Motivul surprinzator pentru care stiinta spune ca toata lumea are, de fapt, ochi caprui

1
De Mia Nicolescu
17 iul. 2022

Stiinta este o lume ciudata si fascinanta. De fiecare data cand isi „propune” sa socheze, reuseste.

Iar noua, fiintelor umane lasate pe aceasta si mai fascinanta planeta, ne place sa fim lasate cu gurile cascate, fara replica. Uneori parca ne place chiar sa jucam un rol in care ne prefacem ca nu stim ceva din simplul motiv ca este incitant sa parem surprinse.

Probabil ca la fel de surprinsa ai fost si cand ai citit titlul acestui material. Chiar daca este o descoperire ceva mai veche, iata ca nu toti am auzit de ea. Si acum este momentul potrivit sa aflam mai multe despre secretele ochilor caprui.

Cele mai interesante lucruri pe care nu le stiai despre culoarea ochilor

CE CAUZEAZA OCHII CAPRUI?

Ochi albastri? Ochi verzi? Ochi hazel? Ochi violeti? Stiinta spune ca ochii tai sunt, de fapt, caprui.

“Toata lumea are melanina in irisul ochilor, iar cantitatea acestui pigment este cea care determina culoarea ochilor”, sustine Dr. Gary Heiting – optometrist licentiat. Melanina este un pigment de culoare brun-inchis, care se afla in ochi, dar si in par si piele. Ea absoarbe lumina la nivelul pielii, asa ca o concentratie ridicata a acestui pigment duce la o putere mai mare de absorbtie a luminii, deci la culori inchise (in principiu, maro), iar o concentratie scazuta permite colorarea ochilor in albastru sau verde.

Persoanele cu ochi caprui reprezinta intre 55 si 79 la suta din omenire si reprezinta cea mai comuna culoare a ochilor. Daca te intrebi care este cea mai rara culoare a ochilor, raspunsul este – verde.

SE SCHIMBA CULOAREA OCHILOR LA BEBELUSI?

Se spune ca ochii albastri au cea mai mica cantitate de pigment dintre toate culorile ochilor. Deci, desi ochii unui bebelus pot aparea albastri atunci cand se naste, probabil ca mai tarziu vor dezvolta mai multa melanina, determinand o culoare mai inchisa a ochilor.

Procesul se numeste “imprastiere”, iar lumina pe care ochiul tau o reflecta se intampla sa revina pe lungimi de unda mai scurte care apar pe partea albastra a spectrului de culoare.

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE OCHII CAPRUI SI OCHII HAZEL (MARO-ALUNA)?

Ochii caprui si ochii hazel (maro-aluna) sunt in mod normal incadrati in aceeasi categorie, cand, de fapt, sunt destul de diferiti. Nivelurile de melanina ale culorilor ochilor caprui si aluna sunt unice in comparatie cu alte culori ale ochilor, cum ar fi albastrul.

Atat ochii caprui, cat si cei hazel au un nivel normal de melanina in stratul posterior. Dar la stratul frontal, ochii caprui au o cantitate mare de melanina maro, in timp ce la ochii hazel predomina verdele. Prin urmare, persoanele cu ochii hazel au doi pigmenti dominanti (eumelanina si feomelanina) care se lupta intre ei, ceea ce face ca nuanta sa se schimbe constant.

CE ESTE SPECIAL LA OCHII CAPRUI?

Aparent, oamenii cu ochi caprui au mari beneficii in ceea ce priveste sanatatea. De exemplu, sunt mai putin predispusi sa dezvolte degenerescenta maculara din cauza varstei in comparatie cu persoanele cu ochi deschisi. Persoanele cu ochi caprui au, de asemenea, un risc mai mic de diabet de tip 1 sau melanom in comparatie cu persoanele cu ochi deschisi.

Cu toate acestea, persoanele cu ochi “intunecati” sunt predispuse la cataracta. Un studiu de la inceputul anilor ‘90 a efectuat cercetari asupra factorului de risc al cataractei la persoanele cu ochi caprui, descoperind ca riscul de a face cataracta este de doua ori mai mare decat in cazul celor cu ochi deschisi.

DE CE AM OCHII CAPRUI INCHIS?

Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, “irisul este alcatuit din doua straturi de muschi si alte tipuri de celule. La majoritatea oamenilor, stratul din spate are cel putin un pigment maro, chiar daca ochii lor nu sunt maro. La persoanele cu ochi caprui, stratul frontal al irisului are, de asemenea, niste pigment maro in celulele sale. Cu cat este mai multa melanina in iris, cu atat va fi un maro mai inchis.”

Ochii caprui inchis sunt cel mai des intalniti in Africa, Asia de Est si Asia de Sud-Est, in timp ce ochii caprui deschis se gasesc in Asia de Vest, America si Europa. Acest lucru se datoreaza nivelurilor ridicate de melanina menite sa protejeze parul si pielea de soarele puternic din aceste regiuni.

Mic dejun de dieta: 5 perechi de alimente extrem de savuroase care te ajuta sa pierzi rapid in greutate

O teorie sustine ca evolutia culorii ochilor poate fi urmarita si din vremuri mai vechi. Oamenii aveau nevoie de mai multa melanina in corpul lor pentru a-i proteja de temperaturile ridicate, dar pe masura ce s-au mutat in locuri mai putin insorite, aceasta nevoie s-a modificat.

Foto: Pexels.com