Sanatatea in vacanta. Mituri de calatorie demontate

1
De Cristina Tudor
23 iul. 2018

Sunt o multime de informatii incorecte in cataloage si flyere de travel distribuite prin toata lumea. Nu mai vorbim despre cele din spatiul virtual. Cand vine vorba despre sanatatea in vacanta, sfaturile trebuie selectate cu grija si verificate!

Cercetatorul Jane Goodall a dezvaluit pentru wanderlust.co.uk cum iti poti mentine sanatatea in vacanta. Pentru acest lucru, trebuie mai intai sa nu crezi orice mit legat de calatorii. Omul de stiinta a demontat cateva prejudecati, pe cele mai intalnite si nefondate, care au produs adesea confuzii si neplaceri.

1.<<Nu ma voi imbolnavi, de ce sa cheltuiesc pe asigurare medicala?>>

Gresit. Asigurarea medicala furnizeaza si numere de telefon unde poti obtine indicatii pretioase la nevoie. Oricand suferi vreun incident sau te confrunti cu o simptomatica ingrijoratoare, poti solicita ajutorul avizat. Mai mult, poti obtine in acelasi mod lista cu unitati medicale unde gasesti medici care vorbesc engleza, limba internationala.

2.<<Daca ma imbolnavesc, o sa chem ambulanta>>

Idee nu foarte inteleapta. Serviciile acordate in regim de urgenta nu sunt universale peste tot. Nu poti suna la un singur numar de telefon, in caz ca ai nevoie de politie, pompieri sau ambulanta in toate colturile lumii. In Kathmandu, de exemplu, trebuie sa cauti o unitate medicala complexa, sa suni si sa soliciti ajutor. In caz de urgenta, nu ai timp sa te angajezi in cautari pe internet.

3.<<Daca iau pastile cu efect anti-malarie nu trebuie sa ma feresc de muscaturile insectelor>>

Atat de eronat! Sunt o multime de insecte in zona tropicelor si subtropicelor care produc infectii. Pastilele si vaccinurile anti-malarie te protejeaza doar de o singura infectie. Inca nu se stiu toate tipurile de maladii provocate de insecte si nu vrei sa fii tu cea care reprezinta primul caz in lume de o boala necunoscuta. Fa tot ce poti sa te feresti de pericole! Nu le infrunta cu seninatate.

4. << Doar cainii pot fi infectati cu rabie>>

Incorect. Orice animal poate avea aceasta boala infectioasa si o poate transmite la om. De fapt, orice animal care are sange cald o poate transmite, inclusiv maimutele si liliecii.

Sanatatea in vacanta – 5.<<Daca ma cazez la un hotel pretentios previn imbolnavirile>>

Nu este chiar asa. Hotelurile cu multe stele te pot face sa te simti ca intr-un laborator de lux, steril si sigur. Daca asta iti doresti. Insa bolile tot pot fi contractate in urma migrarii microbilor si a bacteriilor prin aparatul de aer conditionat. In plus, hotelurile sunt spatii aglomerate, intens circulate. Riscul de imbolnavire exista indiferent de conditiile de igiena oferite.

6.<< Mancarea stradala este periculoasa pentru sanatate>>

Partial adevarat. Te imbolnavesti sau nu, in functie de cum este manipulata mancarea si cum este gatita, mai in sange sau mai crocanta. Daca nu este pastrata in conditii optime, de exemplu, o portie de friptura in sange va favoriza contaminarea cu bacterii periculoase pentru sanatate. Mizeaza pentru feluri de mancarea preparate ca la carte, insotite de garnituri si neaparat sa fie fierbinti. Acest indiciu iti ofera intr-o anumita masura siguranta ca este preparat proaspat.

Foto: Lucy Williams