatiile tari. Acestia obtin un soi de relaxare din vizionarea filmelor horror”, spune el.

Nu stim ce factori psihologici o fac pe Lady Gaga sa vrea sa urmareasca acest gen de filme…

… dar data viitoare cand vrei sa te uiti la un film horror, analizeaza procesele mentale care te fac sa iti doresti sa faci asta.

Daca iti plac mai degraba comediile romantice, psihologii recomanda sa-ti urmezi instinctul si sa nu te lasi presata de altcineva sa te uiti la un film care te sperie.

In plus, trebuie sa stii ca si gusturile se schimba in timp. De exemplu, dupa ce devii parinte s-ar putea sa nu mai ai stomacul suficient de tare pentru a urmari atatea scene de violenta.

“Filmele horror nu sunt rele in sine. Servesc un scop pentru unii oameni si ar trebui evitate de altii”, concluzioneaza Dr. Irwin.

Ia asta in calcul data viitoare cand un prieteni te preseaza sa accepti sa va uitati la un maraton al filmelor din seria Saw.

Foto: Getty Images