TIFF 2021. Tot ce vrei sa stii despre cel mai important festival de film din Romania

1
De Cristina Tudor
23 iul. 2021

TIFF 2021 incepe azi si este probabil cel mai asteptat eveniment cinematografic al anului in Romania.

In 2002, la prima editie a Festivalului International de Film Transilvania, toata lumea ridica din spranceana. Fuseseram obisnuiti cu filme romanesti cu buget mic, multe dintre ele pe aceeasi tema a comunismului, era o perioada in care ne intrebam ce avem noi bun de aratat. Aveam pentru ca tinerii regizori romani deja isi aratau talentul la festivalurile de film internationale si era vremea in care lumea aplauda frenetic niste nume precum Cristi Puiu, Mungiu, Jude sau Giurgiu. De fapt, chiar unul dintre ei a avut ideea ca Romania sa aiba si ea propriul festival de film, visand probabil la ceea ce avea sa ajunga acest eveniment, dar imaginandu-si probabil ca e doar un vis frumos.

TIFF 2021. O scurta istorie a festivalului

Tudor Giurgiu este cel care a creat TIFF. Si l-a crescut ca pe un copil care a ajuns mare si a ajuns sa-i fie recunoscute meritele in lumea intreaga.

„In 2002, TIFF s-a nascut in ciuda tuturor conditiilor de atunci, intr-o tara cu o industrie cinematografica in amortire, in care salile de cinema se goleau si se inchideau. Nimic nu a fost obisnuit in evolutia noastra ca festival, deci nici aniversarea de 20 de ani nu avea cum sa fie altfel decat speciala.

Ne dorim sa rememoram alaturi de cat mai multi cu fani, prieteni si invitati dragi ai TIFF-ului momentele grozave pe care le-am trait in aceste decenii. Am optat pentru cea mai sigura varianta in care putem s-o facem.”, declara Tudor Giurgiu, presedintele TIFF intr-un comunicat emis de tiff.ro.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Instagram/@tiffromania